Δύο ορχήστρες, τέσσερις χορωδίες και 350 ερμηνευτές κατάφεραν να μεταγγίσουν το πνεύμα της χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας σ’ ένα ακροατήριο 1000 και πλέον ανθρώπων που κατέκλυσαν την αίθουσα του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.
Κάθε χρόνο το Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο της «Πολυφωνικής» αποτελεί ένα καλλιτεχνικό γεγονός υψηλού επιπέδου και εξαιρετικής αισθητικής. Το ίδιο και φέτος. Η Συναυλία της «Πολυφωνικής» αποτελεί πια παράδοση και πιστοποιεί ότι ο πολιτισμός ενώνει τους ανθρώπους.
Οι ορχήστρες, οι χορωδίες, οι solo ερμηνευτές που -προσκεκλημένοι κάθε χρόνο- συμπράττουν μαζί της, καταφέρνουν να δημιουργήσουν μια ευφρόσυνη διάθεση. Και συγχρόνως δίνεται η ευκαιρία σε ένα πολυπληθές κοινό να συνυπάρξει. Μέσα σε ένα κλίμα γιορτινό που αφήνει απέξω τη μιζέρια της πολιτικής ζωής, τη θλίψη της οικονομικής εξαθλίωσης, την ποταπότητα του προεκλογικού τοπίου. Για λίγες ώρες, έστω. Ικανές όμως να ανασάνεις βαθιά και να καθαρίσει το μυαλό και η ψυχή με τις εξαίσιες μελωδίες, τις φωνές.
Φέτος, επί τρεις περίπου ώρες εναλλάσσονταν στη σκηνή του Συνεδριακού η Ορχήστρα ACADEMICA με Διευθυντή τον Δημήτρη Μποτίνη, η Μικτή Χορωδία με Διευθυντή τον Σταύρο Σολωμό, η Παιδική και η Νεανική Χορωδία υπό τη Διεύθυνση της Ελένης Παπαδοπούλου-Αραβαντινού, η Φιλαρμονική με Διευθυντή τον Γιώργο Μπουρδόπουλο. Τραγούδησαν solo η Βασιλική Καραγιάννη, η Ιωάννα Γιαννοπούλου, η Νάνσυ Μοσχοπούλου. Στο πιάνο συνόδευσαν η Μαρίνα Μυλωνά και η Λούση Χριστοδούλου. Συμμετείχε και μια μικρή ομάδα χορού της Ελευθερίας Τσαφούλια.
Ακούστηκαν κάλαντα, μελωδίες γνωστές, τραγούδια παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα από όλο τον Κόσμο.
Παρότι όλα τα χορωδιακά σύνολα ήταν άρτια, θα επιμείνω στις θαυμαστές φωνές της Παιδικής και της Νεανικής Χορωδίας• όχι για άλλο λόγο, παρά μόνο σαν μια ευοίωνη προοπτική του μέλλοντός μας. Τα μέλη της τραγουδούσαν, κινούνταν, παρίσταναν. Εξαίσιες φωνές, πειθαρχημένες. Άπειρες ώρες μόχθου. Αυτές οι φωνές των παιδιών και των εφήβων γέμισαν την αίθουσα του Συνεδριακού με ελπίδα και πλατύ χαμόγελο.
Οι λεπτές αποχρώσεις των ήχων, και η τέλεια άρθρωση των νέων παιδιών που μπορούν να τραγουδούν και οι λέξεις να φτάνουν καθαρές στ’ αυτιά. Γιατί, πέραν της μουσικής τους παιδείας, γνωρίζουν τόσο καλά τις ξένες γλώσσες ώστε μπορούν να ερμηνεύουν κατανοώντας τους στίχους των αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών τραγουδιών που εντάσσουν στο ρεπερτόριό τους.
Κλείνοντας, η «Πολυφωνική» της Πάτρας αποτελεί έναν από τους σημαντικούς πολιτιστικούς πυρήνες της πόλης. Από το ’83 που ιδρύθηκε από τον σημερινό της Καλλιτεχνικό διευθυντή Σταύρο Σολωμό, δραστηριοποιεί έναν ικανό αριθμό (νέων, κυρίως) ανθρώπων με τρόπο δημιουργικό και μεγάλες καλλιτεχνικές αξιώσεις.
Έχει αναπτύξει 10 τμήματα, απαρτίζεται από 600 και πλέον μέλη κι έχει δώσει πάνω από 900 συναυλίες στην Ελλάδα και στα πιο έγκριτα διεθνή Φεστιβάλ χορωδιακής μουσικής. Με βραβεία και διακρίσεις σε διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς. Αναδείχθηκε ως καλύτερη ελληνική χορωδία στον διεθνή διαγωνισμό της Αθήνας το ’94.