paidi | Shutterstock
Επικαιρότητα

Πόσα παιδιά μπορεί να κινδυνεύουν κάθε μέρα στην Αθήνα

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» χρειάστηκε για παρέμβει για την προστασία οκτώ παιδιών -που βρέθηκαν μόνα τους ή σε άσχημες συνθήκες- μέσα ένα μόλις 24ωρο.
Protagon Team

Οκτώ παιδιά βρέθηκαν μόνα τους σε επικίνδυνο περιβάλλον το τελευταίο 24ωρο στην Αττική. Αυτές είναι οι περιπτώσεις που έγιναν γνωστές μέσω του οργανισμού «Χαμόγελο του Παιδιού» που κλήθηκε να παρέμβει. Πιθανώς ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που κινδυνεύουν καθημερινά είναι πολύ μεγαλύτερος.

Οπως ανακοίνωσε το «Χαμόγελο», στη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου υπήρξαν διαφορετικές ειδοποιήσεις, μέσω της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 1056.

Πρώτος τηλεφώνησε ένας πολίτης που εντόπισε ένα παιδί να τριγυρνάει ξημερώματα μόνο του στους δρόμους. Τις βραδινές ώρες ο Οργανισμός ειδοποιήθηκε από τις Αστυνομικές Αρχές για τρία ακόμη παιδιά που βρέθηκαν περιπλανώμενα στην πόλη.

Στις περιπτώσεις αυτές, ενεργοποιήθηκε η λεγόμενη αντίστροφη δημοσιότητα, με τις Αρχές να ανακοινώνουν τα στοιχεία και τις φωτογραφίες των παιδιών απευθύνοντας έκκληση για τον εντοπισμό των οικογενειών τους.

Οι γονείς βρέθηκαν και μέχρι να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση ασφάλειας των παιδιών, οι άνθρωποι του Οργανισμού μετέφεραν τα παιδιά σε ασφαλές περιβάλλον. Οι Αρχές διερευνούν τις συνθήκες υπό τις οποίες τα παιδιά βρέθηκαν έξω μόνα τους.

Στη διάρκεια της ίδιας ημέρας, το «Χαμόγελο» έλαβε κλήση και για άλλα τέσσερα παιδιά τα οποία κρίθηκε ότι βρίσκονταν σε κίνδυνο λόγω των συνθηκών διαβίωσής τους.

Σε συνεργασία με τις Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές, τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε ασφαλές περιβάλλον μέσω της διαδικασίας της επιτόπιας παρέμβασης, από εξειδικευμένους ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και οδηγούς.

Μόνο τους πρώτους έξι μήνες του 2024 το «Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε επιτόπιες παρεμβάσεις για 126 παιδιά, που διέτρεχαν άμεσα κίνδυνο.