Εργάτες ή εργάτριες με μηνιαίο εισόδημα λίγο πάνω από τον κατώτατο μισθό είναι αναγκασμένοι να δίνουν 300 ευρώ κάθε μήνα για το ενοίκιο. Δεν μπορούν, φυσικά, να αντέξουν το βάρος, έτσι δουλεύουν σε δύο, ακόμη και σε τρεις δουλειές. Και αυτή είναι η καλή περίπτωση, το κελεπούρι, διότι «τα ενοίκια της Λισαβόνας υπερβαίνουν τους μισθούς της Πορτογαλίας» έγραψε το BBC. «Η μέση τιμή ενοικίου είναι τώρα λίγο πάνω από 2.000 ευρώ, ενώ ο κατώτατος μισθός είναι περίπου 760 ευρώ».
Συνεπώς «η χώρα αντιμετωπίζει στεγαστική κρίση». Μάλιστα οι ίδιοι οι Πορτογάλοι διεκτραγωδούν το φαινόμενο της πανάκριβης κατοικίας, λέγοντας ότι «πλέον υπάρχουν περισσότερα σπίτια παρά άνθρωποι, ωστόσο οι τιμές δεν λένε να πέσουν». Το πρόβλημα δεν είναι μόνο της πρωτεύουσας, αλλά έχει επεκταθεί και σε άλλα αστικά κέντρα.
Η λύση, για τις περιπτώσεις των νεαρής ηλικίας εργαζομένων τουλάχιστον, είναι η επιστροφή στην πατρική εστία. Μια νοσοκόμα που αναγκάζεται να διπλοδουλεύει είπε: «Είναι πιθανό να χρειαστεί να γυρίσω στη μάνα μου, μακριά από τη δουλειά. Θα αναγκαστώ να αναδιαρθρώσω όλη τη ζωή μου». Στην Πορτογαλία αναπτύχθηκε κίνημα υπέρ του δικαιώματος στη φθηνή κατοικία, το οποίο αναδεικνύει και τα τραγελαφικά περιστατικά: «Υπάρχουν τελειωμένοι γάμοι, όμως το ζευγάρι δεν χωρίζει για οικονομικούς λόγους. Υπάρχουν ηλικιωμένα ζευγάρια που κάνουν οικονομίες στα φάρμακα για να πληρώσουν τα ενοίκια».
Το κίνημα των αγανακτισμένων ενοικιαστών λέγεται «Η κατοικία είναι δικαίωμα». Η διαδήλωσή του στη Λισαβόνα συγκέντρωσε περί τα 30.000 άτομα και κατόπιν οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν στο Πόρτο και στην Μπράγκα.
Ο δήμαρχος της Λισαβόνας Κάρλος Μοέδας χαρακτήρισε το στεγαστικό ζήτημα «τη μεγαλύτερη κρίση στη γενιά μας», ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου έφτιαξαν προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης των φτωχών ενοικιαστών, διά των οποίων χορηγείται βοήθεια ίση με το 1/3 του μισθώματος. Το πρόβλημα της ακρίβειας έχει παροξυνθεί από τη βραχυχρόνια, τουριστικού χαρακτήρα μίσθωση των σπιτιών, αποκλειστικά σε τουρίστες.
Στη συνοικία Αλφάμα της Λισαβόνας το 60% των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων διατίθεται πια μόνο για βραχυχρόνια μίσθωση. Η κυβέρνηση προσελκύει ξένους επενδυτές με τη μέθοδο της Golden Visa, κάτι που προσθέτει στρεβλώσεις στην πορτογαλική κτηματαγορά. Καθώς οι ντόπιοι τη θεωρούν μία από τις κύριες αιτίες της στεγαστικής κρίσης, η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει φραγμό τόσο στη μηχανή της Golden Visa όσο και στη βραχυχρόνια μίσθωση. Πάγωσε και την αύξηση των μισθωμάτων στο 2%.