Το «Dame mit Fächer» (Κυρία με Βεντάλια), ένα πορτρέτο μιας ανώνυμης γυναίκας, προβλέπεται από τον οίκο Sotheby’s να πουληθεί έναντι 65 εκατ. λιρών (περίπου 80 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για την υψηλότερη εκτίμηση που έχει γίνει για οποιοδήποτε έργο τέχνης βγήκε ποτέ σε ευρωπαϊκή δημοπρασία.
Το πορτρέτο ήταν το τελευταίο που ζωγράφισε ο Κλιμτ και βρέθηκε στο καβαλέτο μετά τον ξαφνικό θανάτου του αυστριακού καλλιτέχνη από εγκεφαλικό επεισόδιο και πνευμονία το 1918, σε ηλικία 55 ετών. Ο Κλιμτ βρισκόταν τότε στην καλλιτεχνική του ακμή.
Εάν ο πίνακας πουληθεί έστω και ελαφρώς πάνω από την εκτίμησή του, θα σπάσει το ρεκόρ του πιο ακριβού έργου τέχνης που πωλήθηκε στην Ευρώπη, επισκιάζοντας το γλυπτό «L’Homme qui marche I» (Ο Ανθρωπος που Περπατά I) του Τζακομέτι, το οποίο πουλήθηκε στην τιμή των 65 εκατ. στερλίνων.
Ο πίνακας είναι πιο πειραματικός από τα περισσότερα πορτρέτα του Κλιμτ, σύμφωνα με την Ελενα Νιούμαν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού κλάδου του Sotheby’s. «Πολλά από αυτά τα έργα, σίγουρα τα πορτρέτα, για τα οποία είναι περισσότερο γνωστός, ήταν παραγγελίες», είπε. «Αυτό, ωστόσο, είναι κάτι τελείως διαφορετικό, γεμάτο πειραματισμούς που φτάνουν στα όρια, καθώς και μια ωδή στην απόλυτη ομορφιά».
Η αξία των έργων του Κλιμτ έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια. «Είναι πλέον ένας από εκείνους τους λίγους καλλιτέχνες που τα έργα τους πωλούνται για πάνω από 100 εκατ. δολάρια, μαζί με τον Πικάσο, τον Πόλοκ και τον Τζακομέτι» είπε η Νιούμαν στους λονδρέζικους Times. «Τέτοια κομμάτια εμφανίζονται σπανιότατα στην αγορά και υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από εκθέτες και συλλέκτες από όλον τον κόσμο».
Πέρυσι, το «Δάσος από Σημύδες» του Κλιμτ έφθασε να πουληθεί στην τιμή των 104,5 εκατ. δολαρίων στη Νέα Υόρκη, κατά τη δημοπρασία της συλλογής έργων τέχνης του Πολ Αλεν, του αείμνηστου συνιδρυτή της Microsoft. Αλλοι πίνακες του Κλιμτ έχουν πουληθεί ιδιωτικά για ακόμη περισσότερα χρήματα.
Το «Πορτρέτο της Αντελ Μπλοχ-Μπάουερ I» αγοράστηκε από τον Ρόναλντ Λόντερ, έναν αμερικανό επιχειρηματία, έναντι 135 εκατ. δολαρίων το 2006. Δέκα χρόνια αργότερα, η παρουσιάστρια Οπρα Γουίνφρεϊ φέρεται να πούλησε το «Πορτρέτο της Αντελ Μπλοχ-Μπάουερ IΙ» σε έναν κινέζο για 150 εκατ. δολάρια.
Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η «Κυρία με Βεντάλια» δημοπρατείται μετά από περίπου 30 χρόνια. Είναι το πιο σημαντικό έργο στην καλοκαιρινή δημοπρασία μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης του Sotheby’s, που ξεκινά στις 27 Ιουνίου στο Λονδίνο.
Μετά τον θάνατο του Κλιμτ, ο πίνακας αποκτήθηκε από τον Εργουιν Μπόλερ, έναν βιεννέζο βιομήχανο που ήταν στενός φίλος και προστάτης του Κλιμτ. Αργότερα πέρασε στην ιδιοκτησία του αυστριακού συλλέκτη Ρούντολφ Λέοπολντ, ο οποίος το έβγαλε προς πώληση το 1994, όταν αγοράστηκε από την οικογένεια του σημερινού ανώνυμου ιδιοκτήτη για 11,6 εκατ. δολάρια, ποσό-ρεκόρ για τον καλλιτέχνη εκείνη την εποχή.
Εκτέθηκε το 2021 στο παλάτι Μπελβεντέρε στη Βιέννη, όπου παρουσιάστηκε μαζί με άλλα κομμάτια του Κλιμτ. Ηταν η πρώτη φορά που το κομμάτι εκτέθηκε σε κοινή θέα στην αυστριακή πρωτεύουσα μετά από περισσότερα από 100 χρόνια.
Το έργο είναι εμποτισμένο με επιρροές από την Ανατολική Ασία, οι οποίες είναι διάχυτες στα έργα του Κλιμτ. Η γυναίκα φοράει μια ρόμπα που έχει γλιστρήσει και αποκαλύπτει τον γυμνό ώμο της, ενώ κρατάει μια ροζ-χρυσή βεντάλια, έχοντας ως φόντο τα ζωηρά μοτίβα του Φοίνικα και των ανθέων του λωτού.
«Η ομορφιά και ο αισθησιασμός του πορτρέτου έγκειται στις λεπτομέρειες: τις κηλίδες του μπλε και του ροζ που ζωντανεύουν το δέρμα της γυναίκας, τις φτερωτές γραμμές των βλεφαρίδων της και τα σφιγμένα χείλη, που δίνουν χαρακτήρα στο πρόσωπό της» σχολίασε ο Τόμας Μπόιντ-Μπόουμαν, επικεφαλής του τμήματος ιμπρεσιονιστικής και μοντέρνας τέχνης στον οίκο Sotheby’s. «Ο Κλιμτ εδώ έδωσε στον εαυτό του πλήρη ελευθερία να απαθανατίσει στον καμβά μια απίστευτα όμορφη γυναίκα. Ο προκλητικά γυμνός ώμος της, η ηρεμία και η ήσυχη αυτοπεποίθησή της δίνουν, συνδυαστικά, ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα».