Κάτια και Μoρίς Κραφτ. Εζησαν την αγάπη τους στα σύνορα του αδύνατου | CreativeProtagon /YouTube
Επικαιρότητα

Ντοκιμαντέρ για τη «μεγαλύτερη ιστορία έρωτα και λάβας»

Δύο νέα ντοκιμαντέρ αποτίουν φόρο τιμής στην Κάτια και τον Μoρίς Κραφτ, τους παθιασμένους γάλλους ηφαιστειολόγους που έχασαν τη ζωή τους μαζί με άλλους 41 ανθρώπους κατά την έκρηξη του ηφαιστείου Ούνζεν στην Ιαπωνία το 1991
Κική Τριανταφύλλη

Οι γάλλοι ηφαιστειολόγοι, Κάτια και Μορίς Κραφτ πέθαναν το 1991 σε μια έκρηξη ηφαιστείου στην Ιαπωνία. Μετά τον θάνατό τους, όμως, έγιναν πρωταγωνιστές σε μια σειρά από ντοκιμαντέρ, που δοξάζουν τον έρωτα του ζευγαριού αλλά και το πάθος τους για τα ηφαίστεια.

«Αυτό που προσπαθώ να κάνω δεν είναι άλλη μια βιογραφία αλλά να δοξάσω το θαύμα των εικόνων», ακούγεται να λέει στο «The Fire Within: A Requiem for Katia and Maurice Krafft» ο Βέρνερ Χέρτζογκ, ο οποίος υπογράφει το σενάριο, τη σκηνοθεσία αλλά και την αφήγηση του νέου ντοκιμαντέρ του.

Οπως γράφει το Variety, με το «The Fire Within», το οποίο έκανε πρεμιέρα τον περασμένο μήνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο γερμανός σκηνοθέτης αποτίνει (για δεύτερη φορά) φόρο τιμής στο ζευγάρι των γάλλων ηφαιτειολόγων, ενώ και το «Fire of Love» είναι ακόμα ένα ντοκιμαντέρ που βασίζεται στο ίδιο υλικό, προβλήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στο φεστιβάλ Σάντανς και αμέσως κέρδισε την αναγνώριση των αμερικανών κριτικών. (Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ του Βέρνερ Χέρτσογκ)

Το περιοδικό Rolling Stone αναφέρει ότι το «Fire of Love» είναι η «μεγαλύτερη ιστορία λάβας που έχει ειπωθεί ποτέ» ενώ η Wall Street Journal έγραψε ότι «έχει έναν αντίκτυπο που ελάχιστες υπερπαραγωγές μπορούν να ελπίζουν ότι θα έχουν».

Το ντοκιμαντέρ, το οποίο μετά την πρεμιέρα του στο Σάντανς αγοράστηκε από το αρχείο National Geographic Documentary Films, είναι έργο της βραβευμένης αμερικανίδας σκηνοθέτριας Σάρα Ντόσα, η οποία χρησιμοποίησε 200 ώρες κινηματογραφικών πλάνων από φιλμ 16 χιλιοστών, που τραβήχτηκαν από τους Κραφτ, και 50 ώρες τηλεοπτικών συνεντεύξεών τους.

Οι κριτικές αναφέρουν ότι το αποτέλεσμα είναι ένας συνδυασμός εκπληκτικών εικόνων από ηφαιστειακές εκρήξεις και πληροφοριών για τον γάμο του του ζευγαριού, ο οποίος όπως είχε πει ο Μορίς Κραφτ περιστρεφόταν συνεχώς γύρω από «ηφαίστεια, ηφαίστεια, ηφαίστεια». (Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ της Σάρα Ντόσα)

Οπως αναφέρει δημοσίευμα των βρετανικών The Times, το ζευγάρι γνωρίστηκε τη δεκαετία του 1960, όταν σπούδαζαν και οι δύο στη Μπεζανσόν της ανατολικής Γαλλίας. Η Κάτια ήταν γεωχημικός και ο Μορίς γεωλόγος. Παντρεύτηκαν το 1970 και ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο πηγαίνοντας  από το ένα ηφαίστειο στο άλλο. Ο Μορίς είχε την τάση να τα κινηματογραφεί και η Κάτια να τα φωτογραφίζει.

Και αποφάσισαν να μην κάνουν παιδιά γιατί επιθυμία και των δύο ήταν να αφοσιωθούν στο πρωτοποριακό τους έργο. Το ζευγάρι γνώριζε τους κινδύνους που έπαιρναν, αλλά όπως έγραψε κάποτε ο Μορίς Κραφτ: «Προτιμώ μια έντονη και σύντομη ζωή από μια μακροχρόνια και μονότονη».

Τον Ιούνιο του 1991, όταν έφτασαν στην Ιαπωνία για να δουν το όρος Ούνζεν, είχαν ήδη μελετήσει περισσότερα από 150 ηφαίστεια: «Η έκρηξη του Ούνζεν είναι σίγουρα η πιο επικίνδυνη που έχω δει στη ζωή μου», είπε ο Μορίς Κραφτ στον γάλλο εκδότη του την τελευταία εβδομάδα της ζωής του. (Δείτε το trailer του πρώτου ντοκιμαντέρ του Βέρνερ Χέρτσογκ για τους Κραφτ)

Οι Κραφτ ήταν δύο από τους 43 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από την πυροκλαστική ροή του Ούνζεν, ένα ρευστοποιημένο μίγμα από στερεά και σχεδόν στερεά θραύσματα βράχων, τέφρα και τοξικά αέρια, που κατέρχονται έρποντας την πλαγιά με ταχύτητες συχνά μεγαλύτερες των 100 χλμ /ώρα και αναπτύσσουν θερμοκρασίες που μπορεί να ξεπεράσουν τους 500 βαθμούς Κελσίου. Ο Μωρίς ήταν τότε 45 και η Κάτια 49 ετών.

Ο Μπερτράν Κραφτ, 82 ετών σήμερα, ο μεγαλύτερος αδερφός του Μορίς, εξουσιοδότησε τη Σάρα Ντόσα να χρησιμοποιήσει το υλικό του ζευγαριού. Οπως είπε στους New York Times: «Κάποιος έπρεπε να αναλάβει τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων, που άφησαν πίσω τους ο Μορίς και η Κάτια, και ήμουν το μόνο διαθέσιμο άτομο για να το κάνω».

Ο Κραφτ επέτρεψε και στον Βέρνερ Χέρτζογκ να χρησιμοποιήσει το υλικό. Το 2016, ο γερμανός σκηνοθέτης αφηγήθηκε την ιστορία των Κραφτ στο ντοκιμαντέρ «Into The Inferno», το οποίο γύρισε μαζί με τον ηφαιστειολόγο Κλάιβ Οπενχάιμερ.  Και τώρα αποτίει εκ νέου φόρο τιμής στους Κραφτ με το νέο του ντοκιμαντέρ «The Fire Within: A Requiem for Katia and Maurice Krafft».