Ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στη διάρκεια της ενημέρωσης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις ρυθμίσεις του νέου Ασφαλιστικού | Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

Πολυκλαδικό αντιασφαλιστικό μέτωπο

Γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί ετοιμάζονται για μπαράζ κινητοποιήσεων - Τι θα ζητήσουν από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο για το νέο Ασφαλιστικό
Χριστίνα Νικολαΐδου

«Κόκκινο πανί» για τους ελεύθερους επαγγελματίες αναμένεται να αποτελέσει τις επόμενες μέρες το υπουργείο Εργασίας εξαιτίας της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Γιατροί, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές και μηχανικοί, που συναντήθηκαν σήμερα στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, κάθονται σε αναμένα κάρβουνα βλέποντας τις εισφορές τους να εκτοξεύονται και τις συντάξεις τους να τίθενται εν αμφιβόλω. Ολοι οι κλάδοι εξετάζουν ενδελεχώς τα περιθώρια κινητοποιήσεών τους.

Δικηγόροι/ Απεργία Επ’ αόριστον

Έτοιμοι για μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση δηλώνουν οι δικηγόροι όλης της χώρας, οι οποίοι επεξεργάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, απεργία διαρκείας. Η τριήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους, για τις 12, 13 και 14 Ιανουαρίου, αποτελεί μία πρόγευση -όπως δηλώνουν- των κινητοποιήσεών τους, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν επ’ αόριστον. Βασικό επιχείρημα κατά του νομοσχεδίου είναι ότι το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, της φορολογίας και της προκαταβολής φόρου μπορεί να φτάσει και το 75% του εισοδήματός τους. Αποτέλεσμα; Ένας ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 30.000 ευρώ θα αναγκαστεί να πληρώσει 25.500 ευρώ για εισφορές και φόρο και θα πρέπει να ζήσει για 12 μήνες με μόλις 4.500 ευρώ. Οι δικηγόροι αναμένεται να καταθέσουν τις δικές τους αντιπροτάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι του διαλόγου έχει πέσει ήδη το ενδεχόμενο σύστασης επαγγελματικού ταμείου με τροποποίηση των καταβαλλόμενων εισφορών για επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ. Επιπλέον, πρόθεσή τους είναι η προστασία νέων δικηγόρων που εργάζονται έως και 5 χρόνια και αναμένεται να μπουν στο ίδιο φορολογικό ζύγι με επαγγελματίες ετών.

Φαρμακοποιοί/ Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι φαρμακοποιοί, που αντιδρούν στη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το τζίρο των επιχειρήσεων τους. Βασικό τους επιχείρημα είναι ότι δεν μπορεί δύο φαρμακοποιοί να πληρώνουν διαφορετικές εισφορές λόγω διαφορετικού τζίρου και να καταλήγουν να παίρνουν την ίδια σύνταξη. Εάν δεν υπάρξουν τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, σκέφτονται σοβαρά την προσφυγή όχι μόνο στην ελληνική δικαιοσύνη αλλά και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Η απεργία ωστόσο δεν είναι ακόμα σε πρώτο πλάνο διότι κοστίζει. Όπως εκτιμούν οι επαγγελματίες του κλάδου μία τριήμερη απεργία φτάνει πλέον για να «μπει μέσα» ο φαρμακοποιός.

Γιατροί/ Στάση αναμονής και το βάθος κινητοποιήσεις

 Μαζί με δικηγόρους και φαρμακοποιούς συντάσσονται και οι γιατροί, οι οποίοι γνωρίζοντας το κόστος μιας κινητοποίησης για τη δημόσια υγεία, τηρούν στάση αναμονής. Χαρακτηρίζουν απαγορευτική την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες -εφόσον περάσει το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου- θα αντιστοιχούν στο 34% με 35% τους εισοδήματός τους. Ο κλάδος των ιατρών επιθυμεί να παραμείνουν αμετάβλητες οι ασφαλιστικές κατηγορίες, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω αύξηση της εισφοροδιαφυγής και της διακίνησης μαύρου χρήματος.

Το χρονοδιάγραμμα

Την Πέμπτη όλοι οι κλάδοι που υπάγονται στο Ενιαίο Ταμείο Αυτοαπασχολούμενων, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Εργασίας. Την Παρασκευή αναμένεται νέα σύσκεψη των συλλόγων με στόχο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Επιθυμία των προεδρείων είναι η συνάντησή τους με το Γιώργο Κατρούγκαλο την Τετάρτη, λίγες ώρες πριν ο υπουργός Εργασίας αναχωρήσει για το Παρίσι. Ο πρώτος γύρος αναζήτησης συμμάχων στο εξωτερικό δεν έφερε πάντως τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για τον υπουργό Εργασίας. Το πρώτο χαστούκι ήρθε από την Κομισιόν, με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά να αμφισβητεί τη δήλωση Κατρούγκαλου για αποδοχή από τους θεσμούς του περιγράμματος της ελληνικής πρότασης, χαρακτηρίζοντάς την «εικασία».