Ο Γιάνης Βαρουφάκης ενώ προσπαθεί να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό την περασμένη Τρίτη, επιδεικνύοντας την βουλευτική του ταυτότητα |
Επικαιρότητα

«Πόρτα» ξανά από το ΣτΕ στον Βαρουφάκη για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων

Με το ίδιο σκεπτικό, απερρίφθη και αντίστοιχη προσφυγή της Ενωσης για τα δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη. Η συζήτηση της κύριας αίτησης ακύρωσης της απόφασης του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για την απαγόρευση των συναθροίσεων, έχει προσδιοριστεί για τις 4 Δεκεμβρίου
Protagon Team

Απερρίφθη και από την Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή του Γιάνη Βαρουφάκη και του ΜέΡΑ25 κατά της απόφασης του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, για την απαγόρευση όλων των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων κατά τους φετινούς εορτασμούς για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Οπως αναφέρεται στις αποφάσεις της Επιτροπής, δεν χορηγείται  αναστολή εκτελέσεως «του επίδικου, πράγματι αυστηρού πλην αναγκαίου για την προστασία της δημόσιας υγείας, μέτρου, λόγω συνδρομής εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 52 παρ. 6 εδάφιο δεύτερο του π.δ. 18/1989, ανεξαρτήτως του επανορθωσίμου ή μη της βλάβης των αιτούντων».

Σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής Αναστολών, οι προβαλλόμενοι λόγοι με τις αιτήσεις ακυρώσεως, «δεν παρίστανται κατά την κρίση της Επιτροπής ως προδήλως βάσιμοι», καθώς «το μέτρο της θεσπιζόμενης με την προσβαλλόμενη απόφαση προσωρινής (από 15.11.2020 ώρα 6.00 π.μ. έως 18.11.2020 ώρα 9.00 μ.μ.) απαγόρευσης των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων τεσσάρων ατόμων και άνω σε όλη την επικράτεια ελήφθη, διότι συντρέχουν εξαιρετικώς επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας από τον σοβαρό κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού COVID-19».

Με το ίδιο σκεπτικό, η επιτροπή αναστολών του ΣτΕ απέρριψε αντίστοιχη προσφυγή της Ένωσης για τα δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη.

Οπως επίσης σημειώνεται «[…] η ένταση πίεσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας βαίνει από 4.11.2020 και έως την έκδοση της προσβαλλόμενης απόφασης συνεχώς αυξανόμενη» και «έχουν ήδη ληφθεί έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της επικράτειας από την 7.11.2020 έως και την 30.11.2020», ενώ τέθηκε και «περιορισμός των συναθροίσεων και της κυκλοφορίας των πολιτών εν όλω με περιοριστικώς καθοριζόμενες εξαιρέσεις, καθώς και η απαγόρευση της μετακίνησης με οποιοδήποτε μέσο εκτός περιφερειακής ενότητας».

Το εν λόγω μέτρο, καταλήγει το ΣτΕ, «έχει όλως προσωρινό χαρακτήρα και, εν όψει των συγκεκριμένων δεδομένων, εύλογη διάρκεια».

Σημειώνεται πως η συζήτηση της κύριας αίτησης ακύρωσης της απόφασης για την απαγόρευση των συναθροίσεων έχει προσδιοριστεί για τις 4 Δεκεμβρίου.