Το σχολείο που χτυπήθηκε στις 10 Αυγούστου από ισραηλινά πυρά | REUTERS/Mahmoud Issa
Επικαιρότητα

Πολύνεκρη επίθεση σε σχολείο στη Γάζα

Ηταν στοχευμένο χτύπημα σε το κέντρο διοίκησης και ελέγχου που χρησίμευσε ως κρησφύγετο για τους τρομοκράτες και τους διοικητές της Χαμάς, λέει ο ισραηλινός στρατός. Πληροφορίες για 100 νεκρούς
Protagon Team

Νέο ισραηλινό χτύπημα έγινε νωρίς το πρωί του Σαββάτου στη Λωρίδα της Γάζας, για άλλη μια φορά σε σχολείο, το τρίτο που πλήττεται μέσα στην τελευταία εβδομάδα.

Η Χαμάς υποστηρίζει ότι σκοτώθηκαν πάνω από 100 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι, καθώς το σχολείο ατ Τάμπιν, πλάι στο τέμενος Νταράζ Τούφα, ήταν καταφύγιο για πολλούς εκτοπισμένους από άλλες περιοχές της Γάζας .

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι έπληξε «κέντρο διοίκησης» της Χαμάς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, επρόκειτο για «πλήγμα ακριβείας εναντίον τρομοκρατών οι οποίοι επιχειρούσαν μέσα από το σχολείο όπου ήταν εγκατεστημένο το κέντρο διοίκησης.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε στο Χ ότι στο σχολείο που βομβαρδίστηκε από αέρος βρίσκονταν περίπου είκοσι μαχητές της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη ότι ο αριθμός που ανέφερε η Χαμάς, κάνοντας λόγο για πάνω από 100 νεκρούς, «δεν ευθυγραμμίζεται» με τις πληροφορίες του ισραηλινού στρατού.

Μια προσευχή για μερικούς από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν στο σχολείο, στις 10 Αυγούστου 2024. REUTERS/Abed Sabah

Την ίδια ώρα οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι εξουδετέρωσαν τον ανώτερο διοικητή της Χαμάς στον Λίβανο, Σάμερ Μαχμούντ Αλ Χατζ

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο Αλ Χατζ εκτελούσε χρέη ως διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων στο στρατόπεδο Ain al-Hilweh, που βρίσκεται στην περιοχή της Σιδώνας στο Λίβανο, και ήταν υπεύθυνος για τη στρατολόγηση και την εκπαίδευση τρομοκρατών για επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

«Θα συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε για να εξαλείψουμε την απειλή της Χαμάς, ανεξάρτητα από το σε ποιο πεδίο δραστηριοποιείται η τρομοκρατική οργάνωση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ανακοινώθηκε ακόμη ότι οι Ισραηλινοί βρήκαν και κατέστρεψαν μεγάλο τούνελ, μήκους τριών χιλιομέτρων, στην κεντρική Γάζα. Η σήραγγα αποτελείτο από πολλαπλές διακλαδώσεις με πολλά δωμάτια, όπου σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό εντοπίστηκαν όπλα.

Πάντως, το Ισραήλ συμφώνησε να ξαναρχίσουν την ερχόμενη εβδομάδα διαπραγματεύσεις για σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, υπό την διεθνή πίεση για αποτροπή της ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή.

ΗΠΑ, Κατάρ και Αίγυπτος μεσολαβούν και πάλι με στόχο την άμεση συμφωνία για εκεχειρία -έχουν θέσει και ημερομηνία την 15η Αυγούστου- εφόσον υπάρχει ήδη συμφωνία-πλαίσιο και απομένει απλά να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ προτίθεται να αποστείλει στις 15 Αυγούστου αντιπροσωπεία διαπραγματευτών στην τοποθεσία που θα οριστεί, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες και να εφαρμοστεί η συμφωνία.

Ο επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM),  στρατηγός Ερικ Κουρίλα, επισκέπτεται για δεύτερη φορά το Ισραήλ, την ώρα που η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της στην Μέση Ανατολή.

Η ανησυχία για τον κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης παραμένει μεγάλη, ιδίως στον Λίβανο, όπου ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη έκαναν επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες υπερπτήσεις σε χαμηλό ύψος κι έσπασαν το φράγμα του ήχου πάνω από τη Βηρυτό.