Δώρα, πολλά δώρα, μικρά και μεγάλα, περίπου 200 τον αριθμό, που έχουν προσφερθεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκτίθενται πλέον στον πιο ψηλό όροφο του Προεδρικού Μεγάρου. Το λιλιπούτειο Μουσείο που τα φιλοξενεί, συνιστά πρωτοβουλία της ίδιας της Προέδρου. Αυτοπροσώπως, μάλιστα, ανέλαβε το μεσημέρι της Τετάρτης να αποκαλύψει στους εκπροσώπους του Τύπου μικρές ιστορίες για τους θησαυρούς αυτούς – αντικείμενα πολύτιμα, όχι πάντα για την υλική, αλλά για την ιστορική, πολιτική ή συναισθηματική τους αξία.
Εχει, ασφαλώς, ενδιαφέρον ότι με την πρωτοβουλία αυτή εγκαινιάζεται ένας χώρος ειδικά για τα δώρα που λαμβάνουν οι «πρώτοι πολίτες» της Ελλάδας, και τα οποία, βάσει νόμου πια (από τη σημερινή κυβέρνηση), περιέρχονται στο Δημόσιο, στα χνάρια πλείστων όσων Δυτικών χωρών – οι οποίες είθισται, δε, και να τα εκθέτουν.
Η απουσία νόμου κατά το παρελθόν επέτρεπε στους πρώην ενοίκους του Μεγάρου της Ηρώδου Αττικού να συμπεριφέρονται κατά το δοκούν, ακόμη και να τα παίρνουν σπίτι τους. Ούτε λόγος, δε, για απογραφή των ενθυμίων αυτών. Ο μόνος που άφησε σημαντική «κληρονομιά» στο Προεδρικό ήταν ο Κωστής Στεφανόπουλος (κάποια αντικείμενα και ο Κάρολος Παπούλιας): μια εταζέρα στον ίδιο με το Μουσείο όροφο έχει συγκεντρωμένα τα ασημικά που του είχαν προσφερθεί, ενώ τις αίθουσες του κτιρίου κοσμούν άλλου τύπου δώρα από ηγέτες προς το πρόσωπό του.«Το Μουσείο αυτό ήταν επιθυμία μου από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα καθήκοντα Προέδρου. Αυτό και το άνοιγμα του Κήπου του Μεγάρου στους πολίτες», εξομολογήθηκε η κυρία Σακελλαροπούλου, χωρίς να διστάσει να τονίσει, τόσο τον προσωρινό χαρακτήρα της «εξουσίας» της, όσο και το γεγονός ότι οι Πρόεδροι υπηρετούν πρωτίστως τον πολιτειακό θεσμό και υπό αυτή την ιδιότητα λαμβάνουν δώρα.
Η ίδια ανέφερε ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο ξεναγήσεων στο εσωτερικό του Προεδρικού Μεγάρου : διόλου εύκολο, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για το γεγονός ότι αρκετά δωμάτια χρησιμεύουν ως εργασιακοί χώροι. Προς το παρόν, σχολεία και φορείς έχουν το προνόμιο της «περιήγησης» στο κτίριο.
Η ελαιογραφία και τα πολύτιμα πετράδια
Η επίσκεψη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Κίεβο έγινε εν καιρώ πολέμου κι έτσι το δώρο του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ιδιαίτερη αξία: η ελαιογραφία- δίπτυχο, από τα χέρια μιας 14χρονης μαθήτριας, της Βερόνικας Πίρκο, απεικονίζει το δημοτικό θέατρο της Μαριούπολης (στο οποίο βρήκαν τραγικό θάνατο οικογένειες με μικρά παιδιά), πριν και μετά τη ρωσική εισβολή. Με το φως του ήλιου και της κανονικότητας, με τα χρώματα της καταστροφής και του πολέμου. Τίτλος: «Τα παιδιά της Μαριούπολης».
Ενα δώρο από κάθε επαφή, από κάθε επίσκεψη, από κάθε ταξίδι. Αντικείμενα με φόρτιση. Την προσοχή έλκει το αναμνηστικό μετάλλιο – θυρεός με τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα, δώρο στην Πρόεδρο από τον Πάπα Φραγκίσκο, φιλοτεχνημένο για την επίσκεψή του σε Ελλάδα και Κύπρο.
Ο χάρτης της Ελλάδας με χρωματιστά θραύσματα γυαλιού μοιάζει δώρο βασιλικό και είναι από το ζεύγος του θρόνου της Ολλανδίας. Γλυπτό τριαντάφυλλο κατασκευασμένο από χρυσό 24 καρατίων με γυάλινο περίβλημα, από τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ. Λίαν εντυπωσιακό και το σετ κοσμημάτων που έστειλε ο διάδοχος πρίγκηπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ στην Πρόεδρο: από σμαράγδια και λευκόχρυσο.
Σημαίες που άλλοτε κυμάτιζαν σε ακριτικά νησιά και φυλάκια είναι καλοδιπλωμένες σε κουτιά από πλεξιγκλάς: από τη Γαύδο και τον Αη Στράτη, από το Φαρμακονήσι και τη Ρω. Δώρο με άρωμα Καλύμνου η παραδοσιακή φορεσιά του νησιού, μια εννιάφωτη εβραϊκή λυχνία (πολύ τιμητικό δώρο, καθώς συνήθως είναι επτάφωτες) της θρησκευτικής γιορτής Χανουκά, από το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, μια μινιατούρα του υποβρυχίου «Ωκεανός», τύπου 209/ΑΙΡ, του Πολεμικού Ναυτικού. Την έστειλαν στην Πρόεδρο αξιωματικοί του υποβρυχίου, ως έκφραση ικανοποίησης που τους χαιρέτισε από μακριά –με αυθόρμητη κίνηση– ενόσω συμμετείχε σε πλου του υποβρυχίου «Παπανικολής». «Νίκη ή θάνατος» επιγράφεται η σημαία από τη Μάνη, ενώ ένα αγαλματίδιο εφίππου ευέλπιδος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο βρίσκεται σε προθήκη.
Αναφερόμενη στα δώρα που ξεχωρίζει, η Πρόεδρος στάθηκε στην αναμνηστική πλακέτα από χαλκό (ιδίως στο πληθωρικό συναίσθημα, τη συγκίνηση που τη συνόδευσε) από τον δήμο Calimera της Κάτω Ιταλίας, την ημέρα που ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης της Grecia Salentina. H επιγραφή είναι στα γκρίκο, το γλωσσικό ιδίωμα των ελληνόφωνων κατοίκων, αλλά και στα ελληνικά: «ΞΕΝΗ ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ».
«Στα Γιάννενα, μια κυρία με προσέγγισε για να μου χαρίσει ένα καθρεφτάκι. Νεαρή πομάκα μου προσέφερε μια κούκλα, κατασκευή δική της. Τέτοιου είδους δώρα, μικρά, προσωπικά, τα κρατώ ασφαλώς, συνήθως τα βάζω στο γραφείο μου», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Σακελλαροπούλου, διαφοροποιώντας τα αισθητά από τα επίσημα ενθύμια της Προεδρίας.
Κατά την έξοδο από το Μουσείο, το μάτι πέφτει στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το Μουσείο Μπενάκη που κοσμούν τον φρεσκοβαμμένο γκρίζο τοίχο. Κάποιος τις ανακάλυψε σχεδόν πεταμένες στο υπόγειο του κτιρίου…