| Shutterstock / Creative Protagon
Επικαιρότητα

Οι παραστάσεις του Σεπτεμβρίου που «επιστρέφουν»

Αφού έκαναν πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου ή πέρασαν από διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας ορισμένες από τις σημαντικότερες παραστάσεις καταλήγουν στο Ηρώδειο και αθηναϊκά θέατρα.
Protagon Team

Η «Ορέστεια» του Θοδωρή Τερζόπουλου

Ο Χορός της «Ορέστειας» σε χαρακτηριστική κίνηση (Εθνικό Θέατρο)

Ήταν από τις παραστάσεις που δημιούργησαν «γεγονός» στην Επίδαυρο με sold out στις 12 και 13 Ιουλίου, επαινετικά σχόλια για την τέχνη του Τερζόπουλου και ενστάσεις για το έμμεσο πολιτικό σχόλιο στην επικαιρότητα (και για την Παλαιστίνη). Η «Ορέστεια» του Αισχύλου, σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, είναι αναπόφευκτα φιλτραρισμένη μέσα από τη μακρόχρονη θεατρική θητεία του Θ.Τερζόπουλου και επανέρχεται στο Ηρώδειο (4 – 5 Σεπτεμβρίου) και το Σχολείον της Ειρήνης Παππά (8, 11, 13, 14/9). Εισιτήρια: ticketservices.gr.

 

Η αντιπολεμική «Ιφιγένεια»

Η Ανθή Ευστρατιάδου ως Ιφιγένεια (Alex Kat)

Με την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Ρώσου αντιφρονούντα Τιμοφέι Κουλιάμπιν, ξεκίνησαν τα φετινά Επιδαύρια (5 – 6 Ιουλίου) δείχνοντας για άλλη μια φορά τις προσδοκίες και αντοχές του κοινού όταν το ανέβασμα ξεφεύγει από την αυστηρή μεταφορά και ακολουθεί τις δημιουργικές ελευθερίες του σκηνοθέτη. Με σαφή την «ανάγνωση» ώστε να περιλαμβάνει το σύγχρονο σκηνικό των πολέμων και την προπαγάνδα που ασκεί ο αυταρχικός λαϊκισμός μέσω των ΜΜΕ, ο Κουλιάμπιν επαναλαμβάνει την παράσταση στις 9 και 10/9 στο Ηρώδειο. Εισιτήρια: 2118008181, 2104834913 (ΑΜΕΑ), aefestival.gr/plirofories–eisitirion.

 

«Ορνιθες» με πολλή ποίηση

Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και Γιώργος Χρυσοστόμου,πρωταγωνιστικό δίδυμο στους «Ορνιθες» (aefestival.gr)

Ο Άρης Μπινιάρης διασκεύασε την κωμωδία του Αριστοφάνη μαζί με την Έλενα Τριανταφυλλοπούλου δημιουργώντας στην πραγματικότητα ένα υβριδικό νέο κείμενο που περιέχει και απόσπασμα από τον Πάμπλο Νερούδα και ορφικούς ύμνους και τη σλανγκ της σημερινής νεολαίας. Οι «Όρνιθές» του μοιάζουν ονειρικοί, αφαιρετικοί, κινούμενοι μουσικά ανάμεσα στον «βαλκανικό» χάλκινο ήχο και τον χατζιδακικό. Ύστερα από μια μεγάλη περιοδεία στην Ελλάδα έρχονται στην Αθήνα (Βριλήσσια στις 2/9, Παπάγου 4 και 5/9, Πετρούπολη 6/9), στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά (12/9) και ξανά στην Αττική από 15 έως 22 Σεπτεμβρίου. Ημερομηνίες και εισιτήρια: more.com.

 

Οι «Βάκχες» που δίχασαν

(Ελίνα Γιουνανλή)

Και αυτή η παράσταση προκάλεσε έναν από τους μίνι πολιτισμικούς πολέμους σχετικά με τις δόσεις «επικαιροποίησης» που περιείχε και τη γενικότερη αναφορά στην πολιτική ορθότητα. Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου σκηνοθέτησε έναν δυνατό θίασο -Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Αλεξία Καλτσίκη, Θέμη Πάνου, Αργύρη Πανταζάρα, Μαριάννα Δημητρίου κ.ά- και με αυτόν επανέρχεται αρχικά στο Κηποθέατρο Παπάγου (18/9), το Θέατρο Βράχων (20/9) και το Σχολείον της Ειρήνης Παππά (25 – 29/9). Εισιτήρια: ticketservices.gr

 

«Ηρακλής μαινόμενος» του Δ. Καραντζά

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης και Γιώργος Γάλλος (Γκέλυ Καλαμπάκα)

Μετά τη μεγάλη περιοδεία ανά την Ελλάδα ο «Ηρακλής μαινόμενος» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, παρουσιάζεται και στην Αττική (4 -5/9 Θέατρο Βράχων, 7/9 Αιγάλεω, 9/9 Παπάγου, 10/9 Αχαρνές, 11/9 Ελευσίνα και 13/9 Κορυδαλλός). Στο αρκετά σκοτεινό έργο φωτίζεται το ανεπαρκές και «λίγο» της ανθρώπινης ύπαρξης μπροστά σε μια ανώτερη δύναμη –είτε αυτή λέγεται τυραννία είτε Θεός. Δυνατό χαρτί εδώ η δημιουργική ματιά του νέου σκηνοθέτη, καθώς και ο θίασος με τους: Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Γιώργο Γάλλο, Στεφανία Γουλιώτη, Ηρώ Μπέζου, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννη Κλίνη, Αινεία Τσαμάτη, Νίκο Μήλια, Γκαλ Ρομπίσα, Μπάμπη Γαλιατσάτο, Θανάση Ραφτόπουλο, Αντώνη Αντωνόπουλο. Μαζί τους ο μουσικός Φώτης Σιώτας σε εξέχοντα ρόλο επί σκηνής. Εισιτήρια: more.com.

 

Οι«Ικέτιδες» στο Ηρώδειο

(Patroklos Skafidas)

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννας Κάλμπαρη σκηνοθετεί την τραγωδία του Αισχύλου «Ικέτιδες» και ολοκληρώνει στην Αθήνα τον κύκλο των παραστάσεων μετά την Επίδαυρο. Μια παράσταση με αναφορές στις ρίζες της πατριαρχίας και τον τρόπο με τον οποίο καθόρισαν τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα. Η Λένα Παπαληγούρα και η Λουκία Μιχαλοπούλου μαζί με τους Γιάννη Τσορτέκη και Άκη Σακελλαρίου συνθέτουν το εξαιρετικό πρωταγωνιστικό σύνολο της παράστασης, το οποίο συμπληρώνει η Λυδία Κονιόρδου. Στην παράσταση του Ηρωδείου (12/9) η Μαρίνα Σάττι εμφανίζεται ως σολίστ, μαζί με τις χορωδούς από το δικό της γυναικείο χορωδιακό σχήμα CHÓRES, που παίρνουν μέρος στον εντυπωσιακό πενηνταμελή Χορό. Οι άλλες παραστάσεις (more.com): 2/9 Παπάγου, 3/9 Βεάκειο, 4/9 Θέατρο Πέτρας, 6/9 Λαύριο, 8-9/9 Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης, 10/9 Κατράκειο, 13/9 Θέατρο Βράχων, 14/9 Βριλήσσια, 15/9 Ελευσίνα, 18/9 Θέατρο Ρεματιάς.

 

«Πλούτος» για όλους

Ο θίασος του «Πλούτου» σε απαρτία (Mike Raphail)

O «Πλούτος» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα ήταν η παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για τη συμμετοχή του στα φετινά Επιδαύρια. Στο ρόλο του Χρεμύλου, ο οποίος βιώνει με τραυματικό τρόπο μια πραγματικότητα όπου οι κοινωνικές αξίες, οι ιδέες και η ηθική στη Νέα Εποχή έχουν εκπέσει, εμφανίζεται ο Μάνος Βακούσης που τιμήθηκε πρόσφατα με το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου «Κάρολος Κουν». Το ταξίδι που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη στις 3 και 4 Ιουλίου και πέρασε από την Επίδαυρο στις 19 – 20 του ίδιου μήνα καταλήγει στο Κατράκειο της Νίκαιας (12/9) και το Κηποθέατρο Παπάγου (14/9, πλησιάζει το sold out). Εισιτήρια: more.com.