Η Εϊμι στα Brit Awards, στο Λονδίνο, το 2008 - στην καλύτερη στιγμή της ζωής και της καριέρας της | REUTERS/Alessia Pierdomenico/File Photo
Επικαιρότητα

Το ολόγραμμα της Εϊμι Γουάινχαουζ… ξεκινά περιοδεία

Θα προβάλλεται στη σκηνή, μπροστά στους μουσικούς που θα συνοδεύουν τη μαγική φωνή της. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν στο ίδρυμα το οποίο συστήθηκε με σκοπό να βοηθά νέους ανθρώπους που δοκιμάζονται από πάσης φύσεως καταχρήσεις. Αλλά υπάρχουν διαφωνίες από φαν της εκλιπούσας
Σπύρος Σεραφείμ

Η Εϊμι Γουάινχαουζ πέθανε έπειτα από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το 2011, στο σπίτι της στο Λονδίνο. Και έμεινε για πάντα 27 ετών…

Τώρα, ο πατέρας της, Μιτς Γουάινχαουζ, αποκάλυψε ότι έχει στα σκαριά ένα σόου που θα επιτρέπει στην κόρη του να επιστρέψει στη σκηνή οκτώ χρόνια μετά τον θάνατό της, με τη μορφή ολογράμματος.

Το σόου -που έχει αναλάβει να δημιουργήσει η ίδια εταιρεία που επιμελήθηκε τις αντίστοιχες περιοδείες των Ρόι Ορμπισον και Μαρίας Κάλλας- αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του το 2019, με τους παραγωγούς -σύμφωνα με τον Guardian– να ευελπιστούν σε παγκόσμια, τριετή περιοδεία.

«Οι φαν ζητούν επίμονα κάτι καινούριο από την Εϊμι, αλλά πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα. Αισθανθήκαμε ότι αυτός θα ήταν ένας καταπληκτικός τρόπος για την Εϊμι να συναντηθεί ξανά με τους φαν της μέσα από ένα ολόγραμμα», δήλωσε ο Μιτς Γουάινχαουζ, για να συμπληρώσει: «Είναι ένα όνειρο για εμάς. Το να τη δούμε πάλι να τραγουδάει είναι κάτι πολύ ξεχωριστό που δεν μπορεί να ειπωθεί με λέξεις. Η μουσική τής κόρης μας άγγιξε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων και σημαίνει τα πάντα για εμάς που η ‘’κληρονομιά’’ της θα συνεχιστεί με αυτόν τον πρωτοποριακό και ριζοσπαστικό τρόπο».

Βέβαια, οι φαν της -τουλάχιστον σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις τους στα σόσιαλ μίντια, δείχνουν να μην ενθουσιάζονται από αυτήν την εξέλιξη, την οποία θεωρούν ασέβεια στη μνήμη τής αγαπημένης τους τραγουδίστριας. Αν και, βέβαια, αυτού του τύπου η «επανεμφάνιση» είναι ήδη γνωστή ως μέθοδος: ο πρώτος που ήρθε από τον… άλλο κόσμο ως ολόγραμμα ήταν ο αμερικανός ράπερ Τούπακ Σακούρ και τον… ακολούθησαν οι Μάικλ Τζάκσον, Ρόνι Τζέιμς Ντίο και ο Φρανκ Ζάπα.

Για την ιστορία, το σόου -θα έχει διάρκεια 75 με 110 λεπτά- θα προβάλλει το ολόγραμμα της Γουάινχαουζ μέσω προτζέκτορα ενόσω μία μπάντα, η οποία θα παίζει live, θα συνοδεύει τη φωνή της από τις πρωτότυπες ηχογραφήσεις της.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του πατέρα της, όλα τα συναυλιακά έσοδα θα διατεθούν στο Amy Winehouse Foundation, το οποίο δημιουργήθηκε μετά τον θάνατό της με σκοπό να βοηθάει τους νέους που είναι εθισμένοι σε ουσίες και οινοπνεύματα.

«Η κληρονομιά της δεν σχετίζεται, πια, μόνο με τη μουσική. Η κληρονομιά της είναι κάτι διαφορετικό. Σχετίζεται με το να βοηθάμε νέους ανθρώπους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η αλήθεια είναι ότι η ερμηνεύτρια επιτυχιών όπως το «Rehab» (το απόλυτο τρολάρισμα), το εκπληκτικό «Back to Black» και τόσων ακόμη, πάλευε με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της καριέρας και της ζωής της. Αλλά σε αυτή τη μάχη δεν κατάφερε να νικήσει. Το Ιδρυμα εις μνήμην της βοηθά, όμως, πολλούς νέους να αναμετρηθούν με τον εθισμό τους.

Αρκετοί οπαδοί της, όμως, πάντα στην απεριόριστη δημοκρατία των σόσιαλ μίντια, ισχυρίζονται -πέραν της ασέβειας που γράφηκε παραπάνω- ότι οι προγραμματισμένες συναυλίες αποτελούν έναν καλό τρόπο, ένα ιδανικό άλλοθι για να εισπράξει πολλά χρήματα η οικογένειά της και πως στο Ιδρυμά της θα εισρεύσουν «ψίχουλα». Την ίδια στιγμή υπάρχουν πολλά sites που διενεργούν δημοσκοπήσεις για το εάν πρέπει να εμφανιστεί, μέσω ολογράμματος, στη σκηνή.

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί, παγκοσμίως, οι οποίοι δεν συμφωνούν με τις κινήσεις του πατέρα της και θεωρούν πως ό,τι σχετικές κινήσεις έχει κάνει δεν γίνονται για να τη θυμούνται οι θαυμαστές της, αλλά για να αποκομίζει ο ίδιος δόξα και χρήματα. Αλλά πέραν των likes και των ατέρμονων συζητήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τίποτε ανάλογο δεν έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα.

Το βέβαιο είναι ένα: η Εϊμι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της γενιάς της.
Και είναι δεδομένο ότι μας λείπει η χροιά, το μέταλλο της φωνής της και η ερμηνεία της.
Ολα τα υπόλοιπα δεν θα απασχολούσαν ούτε την ίδια…