Protagon A περίοδος

Harlem Shake Mania

Το πρώτο βίντεο Harlem Shake που είδα, το χαρακτήρισα μια γκροτέσκ απομίμηση του Gangnman Style. Σε λίγες εβδομάδες, όμως, ο περίεργος ιός του Harlem Shake ταρακούνησε τον πλανήτη...

Θανάσης Τρομπούκης

Το πρώτο βίντεο Harlem Shake που είδα, το χαρακτήρισα μια γκροτέσκ απομίμηση του Gangnman Style. Σε λίγες εβδομάδες, όμως, ο περίεργος ιός του Harlem Shake ταρακούνησε τον πλανήτη. Κι αν ο ρυθμός της μουσικής του Con los terroristas είναι μάλλον αδιάφορος, είναι η έκρηξη δημιουργικότητας των χρηστών του Διαδικτύου που καθιστά τη νέα τάση, το Harlem Shake, άξιο λόγου.

Tο "The Harlem Shake Song" δημιουργήθηκε από τον Baauer, συνθέτη ηλεκτρονικής μουσικής. Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη που – ξαφνικά – ο 23χρονος DJ βρέθηκε από το υπόγειο του σπιτιού του να συνεργάζεται με τον Jay Z. Στις 30 Ιανουαρίου, ένας ερασιτέχνης κωμικός με το ψευδώνυμο "Filthy Frank" (Βρώμικος Φρανκ) ανέβασε αυτό το βίντεο στο κανάλι του, στο YouTube. Στις 2 Φεβρουαρίου, μια άλλη ομάδα παιδιών, ανέβασε το πρώτο βίντεο με τη μορφή που σήμερα ξέρουμε, του Harlem Shake χορού. Στις 10 Φεβρουαρίου, 4.000 βίντεο είχαν ανέβει στο YouTube. Στις 15 Φεβρουαρίου, ο αριθμός έφτασε τα 40.000.

Το σενάριο είναι απλό. Μία σταθερή κάμερα καταγράφει κάποια στιγμή της καθημερινότητας, όπου ένας πρωταγωνιστής με μάσκα ή κράνος στο κεφάλι, χορεύει μόνος, ανάμεσα στο αδιάφορο πλήθος, στο ρυθμό της μουσικής. Η εικόνα ξαφνικά αλλάζει (jump cut) και δείχνει όλους τους συμμετέχοντες στο βίντεο να χορεύουν σε τρελό ρυθμό το Con los terroristas.

Προσφάτως και η Αθήνα κουνήθηκε στους παράδοξους ρυθμούς του Con los terroristas (δείτε το βίντεο εδώ). Περίπου 5.000 άτομα χόρεψαν το Harlem Shake στο Θησείο, έξω από το σταθμό του Ηλεκτρικού. Το ίδιο συνέβη και στη Θεσσαλονίκη, έξω απ' τον Λευκό Πύργο.
Δείτε εδώ τα καλύτερα Harlem Shake στο YouTube.