Δεν πρόκειται για κρίση που αφορά μόνο την Πολωνία, αλλά όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία μπορεί να κλιμακωθεί μέχρι και σε ένοπλη, είναι το μήνυμα που επιθυμεί να περάσει η Βαρσοβία μπροστά στην εξελισσόμενη κατάσταση στα σύνορά της με τη Λευκορωσία.
Εδώ και ημέρες τα σύνορα αυτά πολιορκούνται από μεγάλο αριθμό μεταναστών -υπολογίζεται ότι είναι τουλάχιστον 4.000- ενώ φυλάσσονται από ισχυρές δυνάμεις του πολωνικού στρατού. Η Βαρσοβία, η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ υποδεικνύουν τη Λευκορωσία του Αλεξάντρ Λουκασένκο ως ενορχηστρωτή της κρίσης.
Ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, δήλωσε την Τρίτη πως η κρίση με τους μετανάστες απειλεί «τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της ΕΕ». Τόνισε επίσης ότι το σφράγισμα των πολωνικών συνόρων «είναι προς το εθνικό συμφέρον μας» και μίλησε ευθέως για μια «υβριδική επίθεση» του καθεστώτος του Λουκασένκο η οποία «έχει στόχο όλους μας. Δεν θα αφήσουμε να μας εκφοβίσει και θα υπερασπιστούμε την ειρήνη στην Ευρώπη μαζί με τους εταίρους μας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».
Ακόμη περισσότερο, ο πολωνός κυβερνητικός εκπρόσωπος προειδοποίησε ότι η Λευκορωσία μπορεί να κλιμακώσει την κρίση «ακόμη και στο σημείο μιας ένοπλης αντιπαράθεσης» επιδιώκοντας να παρασύρει έως εκεί τη Βαρσοβία.
Η Λευκορωσία, από την πλευρά της, καταγγέλλει ως αβάσιμες τις κατηγορίες της Βαρσοβίας ότι η ίδια βρίσκεται πίσω από τις απόπειρες παράνομης διέλευσης χιλιάδων μεταναστών και αντιστρέφει τις κατηγορίες λέγοντας ότι η Πολωνία είναι αυτή που αυξάνει εσκεμμένα την ένταση.
Ο υπουργός Εσωτερικών είπε μάλιστα ότι οι μετανάστες, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τη Μέση Ανατολή και την Ασία, βρίσκονται νόμιμα στο λευκορωσικό έδαφος και δεν υπάρχει «καμιά παραβίαση του νόμου» από την πλευρά τους.
Οι κινήσεις του Λουκασένκο έρχονται σε απάντηση στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στον –αποκαλούμενο από πολλούς- «τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης» έπειτα από την καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2020, αλλά και τη σύλληψη αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου τον περασμένο Μάρτιο.
Ωστόσο στα τελευταία γεγονότα η απάντηση της ΕΕ παραμένει για την ώρα μάλλον υποτονική. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει δηλώσει ότι η ΕΕ εξετάζει να επεκτείνει τις κυρώσεις σε αεροπορικές εταιρείες τρίτων χωρών που μεταφέρουν τους μετανάστες στη Λευκορωσία.
Τεταμένο το κλίμα στα σύνορα
Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες μετανάστες, κυρίως νεαροί άνδρες, αλλά και γυναίκες και παιδιά, πέρασαν τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη στο ύπαιθρο σε χαμηλές θερμοκρασίες (έχουν καταγραφεί και θάνατοι τις τελευταίες ημέρες) στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία. Η νύχτα ήταν γενικά ήρεμη, χωρίς επεισόδια.
Εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη από την πολωνική αστυνομία δείχνουν σκηνές μεταναστών και φωτιές που έχουν ανάψει στην λευκορωσική πλευρά του συρματοπλέγματος. Αλλα βίντεο από την περιοχή δείχνουν εκατοντάδες ανθρώπους να προχωρούν προς τα πολωνικά σύνορα κοντά στο χωριό Κουζνίτσα και κάποιους να προσπαθούν να ρίξουν φράχτη χρησιμοποιώντας φτυάρια και άλλα εργαλεία.
Η Πολωνία υποστηρίζει ότι ο δάκτυλος της Λευκορωσίας στα γεγονότα είναι εμφανής καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι μετανάστες συνοδεύονται από ενόπλους με σκυλιά.
Σύμφωνα με την συνοριακή φρουρά της Πολωνίας, την οποία επικαλείται το Reuters, περίπου 800 άνθρωποι έχουν κατασκηνώσει στην λευκορωσική πλευρά του φράχτη ενώ έως και 4.000 μετανάστες βρίσκονται στο σημείο και στα γύρω δάση. Εκπρόσωπος των ειδικών υπηρεσιών της Πολωνίας δήλωσε παράλληλα ότι υπολογισμοί δείχνουν ότι έως και 12.000 μετανάστες μπορεί να βρίσκονται στη Λευκορωσία.
Οι πολωνικές αρχές έκλεισαν επίσημο συνοριακό πέρασμα με την Λευκορωσία στις 08:00 της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) κοντά στο σημείο από το οποίο χιλιάδες μετανάστες προσπαθούσαν τη Δευτέρα να περάσουν τα σύνορα.
Η Πολωνία έχει αποστείλει επιπλέον στρατιώτες, μεθοριακούς φρουρούς και αστυνομικούς, ενώ η γειτονική Λιθουανία δηλώνει ότι μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορά της με τη Λευκορωσία. Αν παραστεί ανάγκη τις επόμενες ημέρες, η Πολωνία δηλώνει ότι μπορεί να δεχτεί βοήθεια από το εξωτερικό.