Εχουν περάσει πολλές δεκαετίες από τότε που οι σταθεροί –και πολύ πλούσιοι– επισκέπτες του Πoρτοφίνο έστελναν τα ελικόπτερά τους από το μικρό ψαροχώρι στο αεροδρόμιο της Γένοβας για να μεταφέρουν τις πρωινές εφημερίδες από το Μιλάνο και το Τορίνο, οι οποίες θα συνόδευαν το πρωινό τους στη γραφική λιθόστρωτη «πιατσέτα» μπροστά στο λιμάνι, όπως μετέδιδαν οι New York Times το 1994.
Εκτοτε, ο προορισμός βλέπει σταθερή τουριστική άνοδο, με τη δημοφιλία του να σχετίζεται με τη φαντασίωση του στάτους που απέπνεε το Πορτοφίνο της δεκαετίας του ’60, αλλά και τη διαχρονική ομορφιά του. Στις ημέρες μας φαντασίωση αυτή εκφράζεται και ενισχύεται μέσα από φωτογραφικά αφιερώματα στον γάμο της Κόρτνει Καρντάσιαν στο Καστέλο Μπράουν του Πορτοφίνο, αλλά και τα 46.100 βίντεο στο TikTok που χρησιμοποιούν το τραγούδι «Love In Portofino», που ερμήνευσε η Δαλιδά το 1959. Αναμενόμενα, το αποτέλεσμα είναι, το Πορτοφίνο στο οποίο βρήκε την αγάπη η Δαλιδά να βουλιάζει από τουρίστες.
Ο δήμαρχος του Πορτοφίνο, Ματέο Βιακάβα, στην προσπάθειά του να εξυγιάνει το «αναρχικό χάος», όπως χαρακτήρισε την κατάσταση, προέβη σε ένα δραστικό μέτρο: χάραξε δυο κόκκινες ζώνες στις οποίες απαγορεύεται η αναμονή, με σκοπό να αποφευχθεί ο έντονος συνωστισμός.
Το φαινόμενο που προκαλείται από «επισκέπτες που σταματούν για μια σέλφι και καταλήγουν να σπρώχνονται με οργανωμένα γκρουπ εκδρομών και επιβάτες που περιμένουν να επιστρέψουν στα κρουαζιερόπλοιά τους», όπως σημειώνει ρεπορτάζ των Times, είναι εν δυνάμει επικίνδυνο και αποτρεπτικό για την πρόσβαση υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.
Φέτος το Πάσχα, πέρα από τις ορδές τουριστών από κρουαζιερόπλοια και τους ιδιοκτήτες σούπερ γιοτ που συγχρωτίζονται στο λιμάνι, στον συνωστισμό συνέβαλαν και οι Ιταλοί, οι οποίοι ανακαλύπτουν ξανά τη χώρα τους, σύμφωνα με τον Μπερνάμπο Μπόκα, επικεφαλής της ένωσης ξενοδόχων «Federalberghi». «Από το σύνολο των Ιταλών που έφυγαν από την πόλη τους αυτό το Πάσχα, το 95% παρέμεινε στην Ιταλία – από 80% που ήταν πριν από την Covid» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Η απαγόρευση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου και ισχύει από το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, δεν στοχεύει, σύμφωνα με τον δήμαρχο, στον περιορισμό της πρόσβασης στον δημοφιλή προορισμό με τα παστέλ σπίτια, τις μπουτίκ πολυτελείας και τα εξαιρετικά θαλασσινά, το οποίο αριθμεί 369 μόνιμους κατοίκους.
«Ο στόχος δεν είναι να κάνουμε τον τόπο πιο αποκλειστικό, αλλά να επιτρέψουμε σε όλους να απολαύσουν την ομορφιά μας» είπε ο δήμαρχος. «Θέλουμε να αποφύγουμε τις επικίνδυνες καταστάσεις που προκαλούνται από τον συνωστισμό».
Επιβεβαίωσε ακόμα ότι από το μέτρο δεν πρόκειται να εξαιρεθεί κανείς, όσο διάσημος και αν είναι: «Το Πορτοφίνο δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, ανήκει σε όλους» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Ολοι πρέπει να το σέβονται».