Το «Αφεντικό» κατά τη διάρκεια συναυλίας του στο Τορόντο, το 2017. Τώρα επιλέγει να δώσει τα δικαιώματα της μουσικής του εισπράττοντας μυθώδες ποσό | REUTERS/Mark Blinch/File Photo
Επικαιρότητα

Ο Σπρίνγκστιν πούλησε μισό δισ. δολάρια τη μουσική του στη Sony

Το αστρονομικό ποσό που θα δώσει η εταιρεία στο «Αφεντικό» για το σύνολο του έργου του είναι ρεκόρ, ωστόσο το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο: έχουν προηγηθεί ανάλογες συμφωνίες πολλών μεγάλων καλλιτεχνών, όπως του Μπομπ Ντίλαν και του Νιλ Γιανγκ
Protagon Team

Ο ζωντανός θρύλος της αμερικανικής ροκ, ο Μπρους Σπρίνγκστιν, πούλησε τις περισσότερες ηχογραφήσεις του και τα δικαιώματα δημοσίευσης του καλλιτεχνικού έργου του στη Sony Music με αντίτιμο 500 εκατ. δολάρια.

Η συμφωνία, γράφει ο Guardian, δίνει στη εταιρεία την ιδιοκτησία των 20 άλμπουμ του, συμπεριλαμβανομένων κλασικών επιτυχιών όπως τα εμβληματικά «Born To Run», «The River» και «Born In The USA».

Σύμφωνα με τους New York Times, το αστρονομικό ποσό που θα πληρώσει η Sony είναι το μεγαλύτερο που δαπανάται για το συνολικό έργο ενός καλλιτέχνη.

Σημειώνεται ότι έχοντας κερδίσει 20 Grammy, η μουσική του Σπρίνγκστιν απέφερε περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα μόνο την προηγούμενη χρονιά.

Η εν λόγω συμφωνία έρχεται ύστερα από παρόμοιες πωλήσεις των πνευματικών δικαιωμάτων μουσικών έργων του Μπομπ Ντίλαν, αλλά και του Ντέιβιντ Μπόουι, της Τίνα Τέρνερ, της Σακίρα, του Νιλ Γιανγκ και των Red Hot Chili Peppers.

Συγκεκριμένα, η Warner Music αγόρασε τα δικαιώματα για τη μουσική του Μπόουι τον περασμένο Σεπτέμβριο και ο Ντίλαν πούλησε έναν κατάλογο με περισσότερα από 600 τραγούδια τον Δεκέμβριο του 2020 στην Universal Music Group για 300 εκατ. δολάρια.

Οι συμφωνίες παρέχουν άμεση οικονομική ασφάλεια στους καλλιτέχνες και στις περιουσίες τους, ενώ οι εταιρείες-κάτοχοι των δικαιωμάτων ελπίζουν να επωφεληθούν δημιουργώντας νέες ροές εσόδων μέσω παραχώρησης της μουσικής σε ταινίες, διασκευές, διαφημίσεις αλλά και σε τηλεοπτικά προγράμματα.

Από την άλλη πλευρά, ενώ οι μουσικοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να βγάλουν περισσότερα χρήματα μακροπρόθεσμα διατηρώντας τα δικαιώματα των τραγουδιών τους, μια άπαξ καταβολή ενός τέτοιου τεράστιου ποσού αποτελεί οπωσδήποτε ελκυστικό δέλεαρ.

Οσο για τον Σπρίνγκστιν, στα 72 χρόνια του θα συνεχίσει να γράφει μουσική, να κάνει συναυλίες και φυσικά να παράγει επιπλέον έσοδα.