Το 1919 κυκλοφόρησε ένα βιβλίο "Οι Οικονομικές Συνέπειες της Ειρήνης" στο οποίο ο συγγραφέας εξηγούσε ότι η αδυναμία της Γερμανίας να πληρώσει τις πολεμικές αποζημιώσεις προς τις νικήτριες δυνάμεις του Α’ ΠΠ θα οδηγούσε στην επανάληψη του πολέμου σε μεγαλύτερη κλίμακα. Τον αιρετικό αυτό συγγραφέα, τον φημισμένο οικονομολόγο Τζων Κέυνς, οι μεσοπολεμικοί πολιτικοί τον θυμήθηκαν το 39΄ όταν πράγματι ξέσπασε ο Β’ ΠΠ.
Μια άλλη επίσης προφητική ρήση του Κέυνς, για τους πολιτικούς, ήταν ότι αυτοί “είναι πρακτικοί άνθρωποι που θεωρούν ότι δεν υφίστανται οποιαδήποτε επιρροή. Συνήθως όμως είναι δούλοι κάποιου μακαρίτη οικονομολόγου”. Σήμερα 65 χρόνια μετά τον θάνατό του Κέυνς και 35 περίπου μετά την εγκατάλειψη των μακροοικονομικών θεωριών του από τις κυβερνήσεις των δυτικών κρατών φαίνεται ότι οι Κεϋνσιανές αντιλήψεις επιστρέφουν με το ξέσπασμα της κρίσης το 2008. Το βιβλίο «Η εκδίκηση των δούλων και η εφεδρεία των μακαριτών» του Νίκου Κουτσιαρά αναφέρεται στις ταλαντώσεις των μακροοικονομικών αντιλήψεων(θεωρία) και της μακροοικονομικής πολιτικής(πράξη) από την χρυσή μεταπολεμική εποχή έως και τη μεγάλη κρίση των τελευταίων ετών, εστιάζοντας στις σημαντικότερες μεταξύ των δυτικών καπιταλιστικών οικονομιών, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Ο συγγραφέας αφηγούμενος την εξέλιξη των μακροοικονομικών αντιλήψεων και της μακροοικονομικής πολιτικής, καταδεικνύει ουσιαστικά ότι οι πολιτικοί δεν είναι, τελικώς, δούλοι ζώντων ή μακαριτών οικονομολόγων. Δηλαδή ούτε ο Ρέιγκαν έκανε ότι έκανε επειδή άκουσε τον Φρήντμαν αλλά ούτε και ο κρατιστής Α. Παπανδρέου είχε βίβλο τον Κέυνς. Αντιθέτως, οι πολιτικοί μοιάζει να εκδικούνται τους θεωρητικούς οικονομολόγους, ανακαλώντας τους, κατά καιρούς, από τη διανοητική εφεδρεία τους, δηλαδή, χρησιμοποιώντας τις υποδείξεις τους κατά τρόπο που, πρωτίστως, εξυπηρετεί τις (συχνά πρωτίστως ιδιοτελείς) επιδιώξεις τους και, κατά τούτο, ανταποκρίνεται στις αξιώσεις των πολιτικώς ισχυρότερων συμφερόντων.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο 400 σελίδων δομημένο σε 3 κεφάλαια, του οποίου όμως η ανάγνωση –μελέτη ευκολότερη για όσους κατέχουν γνώσεις οικονομικής επιστήμης αλλά και ιστορίας. Ο μακροπερίοδος λόγος του συμβάλλει ευεργετικά στο ν' αντιληφθείτε την απόσταση αλλά και δυσπιστία μεταξύ -μακροοικονομικής- θεωρίας και πράξης μέσα από την περιδιάβαση στις δυτικές καπιταλιστικές οικονομίες με κατάληξη τη σύγχρονη οικονομική κρίση.
Θεωρώ όμως φρονιμότερο να μάθετε περισσότερα για το βιβλίο από αυτούς που θα το παρουσιάσουν: τους πρώην υπουργούς Τάσο Γιαννίτση, Γιώργο Ζανιά και τον πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκά Τσούκαλη αλλά και τον ίδιο το συγγραφέα Νίκο Κουτσιαρά, αύριο Τετάρτη 17 Οκτώβρη στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ(Σταδίου 24) ώρα 12.00.