Κρατώντας έξυπνα πλακάτ, χιλιάδες διαδηλωτές ανά τον κόσμο διαμαρτυρήθηκαν στο όνομα της επιστήμης | Instagram
Επικαιρότητα

Πορείες διαμαρτυρίας για την Eπιστήμη και την κλιματική αλλαγή

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν το Σάββατο σε όλο τον κόσμο στο όνομα της επιστήμης και για την κλιματική αλλαγή στην εποχή του Τραμπ
Protagon Team

Εκατοντάδες πορείες διαμαρτυρίας έγιναν το Σάββατο 22 Απριλίου στο όνομα της επιστήμης από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία μέχρι τις ΗΠΑ με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων επιστημόνων και πολιτών οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τις μεγάλες περικοπές που προσπαθεί να επιβάλλει ο Ντόναλντ Τραμπ στα κονδύλια της επιστημονικής έρευνας για την κλιματική αλλαγή.

Ερευνητές και εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί και πολίτες, βγήκαν όλοι μαζί στους δρόμους «για να εκφράσουν την πίστη τους στη λογική, στα δεδομένα και, πάνω απ’ όλα, στην επιστημονική μέθοδο», όπως έθεσε το ζήτημα σε πρόσφατο άρθρο του ο New Yorker.  Ήταν η πρώτη φορά που έγινε μια διαμαρτυρία τέτοιου είδους, η οποία ξεκίνησε από την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης reddit την ημέρα της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρει το Quartz.  Όσοι δεν μπορούσαν να φτάσουν στην αμερικανική πρωτεύουσα κλήθηκαν να μεταδώσουν το γεγονός ή να συμμετάσχουν στις «δορυφορικές» πορείες διαμαρτυρίας, οι οποίες διοργανώθηκαν κυρίως στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Νότια Αμερική και την Αυστραλία.

Εξω από ένα ξενοδοχείο του Τραμπ στο Μανχάταν, διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τις μεγάλες περικοπές που προσπαθεί να επιβάλλει ο αμερικανός πρόεδρος στα κονδύλια της επιστημονικής έρευνας (REUTERS/Andrew Kelly)

Περισσότερες από 600 πορείες πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο μετά τις προειδοποιήσεις των διοργανωτών ότι η επιστήμη «δέχεται επιθέσεις» από τη διοίκηση του Τραμπ. Πλακάτ διακήρυσσαν ότι «η επιστήμη δεν φιμώνεται» και δήλωναν ότι «δεν υπάρχει σχέδιο Β» ενώ το πλήθος που συμμετείχε δεν περιοριζόταν μόνο σε εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, όπως έδειχνε ένα πανό με την επιγραφή «ανθοπώλες υπέρ της νομοθεσίας που βασίζεται στην έρευνα», γράφει ο Guardian.

Μια από τις πρώτες διαδηλώσεις έγινε στο Γουέλινγκτον, την πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας, όπου χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην προκυμαία της πόλης έτοιμοι για δράση, ενώ εξίσου μεγάλο πλήθος συγκεντρώθηκε και στο Όκλαντ. Στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο πρώην αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων, Δρ Τζον Χιούσον, ο οποίος δήλωσε ότι η άγνοια των πολιτικών για την κλιματική αλλαγή είναι «ντροπή πέρα από το τι πρεσβεύει κανείς».

«Εμείς δεν μπορούσαμε να δούμε τον μετεωρίτη, εσάς ποια είναι η δικαιολογία σας για την κλιματική αλλαγή;» αναρωτιέται ο δεινόσαυρος της φωτογραφίας (captjohnny7/instagram)

Σε γενικές γραμμές, σκοπός των διαδηλώσεων ήταν να υποστηριχθεί ότι η επιστήμη απειλείται από τη στιγμή που ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι πραγματική αλλά ένας μύθος που έχουν εφεύρει οι Κινέζοι, και ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό.

Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, γράφει το Quartz, ο αμερικανός πρόεδρος περιόρισε την εξουσία της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος που προστατεύει τους Αμερικανούς από τη ρύπανση, πρότεινε μεγάλες περικοπές στην ομοσπονδιακή χρηματοδότηση της έρευνας και προσπάθησε να εφαρμόσει μια πολιτική απαγόρευσης μεταναστών που θα εμπόδιζε πολλούς ξένους επιστήμονες να συνεχίσουν να εργάζονται σε αμερικανικά εργαστήρια.

Ενας διαδηλώτης στην Αυστραλία κρατάει πλακάτ με σκίτσο του Αϊνστάιν, το οποίο από κάτω γράφει «οι περικοπές στην επιστημονική έρευνα με κάνουν σχετικά θυμωμένο» (REUTERS/David Gray)

Οι διαδηλώσεις, της 22ας Απριλίου -είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γης- προηγήθηκαν της Παγκόσμιας Κινητοποίησης για το Κλίμα, κατά μία εβδομάδα. Πράγματι το ερχόμενο Σάββατο  αναμένεται μια σειρά από μεγάλης κλίμακας εκδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή που θα είναι φανερά περισσότερο πολιτικοποιημένες.

«Είμαι μαζί της», δείχνοντας την Γη (mike_koesh/Instagram)

«Η Πορεία για την Επιστήμη και η Παγκόσμια Κινητοποίηση για το Κλίμα πάνε χέρι-χέρι,» δήλωσε ο Δρ Τζέφρι Σάπραν, ειδικός σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, «Οι επιθέσεις στην επιστήμη δεν βλάπτουν μόνο τους επιστήμονες, βλάπτουν την δυνατότητα των επιστημόνων να προστατεύουν τους ανθρώπους και η κλιματική αλλαγή το αποδεικνύει περίτρανα. Όταν οι πολιτικοί φροντίζουν να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της βιομηχανίας των ορυκτών καυσίμων αρνούμενοι τις βασικές θέσεις της επιστήμης του κλίματος και προωθώντας αντιεπιστημονική πολιτική για το κλίμα, θέτουν σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας, τη δικαιοσύνη, και τα μέσα διαβίωσης των απλών ανθρώπων παντού», είπε ο αμερικανός επιστήμονας.

Το  κίνημα της Παγκόσμια Διαμαρτυρίας για την Επιστήμη δεν στρεφόταν ειδικά κατά του Τραμπ, αλλά αποδείχτηκε ότι «ο αμερικανός πρόεδρος είναι μια δύναμη καταλυτική», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η μοριακή βιολόγος Λύντια Βίλα-Κομαρόφ και επίτιμος πρόεδρος της βρετανικής αντιπροσωπείας. «Φαίνεται ότι έχει γίνει αποσύνδεση μεταξύ του τι είναι επιστήμη και της αξία της για την κοινωνία», είπε. Τόνισε ακόμη ότι «Η θεμελιώδης βασική επιστήμη βρίσκεται πραγματικά πίσω από κάθε έκφραση της σύγχρονης ζωής. Και το θεωρούμε δεδομένο.»

«Στην αρχή κάθε ταινίας καταστροφής, υπάρχει πάντα ένας επιστήμονας που τον αγνοούν» μας θυμίζει το χιουμοριστικό πλακάτ (bloodrainicorn/instagram)

Στις ΗΠΑ, στην κεντρική πορεία που έγινε στην Ουάσιγκτον, χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει την κρατική χρηματοδότηση της έρευνας για τον καρκίνο, την κλιματική αλλαγή, την εγκληματολογία και σε άλλους τομείς της επιστήμης.

Η Αγιάνα Ελίζαμπεθ Τζόνσον, θαλάσσια βιολόγος και εκ των διοργανωτών της πορείας, δήλωσε ότι οι πολιτικές του Τραμπ είναι «τρομακτικές», πρόσθεσε όμως ότι οι εκατοντάδες πορείες των συντρόφων σε όλο τον κόσμο έδειξαν ότι υπάρχει μια «παγκόσμια τάση αντι-διανόησης», όπου οι πολιτικοί απορρίπτουν την τεκμηριωμένη χάραξη πολιτικής προτιμώντας να παίζουν με τα συναισθήματα των ψηφοφόρων.

Μερικοί επιστήμονες έχουν επικρίνει συναδέλφους τους ότι μπαίνουν και ίδιοι στις διαμάχες της πολιτικής διαλαλώντας τα οφέλη της επιστήμης μπροστά από τον Λευκό Οίκο. Αλλά ο Μπιλ Νάι, διάσημος εκπρόσωπος της επιστήμης της επικοινωνίας στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι επιστήμονες βρίσκονται σε «επικίνδυνη θέση» και οφείλουν να μιλήσουν ανοικτά.

«Η επιστήμη ήταν ανέκαθεν πολιτική, αλλά δεν θέλουμε να είναι κομματική», είπε στην εφημερίδα Guardian, «Οι αντικειμενικές αλήθειες έχουν παραμεριστεί και μειώνονται. Και οι νομοθέτες ενεργούν ωσάν ένα ισχυρό πιστεύω σε κάτι να είναι τόσο έγκυρο όσο μια αφ’ υψηλού αξιολόγησή του».