Οι σύνεδροι ξεφάντωσαν στο Συνέδριο των Δημοκρατικών χωρίς να στερηθούν και τις πολιτικές συγκινήσεις | REUTERS/Alyssa Pointer
Επικαιρότητα

Ποπ πανηγύρι το Συνέδριο των Δημοκρατικών

Καλλιτεχνικές πινελιές στην τούρτα στέψης της Χάρις ως υποψηφίας, αλλά και ορισμένα πιο πολιτικά στοιχεία πλαισίωσαν το μεγάλο προεκλογικό σόου στο Σικάγο
Protagon Team

Με τις καλλιτεχνικές πινελιές που, ας πούμε, γαρνίρισαν την τούρτα του Συνεδρίου των Δημοκρατικών ασχολήθηκε η Repubblica. Οσα μετέδωσε από το Σικάγο η Αννα Λομπάρντι αφορούν, βέβαια, την ημέρα κατά την οποία η Κάμαλα Χάρις απεδέχθη την υποψηφιότητά της, διότι τότε στήθηκε και το ποπ πάρτι. Μαζί με τις μελωδίες, τους ρυθμούς και τα χορευτικά, η ιταλίδα απεσταλμένη έριξε στο μίξερ και ορισμένα άλλα στοιχεία του πολιτικού σόου, κάθε άλλο παρά δευτερεύοντα, και καλώς έπραξε, διότι όλα, και τα πολιτικά και τα καλλιτεχνικά, μοιράστηκαν την ίδια προεκλογική σκηνή.

Οι διασημότητες της ψυχαγωγίας γοήτευσαν την ανταποκρίτρια, οι Steve Wonder, Chicks, John Legend, κ.ά., μουσικοί προβεβλημένοι στις ΗΠΑ και ενδεχομένως γνωστοί ευρύτερα, «έφτιαξαν το καλύτερο soundtrack για τη νύχτα της Δημοκρατικής περηφάνιας» κατά την οποία «όλη η αρένα του United Center χόρευε και χόρευε και χόρευε – τι ρυθμός, παιδιά!– και ήταν πραγματικά αδύνατον να καθίσεις σε μια καρέκλα…» Υπήρξαν, όμως, και κάποιες διακοπές στο ενθουσιώδες χοροπήδημα.

«Το μουσικό χάπενινγκ διανθίστηκε με πολιτικές παρεμβάσεις, όπως της γερουσιαστή της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν –πολύ συγκινημένη από το χειροκρότημα που εισέπραξε– και από παρουσίες σαν του αφροαμερικανού αιδεσιμότατου Αλ Σάρπτον ο οποίος κατέληξε φωνάζοντας ‘‘χαρά, χαρά, χαρά!’’ μαζί με το ‘‘ελευθερία!’’ που είναι το σλόγκαν των Δημοκρατικών». Ο τελευταίος έφερε στη σκηνή και την ομάδα Αφροαμερικανών Central Park Five η οποία γελοιοποίησε τον Τραμπ.

Αυτοί οι πέντε είχαν καταδικαστεί αδίκως για βιασμό μιας κοπέλας στη Νέα Υόρκη το 1989, εξέτισαν ποινές και τελικά απελευθερώθηκαν όταν πιάστηκε ο πραγματικός ένοχος. Προτού συλληφθεί όμως, ο Τραμπ είχε πληρώσει 85.000 δολάρια για να καταχωρίσει στους New York Times ολοσέλιδο κείμενο με το οποίο ζητούσε την εκτέλεσή των πέντε, νεαρών τότε. Ενας από αυτούς, σήμερα δημοτικός σύμβουλος στο Χάρλεμ, είπε ότι ο Τραμπ τους ήθελε νεκρούς και τώρα είναι ευκαιρία να πληρώσει: «Ας ξεφορτωθούμε αυτόν τον κακό άνθρωπο!» είπε.

Κατόπιν συγκίνηση και πάλι, αφού «μίλησε με δυσκολία» η Γκάμπι Γκίφορντς, η οποία ως βουλευτής Αριζόνας, το 2010, τραυματίστηκε σοβαρά σε περιστατικό με πιστολέρο που είχε ανοίξει αδιακρίτως πυρ. Η γυναίκα υπέστη εγχειρήσεις στον εγκέφαλο και είχε τεθεί επί  μακρόν σε τεχνητό κώμα.

Η Γκάμπι Γκίφορντς με τον σύζυγό της Μαρκ Κέλι, γερουσιαστή Αριζόνας και πρώην αστροναύτη (REUTERS/Alyssa Pointer)

Η Λομπάρντι ανέφερε ότι καζούρα στον Τραμπ, ο οποίος παρατονίζει και προφέρει λανθασμένα το μικρό όνομα της Χάρις, ως Καμάλα, έκανε και η μαύρη ηθοποιός Κέρι Γουάσινγκτον. Αυτή «έφερε επί σκηνής, δύο κοριτσάκια, συγγενείς της Χάρις, για να διδάξουν πώς προφέρεται σωστά το Κάμαλα ζητώντας από το κοινό να συμμετάσχει στο παιχνίδι, και τότε όσοι κάθονταν αριστερά της σκηνής φώναξαν ‘‘Κάμα’’ και κατόπιν όσοι κάθονταν δεξιά της φώναξαν ‘‘λα’’».

Αλλες καλλιτεχνικές οντότητες των ΗΠΑ που πέρασαν από τη σκηνή του Σικάγου ήταν η ηθοποιός Εύα Λονγκόρια, που απευθύνθηκε στους ισπανόφωνους ψηφοφόρους και «η Pink, η ποπ σταρ από τη Φιλαδέλφεια που τραγούδησε την πιο διάσημη επιτυχία της, το τραγούδι ‘‘What about us’’ και τότε έβαψε ροζ όλη την αίθουσα».

Γιατί είχε τόση σημασία η εμφάνιση της Pink; Διότι «πριν από λίγο καιρό και σχετικά με το θέμα των εκτρώσεων έγραψε στα social media απευθυνόμενη στους ‘‘ακολούθους’’ της ότι όποιος διαφωνεί με την ελευθερία επιλογής πρέπει να σταματήσει αμέσως  να την ‘‘ακολουθεί’’».

Η τραγουδίστρια Pink, υπέρμαχος των εκτρώσεων, στο Συνέδριο του Σικάγου (REUTERS/Brendan Mcdermid)

Σε ό,τι αφορά, δε, τις κυρίες της μπάντας Chicks, την οποία αναφέραμε στην αρχή, η Λομπάρντι δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι πρόκειται «για θρυλικό γυναικείο τρίο της κάντρι, του οποίου η μακρά ιστορία δέσμευσης με τους Δημοκρατικούς του έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα». Δηλαδή;  «Οι λάτρεις αυτής της μουσικής είναι παραδοσιακά συντηρητικοί, έτσι μποϊκοτάρουν την μπάντα και την απειλούν».