Protagon A περίοδος

Βατραχομυομαχία στη Βουλή

Όσα έγιναν χθες στη Βουλή θυμίζουν την παρωδία των Oμηρικών επών, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα βατράχια και τα ποντίκια. Με μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους.

Αντώνης Παπαγιαννίδης

Αληθινά σε βατραχομυομαχία παρέπεμπε η αναμέτρηση η οποία σκηνοθετήθηκε -με τα γνώριμα, παραδοσιακά υλικά έντασης και ρηχής θεατρικότητας- στη Βουλή με την ψήφο εμπιστοσύνης. (Που διεκδικήθηκε. Δόθηκε. Αναλύθηκε. Πάμε παρακάτω). Για όσους δεν το 'χουν φρέσκο, η Βατραχομυομαχία απετέλεσε σκωπτική παρωδία των Ομηρικών επών, όπου τον ρόλο του Αχιλλέα, του Έκτορα, του Αγαμέμνονα, του Πρίαμου κ.ο.κ. -δηλαδή των Ομηρικών ηρώων- τον είχαν βατράχια και ποντίκια. Με μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους.

Ας είναι.

Σε κάτι, όμως, υπήρξε γνήσια χρήσιμη όλη αυτή η σκηνοθεσία. Στο να ξαναθυμηθούμε ορισμένες σημαντικές φάσεις του (πρόσφατου, διάβολε!) παρελθόντος:

Η διαπραγμάτευση αυτή με τους «εταίρους» μας, που οδήγησε στο Μνημόνιο-ΙΙ και όλα όσα ζήσαμε το 2013-14 είναι ψέμα ότι «δεν έγινε» (όπως δεν είχε γίνει τίποτε (μα τίποτε!) ως διαπραγμάτευση επί ΓΑΠ/Παπακωνσταντίνου με το Μνημόνιο-Ι). Η διαπραγμάτευση όμως αυτή, του 2012, κατόρθωσε να ενσωματώσει μικρό μόνο τμήμα των αναλύσεων των Ζαππείων. Σε όλην αυτήν τη διαδρομή, ο ρόλος Χρύσανθου υπήρξε τουλάχιστον όσο κεντρικός του Γιάννη Στουρνάρα. Ο τελευταίος, για να μην αφήσουμε κομμάτια ιστορίας απέξω, ευθύς ως είχε επιστρέψει από τη διαπραγμάτευση του τέλους 2012, είχε εξηγήσει δημόσια/on-record πόσο μονόπλευρο ήταν το αποτέλεσμα, πόσο front-loaded ήταν η πορεία που συμφωνήθηκε. Αυτό, δηλαδή, που έφερε την καταβύθιση του 2013, αλλά και… το διαβόητο Πρωτογενές Πλεόνασμα.

Όταν λοιπόν ακούμε ότι, στην τωρινή στροφή, υπάρχει «ζήτημα Λαζαρίδη», ουσιαστικά θέλουμε να χάσουμε (θέλουν να μας κάνουν να χάσουμε) τη μνήμη των πραγμάτων. Το ίδιο, όταν μάθουμε αύριο, ότι «δεν πρέπει να πολυαναμειγνύεται ο Γιάννης Στουρνάρας».