| George Vitsaras / SOOC
Επικαιρότητα

Περισσότερες από 10.000 αιτήσεις για επίδομα γέννησης, λέει η Μιχαηλίδου

Η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είπε ότι μέσα σε λίγες ημέρες λειτουργίας της πλατφόρμας έχουν υποβληθεί χιλιάδες αιτήσεις από μητέρες που γέννησαν
Protagon Team

Είναι λίγες ή πολλές; Η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε ενθουσιασμένη το πρωί της Δευτέρας ότι μέσα σε λίγες ημέρες λειτουργίας της πλατφόρμας για το επίδομα γέννησης έχουν κατατεθεί περισσότερες από 10.000 αιτήσεις .

«Ξεκινήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα με την πλατφόρμα για το επίδομα γέννησης. Μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα έχουν κατατεθεί 10.500 αιτήσεις ενώ από αυτές οι μισές έχουν ήδη επεξεργαστεί» σημείωσε η κυρία Μιχαηλίδου, σε συνέντευξή της στο Mega και στην ενημερωτική εκπομπή «Mega Mag».

Η ίδια δεσμεύτηκε ότι περί τα τέλη Μαρτίου οι μητέρες που έχουν καταθέσει τις σχετικές αιτήσεις θα πάρουν την πρώτη δόση (1.000 ευρώ) και εξήγησε ότι όπως προβλέπεται η επόμενη δόση (άλλα 1.000 ευρώ) θα δοθεί έξι μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού.

Η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανέφερε ότι οι δικαιούχοι χρειάζονται πέντε στοιχεία για να μπουν και να εισαγάγουν επιτυχώς τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα: «Χρειάζονται πέντε στοιχεία: Τον ΑΜΚΑ, αριθμό τηλεφώνου, διεύθυνση κατοικίας, τραπεζικό λογαριασμό και email».

Η ίδια είπε ότι το μέτρο που τέθηκε σε εφαρμογή «αφορά Ελληνίδες, Ευρωπαίες που μένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα. Εάν πρόκειται για πολίτες τρίτης χώρας, πρέπει να μένουν τουλάχιστον 12 χρόνια στη χώρα μας», υπενθύμισε για να εξηγήσει ότι το επίδομα γέννησης ήταν μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

«Το δίνουμε με καθαρά δημογραφικούς στόχους. Θεωρούμε ότι είναι ένα σωστό μέτρο αναστροφής της δημογραφικής τάσης. Θέλουμε να είναι μόνιμο το επίδομα».

Είναι λοιπόν πολλές οι αιτήσεις; Για μια πλατφόρμα που λειτουργεί λίγες ημέρες είναι πολλές. Για ένα μέτρο που ισχύει για γεννήσεις από 1ης Ιανουαρίου 2020 είναι λίγες –μιλάμε για έναν αριθμό 10.500 γεννήσεων σε ένα διάστημα 54 ημερών, όχι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι πολλές από τις γεννήσεις που έχουν ήδη γίνει απλώς δεν εμφανίστηκαν για αίτηση του επιδόματος των 2.000 ευρώ, ή δεν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση.

Κατά τα άλλα η κυρία Μιχαηλίδου εξήρε και τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι το μόνο που κάνει είναι να φέρνει θετικές μεταρρυθμίσεις για το ποσοστό αναπλήρωσης και την πλήρη αποσύνδεση της τελικής σύνδεσης και των εισφορών.

«Έχουμε μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα στις συντάξεις, την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος και την απονομή του 1/3 των συντάξεων ψηφιακά» πρόσθεσε.