Protagon A περίοδος

Illusion, του Σάββα Καρύδα

Το φιλμ που προσπαθεί να είναι ένα σύγχρονο νουάρ περιγράφει την ερωτική ιστορία μεταξύ του Σωτήρη, ενός συντάκτη οικονομικού ρεπορτάζ και μια όμορφης Ρωσίδας.

Πάνος Κοκκίδης

Στον Δαναό η νύχτα κύλησε ήρεμα μαζί με το Illusion του Σάββα Καρύδα. Το φιλμ που προσπαθεί να είναι ένα σύγχρονο νουάρ περιγράφει την ερωτική ιστορία μεταξύ του Σωτήρη, ενός συντάκτη οικονομικού ρεπορτάζ σε εφημερίδα, και μια όμορφης Ρωσίδας.

Η ιστορία κυλάει χωρίς μεγάλες παρεκκλίσεις πάνω στις νουάρ ράγιες που στήνει το σενάριο του Γιάννη Μαρούδα ακολουθώντας τις κλασικές γραμμές του genre. Πιθανώς αυτός να είναι και ο λόγος που η ταινία δεν ξεφεύγει απ' τη νουάρ ατμόσφαιρα που της προσφέρουν οι χώροι και οι χαρακτήρες. Η όμορφη πρωταγωνίστρια που χορεύει στο μπαρ και ο νεαρός δημοσιογράφος θα συνδεθούν ερωτικά πέφτοντας ο ένας στην ερωτική παγίδα του άλλου, προσπαθώντας να κάνουν τη μεγάλη μπάζα και να παγιδέψουν έναν νονό της νύχτας. Οι σεναριακές ανατροπές κρατούν το ενδιαφέρον μας καλά, εκτός από μια δυο αφελείς σκηνές που δεν περιγράφουμε γιατί θα προδοθεί η ιστορία. Η ξανθιά πρωταγωνίστρια μάλλον δε φταίει για την ακανόνιστη παρουσία της στο φιλμ, όμως καταφέρνει να φέρει σε πέρας τον ρόλο χωρίς πολλές γρατσουνιές στην εικόνα της. Οι αρσενικοί πρωταγωνιστές βρήκαν τη χημεία που χρειαζόταν στις μεταξύ τους σκηνές με αποτέλεσμα να φέρνουν την ισορροπία όποτε χρειαζόταν.

Το υλικό για μια ταινία απάτης (που είναι και οι αγαπημένες μου) είναι πολύ καλό και προσφέρεται για σκηνοθετικές νεο-νουάρ πιρουέτες με φόντο τη σύγχρονη τενεκεδένια Αθήνα. Ο σκηνοθέτης όμως προτιμά να πηγαίνει από κει που αισθάνεται σίγουρος με αποτέλεσμα οι σκηνές του να είναι σχετικά προβλέψιμες χωρίς τη συναισθηματική εκκρεμότητα, τη φόρτιση και την ανατροπή που χρειάζεται. Λόγου χάρη στις σκηνές με τους γονείς, τον προϊστάμενο της εφημερίδας, τον νονό κ.λπ. Αλλά αυτές είναι δικές μου παρατηρήσεις.

Παρ' όλ' αυτά, το φιλμ στέκεται πολύ καλά και υπάρχει λόγος να το δει κανείς καθώς μέσα στη γιορτινή και χαμογελαστή ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ όλα πασπαλίζονται από μια έξω καρδιά διάθεση που σε κάνει να βλέπεις τις ταινίες και τα events με μια διασκεδαστική και χαλαρή διάθεση.

Οι ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ συνεχίζονται με καθημερινές προβολές, με πολύ ενδιαφέρουσες ταινίες και αφιερώματα όπως αυτό του Ζωρζ Φρανζύ και του Αλεξ Φαν Βάρμερνταμ στους κινηματογράφους Δαναός, Οπερα, Ideal και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.