Με μια παράσταση που κινείται πάνω στη διαχωριστική γραμμή κωμικού και τραγικού, την «Ελένη» του Ευριπίδη, τα ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και Αγρινίου, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού των ΔΗΠΕΘΕ, ενώνουν τις δυνάμεις τους και ταξιδεύουν το κλασικό αυτό αριστούργημα σε τριανταεπτά πόλεις της Ελλάδας. Τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Ιουλίου, στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την Πέμη Ζούνη και τον Αντώνη Καφετζόπουλο στην κωμικοτραγική αυτή παράσταση.
Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό δείγμα ιλαροτραγωδίας, όπου το καθαρά δραματικό στοιχείο υπονομεύεται από το κωμικό. Η ίδια η υπόθεση του έργου, άλλωστε, τοποθετεί την Ωραία Ελένη, όχι στην Τροία αλλά στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με την εκδοχή του Ευριπίδη, στην Τροία πήγε το αιθέριο είδωλο της Ελένης, ενώ η ίδια -αμόλυντη, αθώα και άσπιλη- περιμένει τον άντρα της στην Αίγυπτο, πιστή στο γάμο της. Συνεπώς, ο Τρωικός Πόλεμος έγινε για ένα «πουκάμισο αδειανό».
Η «Ελένη» διδάχτηκε το 412 π.Χ. στα Διονύσια και επέφερε πολλές καινοτομίες. Ο Ευριπίδης χειρίστηκε με μεγάλη ελευθερία τους μύθους από τους οποίους πήρε τις υποθέσεις των έργων του, (Ελένη, Ίων, Ιφιγένεια η εν Ταύροις, Ορέστης), των οποίων η πλοκή είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος δική του επινόηση. Η παράσταση που παρουσιάζουν τα ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και Αγρινίου ακολουθεί το ελεύθερο πνεύμα του Ευριπίδη κρατώντας τις λεπτές ισορροπίες που απαιτούνται και τονίζει την Πιραντελική διάσταση του έργου με το παιχνίδι μεταξύ του «είναι» και του «φαίνεσθαι».
Η ταυτότητα της παράστασης
Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου Βασίλης Νικολαΐδης, ο οποίος με την «Ειρήνη» το 2000 στην Επίδαυρο απέσπασε το βραβείο «Κάρολος Κουν». Πρόκειται για την έβδομη κατά σειρά σκηνοθεσία πάνω σε αρχαίο δράμα του σκηνοθέτη που αφήνεται, όπως δηλώνει, στο διφυές του έργου χωρίς να εκβιάζει προς το τραγικό ή προς το κωμικό στοιχείο. Η μουσική της «Ελένης» φέρει την υπογραφή του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας Νίκου Ξανθούλη, ο οποίος έχει διεθνή αναγνώριση, σε καλλιτεχνικό και ερευνητικό επίπεδο, στον τομέα της αναβίωσης της αρχαίας ελληνικής μουσικής. Για την έρευνά του στον τομέα αυτό το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής του απένειμε το Kress Lectureship για το 2012-2013 με το οποίο έδωσε διαλέξεις και κοντσέρτα στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Αμερικής. Η «άχρονη» όψη της παράστασης συνδυάζεται με τον ήχο ανακατασκευασμένων αρχαίων οργάνων.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου
Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης, Σκηνοθεσία : Βασίλης Νικολαΐδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκος Σαριδάκης, Μουσική: Νίκος Ξανθούλης
Χορογραφία: Αγγελική Στελλάτου, Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ,
Οργάνωση Παραγωγής: LP ART
ΔΙΑΝΟΜΗ
ΕΛΕΝΗ: Πέμυ Ζούνη, ΜΕΝΕΛΑΟΣ: Αντώνης Καφετζόπουλος
ΤΕΥΚΡΟΣ: Νίκος Αρβανίτης, ΘΕΟΚΛΥΜΕΝΟΣ: Αντώνης Καρυστινός
ΘΕΟΝΟΗ: Νίκη Παλληκαράκη, Α΄ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ – ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΣ : Γιάννης Κοτσαρίνης, Β΄ ΑΓΓΕΛΙΑΦΟΡΟΣ – ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΣ: Γιώργος Τσαπόγας,
ΓΡΙΕΣ: Ευγενία Μαραγκού, Εύα Κάρτσακλα
ΧΟΡΟΣ
Νίκη Παλληκαράκη, Ευγενία Μαραγκού, Ειρήνη Τζανετουλάκου, Ηλέκτρα Καρτάνου, Κατερίνα Φωτιάδη, Εύα Κάρτσακλα, Μαρία Τζάνη, Νίκη Αναστασίου, Εύη Γιαννακοπούλου.