Protagon A περίοδος

Οι ελληνικές εικόνες του Alessandro Penso

Εικόνες του Alessandro Penso και από τις ελληνικές γειτονιές, από την πλευρά νέων παιδιών 16 έως 20 χρόνων που έχουν βρεθεί στη χώρα μας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, υπήρχαν στην έκθεση φωτογραφίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με αφορμή την ημερίδα με θέμα «Μετανάστευση: Τέλος στην αιματοχυσία

Αίαντας Αρτεμάκης

Εικόνες του Alessandro Penso και από τις ελληνικές γειτονιές, από την πλευρά νέων παιδιών 16 έως 20 χρόνων που έχουν βρεθεί στη χώρα μας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, υπήρχαν στην έκθεση φωτογραφίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με αφορμή την ημερίδα με θέμα «Μετανάστευση: Τέλος στην αιματοχυσία-Η ανάγκη για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο», που διοργανώθηκε εκεί στις 15 Οκτωβρίου. Δείτε τι μας είπε ο Allesandro Penso.

Πώς ξεκινήσατε αυτό το φωτογραφικό θέμα;

Alessandro Penso: Το 2009 άρχισα να δουλεύω το θέμα της μετανάστευσης. Ξεκίνησα από την Ιταλία, τη Μάλτα και ακόμα δεν έχω τελειώσει. Πρόσφατα βρισκόμουν στη Βουλγαρία, στο Μαρόκο και στην Ισπανία. Αλλά εδώ στην έκθεση βλέπετε το κομμάτι του έργου μου από την Ελλάδα. Ήρθα το 2011 λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος, και επειδή είναι μία από τις «πύλες» για την υπόλοιπη Ευρώπη για αυτούς τους ανθρώπους.

Αντιμετωπίσατε δυσκολίες με τον τοπικό πληθυσμό ή με ακροδεξιούς όσο βρισκόσασταν στην Ελλάδα;

Α.P.: Όχι ιδιαίτερα με τον τοπικό πληθυσμό. Ξέρετε, η Ελλάδα τότε πέρναγε τα χειρότερα από ό,τι άλλες χώρες με την οικονομική κρίση. Αλλά, παρόλα αυτά, γνώρισα εξαιρετικά άτομα, όπως εθελοντές που είναι φανταστικοί στη δουλειά τους. Ταυτόχρονα, όταν ήμουν στην Ελλάδα, έκανα παράλληλα και ένα project για την ξενοφοβία. Ήταν αρκετά δύσκολο. Και με όσα συνέβησαν, οι απόψεις των Ελλήνων άρχισαν να αλλάζουν. Και αυτό γιατί δύο κόμματά σας, η Νέα Δημοκρατία και η Χρυσή Αυγή, άρχισαν να κάνουν τα παιχνίδια τους. Ξέρετε. Το ίδιο συνέβη και στην Ιταλία και σε άλλες χώρες. Η μετανάστευση έγινε σημαία της προπαγάνδας τους. Έτσι, σιγά-σιγά, πιστεύω ότι άρχισαν να αλλάζουν απέναντι στους μετανάστες. Το 2012, αρκετοί μετανάστες, παράνομοι και μη, έγιναν θύματα επιθέσεων από ακροδεξιούς.

– Η φωτογραφία με το αυτοκίνητο που παρασύρει μετανάστες για παράδειγμα;

– Ναι,ακριβώς. Η ιστορία με το αυτοκίνητο. Και η υπόθεση είναι ακόμα ανοιχτή και δεν μπορώ να μιλήσω για αυτό, πέρα από το ότι ήμουν μάρτυρας όταν έγινε. Αν και όταν ξεκίνησαν οι έρευνες, όλα μάλλον έδειχναν ότι έγινε εξαιτίας ενός τρελού και όχι εξαιτίας ρατσιστικών διαθέσεων. Κάποιος κάτι είπε σε κάποιον στη λαϊκή αγορά και ήθελαν να το ξεκαθαρίσουν παίρνοντας τον νόμο στα χέρια τους. Έως εδώ μπορώ να σας πω. Αλλά αυτό είναι και το θέμα της ξενοφοβίας. Νομίζεις ότι μπορείς να πάρεις τον νόμο στα χέρια σου. Και οι υπόλοιποι κάτοικοι της περιοχής δεν είναι έτσι. Ήμουν μαζί τους για αρκετό καιρό και είμαι σίγουρος ότι δεν είναι έτσι. Ήταν ένα περιστατικό στη λαϊκή που ξέφυγε.

Ποιος είναι ο επόμενος προορισμός σας;

Α.P.: Πηγαίνω στο Καλέ, στη Βόρεια Γαλλία. Η κατάσταση εκεί είναι παρόμοια με αυτή της Πάτρας. Τουλάχιστον έτσι νομίζω.

Δείτε τις φωτογραφίες του Alessandro Penso εδώ.

*Ο Αίαντας Αρτεμάκης γεννήθηκε το 1982 και είναι δημοσιογράφος και «κομπιουτεράς». Πουλάει κομπιουτεράκια στην Ομόνοια, με προτίμηση στα γιαπωνέζικα. Του αρέσει να διαβάζει και να ονειρεύεται μια γερή δημοκρατία. Παντρεύτηκε το 1989 τον καλό του φίλο, Amstramd 1512. Δυστυχώς από τότε, έχει αλλάξει πολλούς αγαπημένους. Τώρα συζεί με έναν Z800 HP.

Προηγούμενα άρθρα του Αίαντα Αρτεμάκη