Mια φωτογραφία χίλιες λέξεις... για τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης τούρκου και αιγύπτιου προέδρου τα τελευταία 12 χρόνια | REUTERS/Murad Sezer :
Επικαιρότητα

«Πόρτα» Αλ Σίσι στον Ερντογάν για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη

Με τη χάραξη των οικοπέδων για νέες έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αίγυπτος απορρίπτει εμπράκτως τις τουρκικές αμφισβητήσεις για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ του Αυγούστου του 2020
Protagon Team

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσκάλεσε τον αιγύπτιο ομόλογό του,  Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στην Αγκυρα, σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης με το Κάιρο έπειτα από 12 και πλέον χρόνια διπλωματικής σιγής. Οι προσδοκίες σαφείς, με πρώτη την εξεύρεση κοινού τόπου στο θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, «κατά το πρότυπο» του γνωστού -και ανεδαφικού- τουρκολιβυκού μνημονίου.

Κάποιοι -και στην Ελλάδα- έσπευσαν να «μεταφράσουν» την αποδοχή της πρόσκλησης και την παρουσία προέδρου της Αιγύπτου σε επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα έπειτα από 12 ολόκληρα χρόνια, σε «αλλαγή πλεύσης» του στρατηγού Αλ Σίσι. Προς απογοήτευσή τους ωστόσο -και βεβαίως του ίδιου του Ερντογάν- ήρθαν δύο κινήσεις (μία διπλωματική και μία στο πεδίο) από το Κάιρο που επανέφεραν το όλο θεμα στις πραγματικές του διαστάσεις.

Με τη χάραξη των οικοπέδων για νέες έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αίγυπτος απέρρψε ουσιαστικά τις τουρκικές αμφισβητήσεις για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ του Αυγούστου του 2020.

Συγκεκριμένα το οικόπεδο 1 «Ελ Φούκα» εφάπτεται με τη νότια πλευρά του ορίου της ελληνοαιγυπτιακής τμηματικής συμφωνίας ΑΟΖ του Αυγούστου του 2020, σε ένα σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα, η οποία θεωρεί ότι η ελληνική πλευρά της περιοχής βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Αντίστοιχα, δύο οικόπεδα στα βορειοανατολικά της Αιγύπτου – το οικοπεδο 3 «Σιμιάν» και το δυτικό Ζορ 4-  ακολουθούν τις συμφωνίες που έχει υπογράψει το Κάιρο με τη Λευκωσία.

Οπως μάλιστα αναδεικνύει στο σχετικό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Καθημερινή», η  πιο ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια κρύβεται πίσω από την προκήρυξη του οικοπέδου 2 (Μπουργκ ελ Αράμπ), το οποίο βρίσκεται σε μη οριοθετημένο σημείο μεταξύ Κύπρου και της θαλάσσιας περιοχής νότια της Ρόδου και του Καστελλόριζου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται η εφημεριδα, το αιγυπτιακό υπουργείο Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων έχει σχεδιάσει το οικόπεδο αρκετά μίλια νοτιότερα από τα νοητά όρια της γραμμής που η Αγκυρα θεωρεί ως όριο διαμοιρασμού της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου (ως γνωστόν, στο συγκεκριμένο σημείο δεν υπάρχει καμία συμφωνία οριοθέτησης, ενώ Ελλάδα, Τουρκία και Κυπριακή Δημοκρατία έχουν αποκλίνουσες απόψεις).

Στην ανωτέρω κίνηση του Καΐρου, ήρθε να προστεθεί η νέα Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη (στο περιθώριο των εργασιών της ΓΣ του ΟΗΕ) σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικων, κατά την οποία επαναβεβαιωθηκε η σύμπνοια και ο στρατηγικός χαρακτήρας της πολυετούς συνεργασίας των τριών μερών.

Η φωτογραφία των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργου Γεραπετρίτη, της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Κόμπου, και της Αιγύπτου, Μπαντρ Αμπντελατί στη συνάντησή τους στη Ν.Υόρκη/Υπουργειο Εξωτερικών

Ακολούθησε μάλιστα και κατ΄ιδιαν συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον αιγύπτιο ομόλογό του, Μπαντρ Αμπντελατί, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου.

Γιώργος Γεραπετρίτης και Μπαντρ Αμπντελατί χαμογελαστοί σε θερμή χειραψία κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη / Υπουργείο Εξωτερικών

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να συναντηθούν εκ νέου το συντομότερο δυνατό, ενώ ο κ. Γεραπετρίτης απηύθυνε πρόσκληση στον αιγύπτιο ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα το επόμενο διάστημα. Συμφώνησαν, επίσης, να εντατικοποιήσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του πρώτου Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου.

Εξετάστηκε, εξάλλου, η πρόοδος των συμφωνιών σχετικά με τη μετάκληση εργατών γης από την Αίγυπτο και η συνεργασία στην καταπολέμηση των παράνομων μεταναστευτικών ροών.

Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκε τέλος η διμερής συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου στον τομέα της ενέργειας με έμφαση στην πρόοδο του έργου GREGY Interconnector, δηλαδή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου. Το καλώδιο, το οποίο έχει την αμέριστη στήριξη των δυο κυβερνήσεων, θα μεταφέρει από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και στην ΕΕ πράσινη ενέργεια, η οποία θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.