Ειρωνεία; Το λιγότερο. Στην Πολωνία το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη κατάφερε να εγκαλείται για αντισυνταγματική νομοθέτηση και προσπάθεια άλωσης της Δικαιοσύνης… Καταφέρεται κιόλας εναντίον των δικαστών, αφού χαρακτηρίζει τη στάση τους «εξέγερση», ενώ τους απειλεί και με «καταστροφική ήττα». Αλλά το θέμα δεν λήγει εδώ: με αφορμή την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος η πολωνική κυβέρνηση αντιπαρατίθεται με την Ευρωπαϊκή Ενωση και συγχρόνως υφίσταται τις λαϊκές αντιδράσεις.
Στο επίκεντρο της αναταραχής βρίσκεται από την περασμένη Τρίτη η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μαλγκορζάτα Γκέρσντορφ, η οποία αρνείται να συνταξιοδοτηθεί κατά τα προβλεπόμενα από τον νέο νόμο, μάλιστα την Τετάρτη παρουσιάστηκε κανονικά στη θέση της. Την ανώτατη δικαστικό στηρίζουν και οι πολίτες οι οποίοι κατέκλυσαν τους δρόμους.
Το βασικό επιχείρημα όλων των επικριτών της κυβέρνησης αφορά την «προσπάθειά της να θέσει υπό τον έλεγχό της τη Δικαιοσύνη».
Η κυρία Γκέρσντορφ προσερχόμενη στο δικαστήριο δήλωσε ότι η παρουσία της εκεί «δεν έχει σχέση με την πολιτική» και ότι «προστατεύει το κράτος δικαίου». Χαρακτήρισε κιόλας τον νόμο «αντισυνταγματικό, μη εφαρμόσιμο».
Από πλευράς της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα μια διαδικασία εις βάρος της πολωνικής κυβέρνησης με σκοπό να προστατευθεί η ανεξαρτησία του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η Κομισιόν εκτιμά ότι η νέα νομοθεσία «υπονομεύει την αρχή της δικαστικής ανεξαρτησίας, κυρίως τη μονιμότητα των δικαστών», συνεπώς ότι η Πολωνία δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.
Η κυρία Γκέρσντορφ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, ο οποίος όμως δεν της παρέδωσε το έγγραφο συνταξιοδότησής της. Αντίθετα, το έκανε εμμέσως ανακοινώνοντας ότι ένας δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Γιόζεφ Ιβούλσκι, θα αναλάβει τα καθήκοντά της μέχρις ότου εκλεγεί ο επίσημος αντικαταστάτης της.
Ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, που θεωρείται αυτός που ουσιαστικά λαμβάνει παρασκηνιακά τις αποφάσεις εκτίμησε χθες σε συνέντευξη του ότι τελικά η εξέγερση των δικαστών «μακροπρόθεσμα θα καταλήξει με την καταστροφική τους ήττα».
Από πλευράς του ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι αρκέστηκε να πει ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν το δικαίωμα να διαμορφώνουν το δικαστικό τους σύστημα βάσει των δικών τους παραδόσεων.