«Είναι σίγουρα ένα μνημείο το οποίο καθορίζει την ιστορία της Ελλάδας», τόνισε η υπ. Πολιτισμού | IntimeNews / CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Η Μενδώνη για τη σημασία του ανακτόρου των Αιγών

Η υπουργός Πολιτισμού μιλάει για τη μεγάλη «επιστημονική, αρχαιολογική, ιστορική, και αναπτυξιακή» σημασία του αναστηλωμένου ανακτόρου του βασιλιά των Μακεδόνων Φιλίππου Β', το οποίο παραδόθηκε στο κοινό στις αρχές του έτους. Πώς σχολίασε την άποψη της Αρβελέρ ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ετάφη τελικά στη Βεργίνα
Protagon Team

Η απόδοση του ανακτόρου του Φιλίππου Β’ στις Αιγές μετά τις δεκαετείς αναστηλωτικές εργασίες από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, η ιστορική, πολιτική και αρχιτεκτονική σημασία του στον αρχαίο κόσμο αλλά και η επιστημονική άποψη της Ελένης Αρβελέρ ότι στη Βεργίνα πιθανόν να είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος, και όχι ο πατέρας του, ήταν οι κυριότερες θεματικές της συνέντευξης που παραχώρησε την Τετάρτη η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Αναφερόμενη στο αναστηλωμένο ανάκτορο των Αιγών, το οποίο αποδόθηκε στο κοινό και εγκαινιάστηκε από τον Πρωθυπουργό στις 4 Ιανουαρίου, η κυρία Μενδώνη έκανε λόγο για ένα «από τα σημαντικότερα μνημεία» στην ελληνική επικράτεια. «Είναι σημαντικό από επιστημονική, αρχαιολογική, ιστορική και αναπτυξιακή άποψη» τόνισε.

«Είναι σίγουρα ένα μνημείο το οποίο καθορίζει και την ιστορία της αρχιτεκτονικής αλλά και την ιστορία της Μακεδονίας, της Ελλάδας, γενικότερα» συνέχισε, εξηγώντας πως πρόκειται, άλλωστε, για «το μεγαλύτερο οικοδόμημα της Κλασικής Ελλάδος, 15.000 τετραγωνικά μέτρα, με τον περιβάλλοντα χώρο του να φτάνει στα 25.000 τ.μ., για να έχουμε μια τάξη μεγέθους. Για να καταλάβουμε το μέγεθός του, σας λέω ότι το Μουσείο της Ακρόπολης είναι 15.000 τ.μ.»

«Αυτό, λοιπόν, το οικοδόμημα, πέρα από την έκτασή του, συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία που ήταν γνωστά στην αρχιτεκτονική, όχι μόνο από την περιοχή της Μακεδονίας, αλλά και από τη Νότιο Ελλάδα» είπε, παραθέτοντας και την άποψη της ανασκαφέα Αγγελικής Κοτταρίδη ότι «το οικοδόμημα είναι έργο του Πυθέου, ο οποίος ακριβώς καταφέρνει να συγκεράσει όλα αυτά τα στοιχεία της αρχιτεκτονικής».

Σε ερώτηση για το εάν σε αυτό το ανάκτορο στέφθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος ανακηρύχθηκε βασιλιάς το 336 π.Χ., η Λίνα Μενδώνη απάντησε καταφατικά. «Το ανάκτορο έχει ήδη ιδρυθεί το 336 π.Χ. Δολοφονείται ο Φίλιππος, και είναι φυσικό η στέψη του νέου βασιλέως να γίνει στον συγκεκριμένο χώρο» σημείωσε. Παραμένοντας στην ιστορική διάσταση του ανακτόρου, η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε και στο πώς αυτό ενδεχομένως να συνδέεται και με την εκστρατεία του βασιλιά του αρχαίου ελληνικού βασιλείου της Μακεδονίας. «Πλέον, μπορούμε να δούμε και άλλους τόπους, οι οποίοι είναι άμεσα συνυφασμένοι με την εκκίνηση της εκστρατείας, αλλά βέβαια ο Αλέξανδρος ξεκινά από τις Αιγές» δήλωσε, συμπληρώνοντας πως και η Αμφίπολη «παίζει καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία της εκστρατείας, διότι από εκεί φεύγει ο στόλος».

Η κυρία Μενδώνη στάθηκε και στην αναπτυξιακή σημασία του συγκεκριμένου έργου, το οποίο αποτελεί μια «μεγάλη επένδυση», όπως είπε, με τον προϋπολογισμό του να ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ. Ζήτησε, δε, να «μη μας ξενίζουν αυτές οι λέξεις για τον Πολιτισμό» και τόνισε πως η επένδυση «ήταν μια πολύ σωστή επιλογή, που θα έχει αναπτυξιακά και οικονομικά αποτελέσματα στην ευρύτερη περιοχή. Μαζί με το μουσείο των τάφων, ήτοι τον Τύμβο ο οποίος σκεπάζει τον τάφο του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου Δ’, με το πάρκο των Τημενιδών, το οποίο αποδώσαμε το 2021, δηλαδή την ταφική συστάδα, με το κυρίως κτίριο του Μουσείου, το οποίο εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο 2022, τώρα έρχεται να προστεθεί το ανάκτορο, δημιουργώντας έναν πάρα πολύ σημαντικό και ισχυρό πολιτιστικό πόλο για την περιοχή των Αιγών, προφανώς για την ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας και, εν τέλει, για τη Βόρειο Ελλάδα».

Κληθείσα να απαντήσει αν πρόκειται και μια επένδυση «στην Ιστορία και στην ελληνικότητα της χώρας», υπογράμμισε ότι «όλα τα στοιχεία του μνημείου αυτού αποδεικνύουν ακριβώς την ελληνικότητα, η οποία για εμάς είναι δεδομένη, αλλά δεν είναι καθόλου κακό να επιβεβαιώνεται και με τέτοιου είδους ισχυρές αποδείξεις», απηχώντας την αντίστοιχη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια του έργου.

Σχολιάζοντας, τέλος, την προσέγγιση ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ετάφη τελικά στη Βεργίνα, άποψη την οποία διατύπωσε για ακόμη μία φορά η Ελένη Αρβελέρ τον Δεκέμβριο, η Λίνα Μενδώνη παρέπεμψε στον εξελισσόμενο επιστημονικό διάλογο, δίχως να παραλείψει να εξάρει την προσωπικότητα και το έργο της διακεκριμένης ιστορικού.

Οπως επισήμανε, «η κυρία Αρβελέρ είναι από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες τις οποίες έχουμε και της οφείλουμε πάρα πολλά. Εχει καταθέσει την επιστημονική της άποψη. Υπάρχει λόγος και αντίλογος και άλλες απόψεις που έχουν εκφραστεί περί του συγκεκριμένου ευρήματος και κατά πόσον αποδίδεται στο Φίλιππο Β’ ή σε κάποιον άλλον. Νομίζω ότι αυτά στο μέλλον θα είναι θέματα για τα οποία θα πάρει θέση και θα δώσει την τελική ερμηνεία η επιστημονική κοινότητα. Αυτό το οποίο θέλω να πω και να επιμείνω είναι ότι η κυρία Αρβελέρ δεν είναι μια τυχαία επιστήμων. Είναι μια πάρα πολύ ισχυρή προσωπικότητα. Εχει επιχειρήματα τα οποία, τελευταία, έχει ισχυρά δημοσιοποιήσει και θεωρώ ότι θα αποτελέσουν μέρος του επιστημονικού διαλόγου».