Μαχητικό F-35 US Air Force τη στιγμή της απογείωσής του στο πλαίσιο της Συνεκπαίδευσης «POSEIDON’S RAGE 22»: με μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας | INTIMEnews
Επικαιρότητα

«POSEIDON’S RAGE 22»: Οι Ελληνες «Ικαροι» φτερό-φτερό με τα αμερικανικά F-35 «εκεί που πονάει» τους Τούρκους

Aπό ελληνικής πλευράς στη Συνεκπαίδευση συμμετέχουν μαχητικά αεροσκάφη, μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και στοιχεία JTAC της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, ενώ από τις ΗΠΑ 10 stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35 και 14 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15 που έχουν μετασταθμεύσει στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα
Protagon Team

Ξεκίνησε τη Δευτέρα -και θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 20 Ιουλίου-  η Διμερής Διακλαδική Συνεκπαίδευση Ελλάδος και ΗΠΑ με την επωνυμία «POSEIDON’S RAGE 22», σε διάφορες περιοχές της χώρας. στο πλαίσιο των διεθνών δραστηριοτήτων που σχεδιάζει, οργανώνει και συντονίζει το ΓΕΕΘΑ. Κατά τη διάρκεια της Συνεκπαίδευσης, οι έλληνες «Ικαροι» θα έχουν την ευκαρία να συνεργαστούν με μαχητικά F-35 και F-15 της US Air Force.

Στόχος της «POSEIDON’S RAGE 22», πέρα από την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορα σενάρια στο πεδίο, να μπουν  οι έλληνες πιλότοι  στη«φιλοσοφία» και τις απαιτήσεις των F-35, την ώρα που το επίσημο αίτημα της Αθήνας για την απόκτηση του stealth μαχητικού έχει φθάσει ήδη στην Ουάσινγκτον και ενώ αναμένεται το ταξίδι του υπουργού Αμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού  Κωνσταντίνου Φλώρου στις ΗΠΑ για το τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης.

Κατά τη διάρκεια της Συνεκπαίδευσης, η οποία είναι τύπου LIVEX (Live Exercise) και πραγματοποιείται για δεύτερη φορά στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, θα εκτελεστούν διακλαδικά επιχειρησιακά σενάρια κλιμακούμενης έντασης και πολυπλοκότητας σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής όπως παρακάτω:

Πτήσεις Εξοικείωσης.
Πτήσεις βασικών Αμυντικών Ελιγμών.
Εκπαίδευση μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών.
Εναέρια μάχη.
Ναυτιλία Χαμηλού Ύψους με Εικονικές Προσβολές Στόχων Επιφανείας.
Αεροπορική υποστήριξη με τερματική καθοδήγηση πυρών (Joint Tactical Air Controller – JTAC).
Προσβολή – Υποστήριξη Ναυτικών Δυνάμεων.
Πυρά στο Πεδίο Βολής ΚΑΡΑΒΙΑ.
F-35

Κατά τη διάρκεια της POSEIDON’S RAGE 22 πραγματοποιούνται επίσης για πρώτη φορά:

Συνδυαστική ανάπτυξη επιχειρησιακής εκπαίδευσης αμερικανικών Μαχητικών Αεροσκαφών 4ης και 5ης γενιάς.
Ανάπτυξη ολόκληρης Μοίρας Μαχητικών Αεροσκαφών σε άλλη βάση.
Εκτέλεση εκπαιδευτικών πυρών από Μαχητικά Αεροσκάφη F-35 στην περιοχή ευθύνης της USEUCOM (US European Command).

Φτερό-φτερό εκεί που πονάει τους Τούρκους

Από το πρωί της Δευτέρας τα ελληνικά μαχητικά πετούν φτερό με φτερό με τα αμερικανικά F-35 «εκεί που πονάει» την Αγκυρα και τους σόουμαν του τουρκικού αναθεωρητισμού, τύπου Μπαχτσελί: νότια, νοτιοανατολικά της Κρήτης (σε μία «ευγενική» υπενθύμιση ότι δεν θα γίνει ποτέ τουρκικό εδάφος όπως οραματίζεται με τους χάρτες του ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν) και σε αεροδιαδρόμους ακριβώς πάνω από την αυθαίρετη κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς Δικαίου ορισθείσα περιοχή του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Στη θάλασσα μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού θα πλέουν στις εν λόγω περιοχές, σε μία όλο και πιο έντονη επίδειξη σημαίας.

Αυτή πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας έρχονται σε επαφή, σε επίπεδο ασκήσεων, με τα F-35, καθώς όπως υπενθυμίζουν σε δημοσίευμα τους «Τα ΝΕΑ», έχουν συνεργαστεί με F-35 και στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ», αλλά και στην ισραηλινή πολυεθνική Blue Flag.

Την περασμένη εβδομάδα o αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, είχε συνάντηση με στελέχη της Lockheed Martin, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και εμβάθυνσης της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων με την εταιρεία.

Εμφαση δόθηκε στην αναβάθμιση των Αεροσκαφών Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ) P-3B Orion και F-16 Viper στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, και όπως ήταν επόμενο, στις διαδικασίες ενεργοποίησης του προγράμματος πρόσκτησης των F-35.

Την Κυριακή 10 Ιουλίου ο στρατηγός Φλώρος είχε συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Lockheed Martin Corporation Τζέιμς Τέικλετ (James D. Taiclet), στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Φορτ Γουόρθ του Ντάλας στο Τέξας, όπου βρίσκεται και η γραμμή παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε επίσης συναντήσεις με τον επιτελάρχη στρατηγό Μαρκ Μάιλι και τον αρχηγό του Στρατού, στρατηγό Τζέιμς ΜακΚόνβιλ.

Στην Τάμπα της Φλόριντα εξάλλου, είχε συνεργασία με τον διοικητή των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγό Ρίτσαρντ Κλαρκ, όπου είχε και την ευκαιρία να επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο Διακλαδικών Ειδικών Επιχειρήσεων.

Το πρόγραμα του στρατηγού Φλώρου περιελάμβανε επίσης συναντήσεις με την πρεσβευτή της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί στην Ουάσινγκτον, καθώς και με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Τάμπα της Φλόριντα Λουκά Τσώκο, καθώς επίσης με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Πενταγώνου και του State Department, καθώς και με εκπροσώπους Ινστιτούτων Διεθνών Σχέσεων που εδρεύουν στην Ουάσινγκτον.