Τον περασμένο Αύγουστο, το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε ότι έως και 2.000 αντικείμενα έλειπαν από τις αποθήκες του, είχαν κλαπεί ή ήταν κατεστραμμένα. Ωστόσο, κατάφερε να ανακτήσει περίπου 350 αντικείμενα μέχρι σήμερα.
Και τώρα σε μια νέα έκθεση με τίτλο «Rediscovering Gems» και δωρεάν είσοδο για το κοινό, η οποία θα παρουσιαστεί στο Βρετανικό Μουσείου από τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 15 Ιουνίου 2024, θα προβληθούν 10 αντικείμενα του μουσείου που είχαν κλαπεί από τις συλλογές του και έχουν ανακτηθεί.
Η έκθεση θα διερευνήσει τη σημασία των κλασικών πολύτιμων λίθων στη διάρκεια της ιστορίας. Πρόκειται για μικροσκοπικά ρωμαϊκά έργα τέχνης εκπληκτικής δεξιοτεχνίας, τα οποία απεικονίζουν θεότητες, διάσημα άτομα, ζώα, αντικείμενα και σκηνές από τη μυθολογία ή την καθημερινή ζωή, και βρέθηκαν σε συλλογές βασιλικών οικογενειών, αριστοκρατών του Μεσαίωνα, καλλιτεχνών και αρχαιολόγων, όπως ο Τσαρλς Τάουνλι (1737–1805). Η συλλογή ήταν ανάμεσα στα κλεμμένα αντικείμενα, και κομμάτια της έχουν ανακτηθεί και αποτελούν μέρος της επερχόμενης έκθεσης του μουσείου.
Το BBC δημοσιεύει τη δήλωση του Τζορτζ Οσμπορν, προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του μουσείου, σύμφωνα με την οποία η νέα έκθεση είναι «δείγμα διαφάνειας και αλλαγής κουλτούρας» στο Βρετανικό Μουσείο. «Υποσχεθήκαμε ότι θα δείξουμε στον κόσμο τα πετράδια που κλάπηκαν και ανακτήθηκαν, αντί να τα κρύψουμε», πρόσθεσε.
Το μουσείο έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες δύο πολύτιμων λίθων από αυτούς, που έχουν επιλεγεί για έκθεση. Πρόκειται για ένα καμέο με την κεφαλή του θεού Ερωτα (Κούπιντ), έργο του 1ου ή του 2ου αιώνα μ.Χ., σε όψη τριών τετάρτων και σε τρεις στρώσεις από καφέ, λευκό και μωβ γυαλί, και το προφίλ προτομής της Μινέρβας (Αθηνάς), ρωμαϊκής θεάς της σοφίας, ανάγλυφη σε μαύρο γυαλί με λευκή ταινία που χρονολογείται στον 1ο αιώνα π.Χ – 1ο αιώνα μ.Χ.. Και τα δύο τεχνουργήματα ήταν ανάμεσα στα κλεμμένα αντικείμενα, που έχουν ανακτηθεί και αποτελούν μέρος της επερχόμενης έκθεσης του μουσείου, και επιστράφηκαν από τον δρ Ιτάι Γκρέιντελ, ο οποίος ειδοποίησε το βρετανικό μουσείο για τις κλοπές, και αρχικά αποπέμφθηκε.
Ο δρ Γκρέιντελ είπε στο BBC ότι ήταν «ευχαρίστησή» του να συνεργαστεί με το μουσείο στη διαδικασία ανάκτησης: «Είμαι επίσης πολύ χαρούμενος επειδή βλέπω ότι ολόκληρη η κουλτούρα του ιδρύματος φαίνεται να αλλάζει και να αποκτά πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια και προθυμία για αντιμετώπιση προβλημάτων, από ό,τι συνάντησα το 2021», πρόσθεσε.
Ο βρετανός έμπορος και συλλέκτης έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαδικασία ανάκτησης, ανιχνεύοντας και επιστρέφοντας εκατοντάδες πολύτιμους λίθους, που είχε αγοράσει καλή τη πίστη μεταξύ των οποίων είναι και κάποιοι που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση «Rediscovering Gems».
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν επίσης περισσότερα από 500 αντικείμενα, τα οποία δεν είχαν κλαπεί. Ειδικά τα κλεμμένα και ανακτημένα αντικείμενα θα είναι τοποθετημένα σε ξεχωριστή βιτρίνα και θα φέρουν ευκρινή ετικέτα.
Η Κέιτι Ράζαλ γράφει τέλος στο BBC News -έχοντας δει πολλούς από τους μικροσκοπικούς πολύτιμους λίθους που ανακτήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας- ότι είναι από πέτρα ή γυαλί, με διάφορα χρώματα και αποτελούν ένα συναρπαστικό παράθυρο στον αρχαίο μεσογειακό κόσμο, όπου τα φορούσαν ως κοσμήματα, τα χρησιμοποιούσαν ως σφραγίδες ή ανήκαν στις συλλογές τους ως αντικείμενα ομορφιάς από μόνα τους.