Η ενημέρωση από την Ντάουνινγκ Στριτ ήταν το πρωί της Τρίτης διακριτική: Δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στην κατάσταση της υγείας του Μπόρις Τζόνσον, δήλωσαν δύο πηγές προσκείμενες στον βρετανό πρωθυπουργό, ο οποίος χθες εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Σεντ Τόμας», έπειτα από επιδείνωση των συμπτωμάτων της νόσου Covid-19 από την οποία έχει προσβληθεί.
Από την Ντάουνινγκ Στριτ επέμειναν ότι ο 55χρονος πρωθυπουργός, ο οποίος είχε βρεθεί θετικός στον κορονοϊό στις 27 Μαρτίου και όλο αυτό το διάστημα ήταν εμπύρετος, εισήχθη στη ΜΕΘ στο πλαίσιο «προληπτικών μέτρων» ώστε να είναι κοντά σε αναπνευστήρα, σε περίπτωση που χρειαστεί να υποστηριχθεί η αναπνοή του.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των Times, ο Τζόνσον έλαβε ως και τέσσερα λίτρα οξυγόνο, καθώς η αναπνευστική του λειτουργία είναι δυσχερής και δυσκολεύεται το οξυγόνο να πάει στο αίμα. Επεσήμαναν ωστόσο ότι κατά μέσο όρο ένας ασθενής του κορονοϊού που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ λαμβάνει 10-15 λίτρα οξυγόνο.
Ο Guardian από την πλευρά του σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός εισήχθη στη ΜΕΘ σημαίνει ότι πάσχει σοβαρά από τη νόσο Covid-19.
O Τζόνσον ανέθεσε στον υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ τη διοίκηση της χώρας και αρχικά περιγραφόταν ως ένας ασθενής που έχει τις αισθήσεις του –μόλις το μεσημέρι της Δευτέρας δήλωνε ευδιάθετος και έχων τα ηνία της χώρας, όμως διαψεύστηκε με δραματικό τρόπο το ίδιο βράδυ.
Τώρα, όμως, ρεπορτάζ εφημερίδων εμφανίζουν τον Ράαμπ, τον βάσει πρωτοκόλλου Νο 2 της κυβέρνησης, να μην είχε καταφέρει να επικοινωνήσει με τον Τζόνσον για 48 ώρες! Και το ανακοινωθέν της Ντάουνινγκ Στριτ το μεσημέρι της Τρίτης δεν ήταν καθησυχαστικό, απλώς σημείωσε ότι η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού δεν άλλαξε μέσα στη νύχτα.
Το κενό εξουσίας και τα πυρηνικά όπλα
Οι φόβοι για κενό εξουσίας εν μέσω μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, που αριθμεί ήδη χιλιάδες θύματα στη Βρετανία, είναι πλέον υπαρκτοί. Την Κυριακή το Λονδίνο θα κληθεί να αποφασίσει αν θα συνεχιστεί το lockdown και ήδη εκφράζονται διαφωνίες επ’ αυτού μεταξύ των μελών του υπουργικού συμβουλίου. Ποιος θα πάρει την οριστική απόφαση αν δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να το κάνει; Ο Ράαμπ εκτελεί μεν χρέη πρωθυπουργού, αλλά σε αυτή τη διαδικασία ανώτερο όργανο θεωρείται το υπουργικό συμβούλιο. Το οποίο όμως σπαράσσεται από διαμάχες και διαφορετικές απόψεις για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί. Το υπουργείο Οικονομικών ζητάει χαλάρωση των μέτρων, το υπουργείο Υγείας φοβάται νέα έξαρση της επιδημίας.
Χαρακτηριστικό του προβλήματος είναι ότι ο Μάικλ Γκόουβ, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου και ο άνθρωπος που μετέφερε στον Ράαμπ την εντολή του Τζόνσον για αναπλήρωσή του, τέθηκε και αυτός σε καραντίνα καθώς συγγενής του εμφάνισε συμπτώματα κορονοϊού. Ο Γκόουβ πάντως, προτού απομονωθεί, είπε ότι η απόφαση για συνέχιση ή μη του lockdown «δεν θα καθυστερήσει. Θα λάβουμε απόφαση συλλογικά ως κυβέρνηση… το πρόσωπο που θα λάβει την τελική απόφαση είναι… ο υπουργός Εξωτερικών», είπε.
Στο ενδεχόμενο που και ο Ράαμπ αρρωστήσει, τότε θα αναλάβει ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, όπως προβλέπεται για τις αντικαταστάσεις των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης. Πάντως ο Ράαμπ δεν έχει την εξουσία να αλλάζει τη σύνθεση της κυβέρνησης (όπως με την αποπομπή ενός υπουργού) όσο αναπληρώνει τον πρωθυπουργό.
Και όλα αυτά ενώ ένα δεύτερο θρίλερ υπάρχει σχετικά με το ποιος έχει πλέον πρόσβαση στους κωδικούς για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βρετανίας. Ερωτηθείς σχετικά από το BBC, ο Γκόουβ αρνήθηκε να απαντήσει, επικαλούμενος ζήτημα «εθνικής ασφάλειας». Για το θέμα «ισχύουν ακριβή πρωτόκολλα», είπε. Οι εφημερίδες εκτίμησαν ότι αυτήν την πρόσβαση την έχει ακόμα ο Τζόνσον, εμπύρετος και από το κρεβάτι της εντατικής… Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει τέσσερα πυρηνικά υποβρύχια εξοπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους Trident II D5. Μόνο ο πρωθυπουργός μπορεί να εγκρίνει μια πυρηνική επίθεση. Το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βρετανίας, που άρχισε να αναπτύσσεται το 1952, αποτελείται από περίπου 200 κεφαλές, που μπορούν να εκτοξευτούν από τα τέσσερα υποβρύχια κλάσης Vanguard που διαθέτει η χώρα.
Η ανησυχία για την υγεία του πρωθυπουργού κυριαρχεί εξάλλου σε όλα τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου.
«Ο πρωθυπουργός στην Εντατική» είναι ο τίτλος των Times, που γράφουν ότι χορηγήθηκε στον Τζόνσον οξυγόνο εξαιτίας δυσχέρειας στην αναπνοή και ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ αναλαμβάνει την ευθύνη του «πολεμικού συμβουλίου» για τον κορονοϊό. Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες γιατρού από το νοσοκομείο «Σεντ Τόμας», όπου νοσηλεύεται ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο ως αργά το βράδυ της Δευτέρας δεν είχε διασωληνωθεί, ενώ του χορηγήθηκαν τέσσερα λίτρα οξυγόνο με μάσκα, αρκετά λιγότερα από την ποσότητα που χορηγείται στις ΜΕΘ. Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου που χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της επιδείνωσης της κατάστασης του Μπόρις Τζόνσον «σοκαριστική» στιγμή.
Η Daily Telegraph με τίτλο «Ο Τζόνσον στην Εντατική» αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ μετά την επιδείνωση των συμπτωμάτων, για την περίπτωση που χρειαστεί αναπνευστική υποστήριξη, ενώ δημοσιεύει δηλώσεις του Ντόμινικ Ράαμπ, που αναπληρώνει τον πρωθυπουργό κατά την ανάρρωσή του. Αναφέρεται στις ευχές για ανάρρωση στον πρωθυπουργό από το υπουργικό του συμβούλιο αλλά και πολιτικούς του αντιπάλους, όπως και στην ενημέρωση της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ για την κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού.
Η Daily Mail με τίτλο «Ο χτυπημένος (από τον κορονοϊό) Μπόρις μεταφέρθηκε στην Εντατική» χαρακτηρίζει «δραματική» την επιδείνωση της υγείας του πρωθυπουργού, «σοκαριστική» την αποκάλυψη και τον Ντόμινικ Ράαμπ αντικαταστάτη του για όσο διαρκεί «η κρίση».
Η Daily Mirror με τίτλο «Ο άρρωστος Μπόρις δίνει μάχη για τη ζωή του» αναφέρεται στις ανησυχίες ότι ο πρωθυπουργός έχει πνευμονία, καθώς επιδεινώθηκαν τα συμπτώματα.