Σε αναδιάταξη των κυβερνητικών δυνάμεων, ίσως και σε εκλογές, οδηγεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή, με την οποία εξουσιοδοτείται η ηγεσία της κυβέρνησης και ο υπουργός ΟΙκονομικών να προχωρήσουν σε διαπραγμάτευση και συμφωνία για νέο δανειακό πρόγραμμα. Όλα δείχνουν ότι με τη συγκεκριμένη σύνθεση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση χάνει τη Δεδηλωμένη και, ουσιαστικά, είναι αδύνατο να υλοποιήσει συμφωνία.
Ωστόσο ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το θέμα πριν τη Δευτέρα, αφού προέχει το κλείσιμο της συμφωνίας. «Η εθνική αντιπροσωπεία έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη συμφωνίας. Αυτό που προέχει τώρα, είναι η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση. Όλα τα άλλα στην ώρα τους» δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη ψηφοφορία.
Και λογικά θα υπάρξουν εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, με βάση τον κώδικα δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές που διαγράφονται, οφείλουν να παραιτηθούν, επιστρέφοντας την έδρα στο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε μετά από αυτή τη συνεδρίαση καθώς δεν αποκλείεται να μεταβληθεί θεαματικά η σύνθεση της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Επίσης άλλαξε και κάτι στη Βουλή, με τρία κόμματα (Ν.Δ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ), να συναινούν με τις προθέσεις της κυβέρνησης. Για πρώτη φορά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέβηκε από το βήμα και αντάλλαξε χειραψία με τον πρωθυπουργό. Ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης με ομιλία 56 λέξεων είπε στον πρωθυπουργό ότι έχει την εντολή να φέρει συμφωνία.
Κατά τη ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, «Ναι» ψήφισαν 251, «Όχι» 31 και «Παρών» 8. Από τους 162 βουλευτές της συμπολίτευσης, υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 145. Κατά την ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής «όχι» ψήφισαν η Ιωάννα Γαϊτάνη και η Ελένη Ψαρρέα. «Παρών» ψήφισαν οι Αγλαΐα Κυρίτση, Δημήτρης Στρατούλης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Κώστας Λαπαβίτσας, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Στάθης Λεουτσάκος. Είναι εμφανές ότι εγείρεται άμεσα θέμα τόσο για την πρόεδρο της Βουλής (η ομιλία της οποίας προκάλεσε σοκ και αντιδράσεις), όσο και για τους υπουργούς που διαφοροποιήθηκαν. Σε δήλωση του ο Π. Λαφαζάνης αναφέρει: «Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους "θεσμούς" και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας.»
Απόντες ήταν οι Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου που δήλωσαν ότι παραμένουν στο αντιμνημονιακό κίνημα. Απουσίαζε, φυσικά, ο Γ. Βαρουφάκης και η Ρ. Μακρή. Ωστόσο άλλοι 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι είχαν την πρόθεση να ψηφίσουν «Όχι», αλλά δεν το έπραξαν επειδή η κυβέρνηση θα έχανε τη δεδηλωμένη. Είναι αμφίβολο ως αδύνατο οι συγκεκριμένοι βουλευτές να ψηφίσουν τα μέτρα.
«Είναι προφανές ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές η συνείδηση του καθενός βαραίνει. Η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών αποτελεί επιλογή υψηλής ευθύνης και σε ό,τι αφορά τους βουλευτές της πλειοψηφίας αποτελεί το ελάχιστο δείγμα εμπιστοσύνης στο σύνολο της κυβέρνησης» είπε ο Α. Τσίπρας, προσπαθώντας να πείσει τους βουλευτές του, αλλά και να απαντήσει στη Ζ. Κωνσταντοπούλου. Η πρόεδρος της Βουλής, κάνοντας αρχηγική εμφάνιση, είπε ότι ο πρωθυπουργός εκβιάζεται από τους δανειστές και τη Γερμανία που έχει σχέδιο εξόντωσης του ελληνικού λαού. Απαντώντας ο πρωθυπουργός, είπε: «Επί έξι μήνες μπήκαμε σε πόλεμο με άνισες δυνάμεις. Είχαμε απώλειες, κερδίσαμε όμως και έδαφος. Προχωρήσαμε όσο περισσότερο θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Από εδώ και μπρός υπάρχει ναρκοθετημένη ζώνη και αυτό δεν μπορώ να το αγνοήσω». Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη στη διαπραγμάτευση, ενώ μίλησε για «πιθανότητα» και όχι για «βεβαιότητα» συμφωνίας.
«Εμείς δεν είπαμε ότι θα μπούμε στη διαπραγμάτευση, αλλά ότι θα στηρίξουμε την συμφωνία που θα έχει την δική σας ευθύνη και των δανειστών. Αυτό ανεβάζει την υποψία ότι αν σας ζητηθούν στη διαπραγμάτευση παραπάνω ζητήματα, εσείς θα πείτε ότι δεν έχετε τέτοια εξουσιοδότηση. Είναι πολλοί εκείνοι που λένε ότι προσπαθείτε να εγκλωβίσετε τη Βουλή ώστε να μην έχετε την ευελιξία που απαιτείται για να διαπραγματευτείτε. Εύχομαι να διαψευσθώ» είπε ο Β. Μεϊμαράκης.
«Το Ποτάμι δεν εξουσιοδοτεί. Το Ποτάμι απαιτεί από τον Πρωθυπουργό να κάνει ότι είναι δυνατόν για να μείνει η χώρα στον φυσικό της χώρο. Στην καρδιά της Ευρώπης», επεσήμανε στη σύντομη ομιλία του στη Βουλή ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
Ο Π. Καμμένος: «Ντρέπομαι που το κείμενο είναι στα αγγλικά, αλλά δεν το προσυπογράφω όπως εσείς, χωρίς να το διαβάσω. Αντισυνταγματικές ρυθμίσεις στη συμφωνία, Είναι συνθηκολόγηση και όχι καταστροφή. Δεν φοβάμαι το Grexit, αλλά τον εμφύλιο πόλεμο και δεν έχω την εντολή να φτάσω ως εκεί.» Η ομιλία του Π. Καμμένου ήταν αμφίσημη καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο εταίροι διαφώνησαν για το ύψος των αμυντικών δαπανών.
Φ. Γεννηματά: «Σας καλούμε να κοιτάξετε λίγο ψηλότερα, για τα όνειρα των ανθρώπων αυτού του τόπου»
Κoυτσούμπας: «Εμπαίζετε τον λαό. Θα προκύψουν νέα μνημόνια με νέα βάρβαρα μέτρα. Δεν εκβιάζουμε ούτε με μνημόνιο, ούτε με Grexit, υπάρχει και άλλη πολιτική ρήξης με τις κοινοτικές δεσμεύσεις.»