Εργα που φέρουν ήδη την κατηγορία του «κλασικού» ακόμα και αν δεν έχουν δοκιμαστεί σε βάθος χρόνου. Κλασικά με την έννοια ότι έχουν εκατομμύρια αναγνώστες, διαθέτουν μια θέση στη συλλογική μνήμη που διαμορφώθηκε από τις αναγνώσεις, τις συζητήσεις, την δυναμική αρθρογραφία για αυτά. Ιδού μια επιλογή από δέκα τέτοια βιβλία που βρήκαμε στα ράφια των Public _ και μάλιστα με 40% έκπτωση:
Το «Inferno» του Dan Brown είναι κατά πολλούς το πιο ώριμο και συναρπαστικό έργο του, ένα εξαίσιο μίγμα από ιστορία, τέχνη, κώδικες και σύμβολα που εκτυλίσσεται σαν θρίλερ αλλά πάει πολύ πέρα από αυτό. Πρόσφατα το είδαμε και ως ταινία με τον Tom Hanks, το βιβλίο όμως είναι σαφώς ανώτερο.
Το «Game of Thrones: Παιχνίδι του στέμματος» αποτελεί σημείο εκκίνησης για τις συναρπαστικές ιστορίες του George R. R. Martin, στις οποίες οι χειμώνες διαρκούν δεκαετίες ολόκληρες. Το απόλυτο φαινόμενο ποπ κουλτούρας της εποχής μας, στη γραπτή του μορφή!
Από τα πιο πολυσυζητημένα βιβλία της τρέχουσας δεκαετίας, η «Καρδερίνα» της Donna Tart όχι μόνο χάρισε στη συγγραφέα το Βραβείο Πούλιτζερ, αλλά μπήκε και στα ράφια εκατομμυρίων αναγνωστών, που σε αυτή τη στοιχειωμένη οδύσσεια μέσα στη σύγχρονη Αμερική βρήκαν κομμάτια του εαυτού τους.
Το «Μπρίτζετ Τζόουνς: To Ημερολόγιο» της Helen Fielding, παρουσιάζει τη γνωστή ηρωίδα που αγαπήσαμε μέσω της κινηματογραφικής οθόνης. Αδιόρθωτη, ανασφαλής, ανεδαφική, προσπαθεί να βάλει τάξη στο χάος, να βρει κανόνες εκεί που δεν υπάρχουν, να αντιμετωπίσει αληθινά προβλήματα, να ελέγξει το βάρος της, να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Και αυτό που σίγουρα κερδίζει κάθε φορά, είναι µια θέση στην καρδιά µας.
Η μόνη βάσιμη ένσταση στη βράβευση του Μπομπ Ντίλαν με Νoμπέλ, είναι αυτή που υπενθυμίζει πως ανάλογη τιμή θα μπορούσε να είχε αποδοθεί και στον Φίλιπ Ροθ. Το «Τότε που ήταν καλό κορίτσι», που κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάιο, διαδραματίζεται σε μια μικρή πόλη των Μεσοδυτικών Πολιτειών και μιλάει για μια συναισθηματικά πληγωμένη νέα γυναίκα, με ιδιαίτερα αυστηρές ηθικές αρχές. Ένα σκληρό ρεαλιστικό αμερικανικό μυθιστόρημα, από τον μετρ του είδους.
Στο «Oliver Sacks εν κινήσει: Μια ζωή», ο σημαντικότερος ίσως νευρολόγος όλων των εποχών, αφηγείται τη νεανική εμμονή του με τις μοτοσικλέτες και την ταχύτητα. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου προκύπτει ότι η ενεργητικότητα που βρίσκεται πίσω από τα σωματικά του πάθη, είναι η κινητήριος δύναμη που τον σπρώχνει και στα διανοητικά.
Στο «Δωμάτια γεμάτα καπνό», η Kris Nelscott μας ταξιδεύει στον Αύγουστο του 1968, σε μια Αμερική που προσπαθεί ακόμα να συνέλθει από τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Καθώς η χώρα θυμίζει ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί από τις φυλετικές εντάσεις, ο μαύρος ιδιωτικός ντετέκτιβ Σμόκι Ντάλτον αδυνατεί να υποψιαστεί την αληθινή φύση της βίας που απειλεί τους πάντες και τα πάντα.
Το «Μυστήριο του κίτρινου δωματίου» είναι μια εμβληματική ιστορία λογοτεχνίας μυστηρίου, γραμμένη από τον Gaston Leroux, τον άνθρωπο που μας χάρισε τον «Φάντασμα της όπερας». Εκδόθηκε το 1908 – και μέχρι σήμερα παραμένει το ίδιο συναρπαστικό στην ανάγνωσή του.
Τέλος, αν δεν συμπαθείτε τα μυθιστορήματα και προτιμάτε κάτι με …άμεση χρησιμότητα, η «Απεριόριστη δύναμη» του Anthony Robbins είναι ένα εγχειρίδιο προσωπικής ευτυχίας από έναν άνθρωπο που στο παρελθόν έχει βοηθήσει αρχηγούς κρατών, μέλη βασιλικών οικογενειών, ολυμπιονίκες, αστέρες του σινεμά αλλά και παιδιά, ενώ η «Χρησιμότητα των άχρηστων γνώσεων» του Nuccio Ordine, απαντάει σε κρίσιμα ερωτήματα πάνω στη μόρφωση και τη σημασία της.