Protagon A περίοδος

Ο Βασιλιάς της Ασίας

Η Ομάδα Χρώμα και ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χατζής παρουσιάζουν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, την παράσταση «Ο βασιλιάς της Ασίας»...

Αίαντας Αρτεμάκης

Η Ομάδα Χρώμα και ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χατζής παρουσιάζουν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, την παράσταση «Ο βασιλιάς της Ασίας». To κείμενο έχει δημιουργήσει ο Κωνσταντίνος Χατζής, συνθέτοντας φράσεις από το σύνολο του πεζογραφικού και μεταφραστικού έργου του Γιώργου Χειμωνά. Αξίζει να πούμε ότι πριν από την παράσταση θα προβάλλεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ένα video art, σε σκηνοθεσία της εικαστικού-γλύπτριας Κατερίνας Αθανασίου, εμπνευσμένο και αυτό από το πεζογραφικό έργο του Γιώργου Χειμωνά. Δείτε τι μας είπε ο Κωνσταντίνος Χατζής.

Τι σας ώθησε να δημιουργήσετε αυτήν την παράσταση;

Κωνσταντίνος Χατζής: Η σχέση μου με το έργο του Χειμωνά ξεκινάει από πολύ παλιά. Όταν στα δεκατέσσερά μου διάβασα τις πρώτες φράσεις από τους Χτίστες, "ο κόσμος να γίνει εικόνα… αυτή θα είναι η τελευταία ζωή των ανθρώπων να τους σκεπάσει μιαν εικόνα", κι ένιωσα σα να βρίσκομαι μπροστά σε κάτι άγνωστo για μένα αλλά και την ίδια στιγμή τόσο οικείο, σχεδόν σα μια βαθιά συγγένεια. Άρχισα από τότε να διαβάζω και να ξαναδιαβάζω όλα τα πεζογραφήματα, τις μεταφράσεις, τις μελέτες του για τον λόγο. Ο ρυθμός της γλώσσας, η προφορικότητά της, ο άστικτος λόγος, οι ανθρώπινες καταστάσεις που είναι σα να τις τεντώνει και να τις φτάνει στα άκρα, η βαθιά αισιοδοξία του που ξανασηκώνει τον άνθρωπο από το πιο βαθύ σκοτάδι και τον οδηγεί σιγά-σιγά προς το φως, μια διαρκής αναρρίχηση προς τη ζωή, η διορατικότητά του όταν γύρω στο 60 γράφει: "Πρόκειται να έρθει το νέο είδος των ανθρώπων. Μια νέα ράτσα. Οι παλιοί άνθρωποι κι αυτός ο τρομαγμένος λαός πρέπει να εξαφανιστούν… Η Ελλάδα ξεσηκώθηκε. Οι οικογένειες βγήκαν στους δρόμους και πήγαιναν…", για όλα αυτά, κι επειδή πιστεύω πως οι μεγάλοι συγγραφείς της λογοτεχνίας είναι απαραίτητοι για τη θεατρική ζωή με οδήγησαν στη διασκευή των έργων του και στη σκηνική πραγμάτωσή τους

Ποιες ηρωίδες έχετε συμπεριλάβει από τα έργα του Γιώργου Χειμωνά;

Κ.Χ.: Τη Μαργαρίτα από το "Μυθιστόρημα", την Ελένη Ξένου και την Κυβέλη από τον "Εχθρό του ποιητή", την Διονυσία από την "Εκδρομή", την Μάνα και την θεία Ναταλία από τον "Πεισίστρατο", την Μητέρα από "Τα Ταξίδια μου", την Οφηλία, τη Λαίδη Μάκμπεθ, τη Μήδεια και την Ηλέκτρα.

Τι θα δει ο θεατής; Πώς έχει στηθεί αυτή η παράσταση και ποιός ο ρόλος της μουσικής στην εξέλιξή της;

Κ.Χ.: Την αναμέτρηση του δημιουργού με τα δημιουργήματά του. Ποιος δημιουργεί ποιον. Ο συγγραφέας δημιουργεί τα πρόσωπα των έργων του ἠ τα πρόσωπα δημιουργούν τον συγγραφέα. Ή και τα δύο μαζί. Η αντιπαράθεση ενός συγγραφέα με τον άγνωστο και αθέατο μάρτυρα της ζωής του. Ο ποιητής που αποφασίζει να γράψει το τελευταίο βιβλίο του κόσμου, και πριν αρθρώσει τα πρώτα λόγια του βιβλίου του, αρχίζει να θυμάται και να συναντάει τα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής του. Δύο ηθοποιοί (Λυδία, Κονιόρδου, Βαγγέλης Παπαδἀκης) ο ένας απέναντι από τον άλλον, δύο μουσικοί (Δημήτρης Χουντής, Γιώργος Πούλιος) και πέντε νέοι ηθοποιοί που φωτίζουν την παράσταση. Η μουσική του Νίκου Ξυδάκη υπάρχει ως ένα άλλο πρόσωπο στην παράσταση. Υπάρχει ως ζωντανό σώμα, σαν ύλη και την ίδια στιγμή σαν κάτι άυλο που δεν μπορείς να αγγίξεις. Την ακούς και μέσα στην σιωπή.

Θα ήθελα να μου πείτε λίγα λόγια για την Ομάδα Χρώμα.

Κ.Χ.: Δημιουργήθηκε το 2008, όταν ξεκίνησε και επίσημα το ταξίδι μας σε αυτό τον υπέροχο κόσμο που ονομάζεται Θέατρο. Με αυτό τον τρόπο θελήσαμε να δώσουμε υπόσταση στις δραστηριότητές μας και υπό το όνομα της συγκεκριμένης ομάδας, το ταξίδι αυτό συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Ο πιο κρυμμένος πόθος σας; Τι θα θέλατε να κάνετε και δεν τα έχετε καταφέρει ακόμα;

Κ.Χ.: Προτιμώ να μιλήσω για φανερούς πόθους, οι κρυμμένοι είναι καλύτερα να παραμένουν κρυφοί ακόμη κι από τον ίδιο μας τον εαυτό. Πάντα ο ίδιος πόθος κι ή ίδια ανάγκη, να μπορέσω να αποκαλύψω, να συναντήσω τα βαθύτερα νοήματα των έργων, όλους αυτούς τους μεγάλους κόσμους που περιμένουν έτοιμοι για να ζήσουν αρκεί να τους δώσεις την αλήθεια σου, που δυστυχώς ποτέ δεν ξέρεις αν τελικά κατάφερες να δώσεις.

Περισσότερες πληροφορίες:

Συντελεστές:

Διασκευή-Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Χατζής

Ερμηνεύουν: Λυδία Κονιόρδου, Βαγγέλης Παπαδάκης

Πρωτότυπη μουσική: Νίκος Ξυδάκης

Ζωντανά επί σκηνής:

Σαξόφωνο: Δημήτρης Χουντής

Sound design/live electronics: Γιώργος Πούλιος

Συμμετέχουν:

Νίκος Ψημίτης, Αλίκη Στενού, Διαμαντής Ντάντουλας, Γιάννης Ντἀσιος, Νικόλας Ιωακειμίδης Ζουμπόπουλος.

Διαμόρφωση σκηνικού χώρου – Κοστούμια: Κατερίνα Αθανασίου
Επιμέλεια κίνησης: Χριστίνα Βασιλοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννης Ντάσιος

Βοηθός σκηνογράφου: Κατερίνα Πασχαλίδου
Υπεύθυνη παραγωγής-Φωτογραφίες: Γεωργία Λένη

Προπώληση Εισιτηρίων:

Στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση. Αγορά με πιστωτική κάρτα: Τηλεφωνικά στο 210 3418579 Δευ-Παρ 11:00-14:00 & στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr. Εισιτήρια προπωλούνται και Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου).

*Ο Αίαντας Αρτεμάκης γεννήθηκε το 1982 και είναι δημοσιογράφος και «κομπιουτεράς». Πουλάει κομπιουτεράκια στην Ομόνοια, με προτίμηση στα γιαπωνέζικα. Του αρέσει να διαβάζει και να ονειρεύεται μια γερή δημοκρατία. Παντρεύτηκε το 1989 τον καλό του φίλο, Amstramd 1512. Δυστυχώς από τότε, έχει αλλάξει πολλούς αγαπημένους. Τώρα συζεί με έναν Z800 HP.

Προηγούμενα άρθρα του Αίαντα Αρτεμάκη