Mη περιμένετε δεύτερες εκλογές, ο πρώτος στην κάλπη της 21ης Μαΐου θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, χωρίς να χρειαστεί εκ νέου προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, βγήκε να πει μέσα από τη συχνότητα του τηλεοπτικού σταθμού Οpen το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και δηλώνοντας σίγουρος για την πρωτιά του κόμματός του, έτεινε για ακόμη μία φορά χείρα… συνεργασίας στο ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη και το ΚΚΕ, παρά τις πρόσφατες «βαριές» κουβέντες για τον Ανδρέα Παπανδρέου και το «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος», αντίστοιχα.
Κληθείς να σχολιάσει τα απανωτά «όχι» σε μια πιθανή μετεκλογική συνεργασία μαζί του και το άδοξο τέλος στο οποίο φαίνεται να οδηγεί το αφήγημα της λεγόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «απολύτως λογικό όσο φουντώνει η εκλογική αντιπαράθεση τα κόμματα να διεκδικούν τον χώρο τους».
«Είναι ανταγωνιστική εκλογική διαδικασία για όλα τα κόμματα. Συνήθως τα μικρότερα κόμματα αισθάνονται και μια απειλή. Εγώ το καταλαβαίνω και το γνωρίζω πολύ καλά. Γιατί μπορεί το κόμμα μου σήμερα να είναι στο 32% και να διεκδικεί να πάει παραπάνω και να κερδίσει τις εκλογές και αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα για εμάς αλλά έχουν περάσει οι εποχές που γνωρίζαμε πως το δίλημμα της ψήφου είναι πολύ εκβιαστικό πριν το τέλος των εκλογών. Για αυτό θέλαμε και την απλή αναλογική. Αλλά όταν έχουμε μια τόσο μεγάλη ευκαιρία για πρώτη φορά στον τόπο είναι αδιανόητο τα μικρά κόμματα να θέλουν την απλή αναλογική για να μην υπάρχει ο εκβιασμός της ψήφου, αλλά να αρνούνται να πάρουν την ευθύνη για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος», παρατήρησε (προ)καλώντας εκ νέου του επικεφαλής των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης (πλην Βελόπουλου).
«Τα ψέματα τελειώνουν όμως», υπογράμμισε, «γιατί αυτές οι εκλογές είναι και εκλογές λογικής. Αυτός που θα κερδίσει θα έχει και τον πρώτο λόγο. Μην προεξοφλείτε πως θα είναι άγονες αυτές οι εκλογές. Ο πρώτος και ο τρίτος θα έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν κυβέρνηση. Ο Μητσοτάκης τα μπερδεύει λίγο για τις δεύτερες εκλογές. Εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία πως εάν ο κ. Μητσοτάκης είναι έστω και με μισή μονάδα μπροστά δεν θα πάρει το ρίσκο να πάει σε επαναληπτικές εκλογές, αλλά θα ψάξει να βρει τον τρόπο με διάφορες μεθοδεύσεις και προς το τρίτο κόμμα, είτε με συνεργασία με τα κόμματα της δεξιάς πολυκατοικίας. Γιατί όχι και με τον κ. Βελόπουλο. Εχει κάποιο σχέδιο να δει μήπως πάρει και βουλευτές μεμονωμένους – επέμεινε με τη γνωστή ρητορική περί αποστασίας. Προεκλογικά θα πει πως το αποκλείει αλλά δεν τον πιστεύω».
Και παρά τη χείρα συνεργασίας που έτεινε εκ νέου («εγώ δέχομαι επιθέσεις εκατέρωθεν -είπε- αλλά το μέτωπό μου δεν είναι στις προοδευτικές δυνάμεις. Εγώ τείνω το χέρι της συνεργασίας στον Ανδρουλάκη και το ΚΚΕ»), δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ξανά τον χαρακτηρισμό αντιστόρητος, τόσο για τον Νίκο Ανδρουλάκη, όσο και για τον Δημήτρη Κουτσούμπα:
«Ο κ. Ανδρουλάκης αποφεύγει με ξεκάθαρο τρόπο να βγει και να πει πως με τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη δεν συνεργάζομαι. Και εδώ είναι και το οξύμωρο. Να διεκδικεί την αποκλειστικότητα της παρακαταθήκης της κληρονομιάς του Ανδρέα Παπανδρέου και να αφήνει ανοιχτό να συνεργαστεί με την δεξιά του Μητσοτάκη. Αυτή δεν είναι η παρακαταθήκη του Παπανδρέου που τα έβαζε μόνο με τη Δεξιά. Ο κ. Ανδρουλάκης είναι ανιστόρητος όσον αφορά το κόμμα του. Είναι μια στάση που θα κριθεί από τους πολίτες», παρατήρησε, για να επαναλάβει τον ίδιο χαρακτηρισμό και για τον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ: «Θεωρώ ανιστόρητη αυτή τη στάση ότι “τι Πλαστήρας, τι Παπάγος” που είπε ο κ. Κουτσούμπας. ότι είναι ίδιο το πρόγραμμα της ΝΔ και τους ΣΥΡΙΖΑ».
Χαρακτήρισε επίσης προβληματικό ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει θέσει ως μοναδική προϋπόθεση στον δημόσιο διάλογο το θέμα των προσώπων, των πολιτικών. Είναι πρωτοφανές –είπε– σε ευρωπαϊκό επίπεδο να πηγαίνουμε σε εκλογές απλής αναλογικής και το τρίτο κόμμα που όπως φαίνεται θα έχει 20 μονάδες διαφορά από το πρώτο να θέλει να οικειοποιηθεί το δικαίωμα του ελληνικού λαού να εκλέγει πρωθυπουργό. Το ζήτημα είναι οι πολιτικές όχι τα πρόσωπα».
«Επιλογές με πρωθυπουργό χωρίς της έγκριση του λαού δεν βγήκαν σε καλό», τόνισε και αφού σημείωσε ότι τα εκλογικά προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν μεγάλες διαφορές, έκρινε ότι «ο κ. Ανδρουλάκης έχει δυσκολία γιατί στο κόμμα του επικρατούν δύο διαφορετικές γραμμές».
Με αφορμή εξάλλου το «ναι» Μητσοτάκη (εδώ) σε μία τηλεμαχία των δυο τους, αν τελικά στηθούν (δεύτερες) κάλπες τον Ιούλιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε χαριτολογώντας ότι «αυτός μπορεί να είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος να πάμε στις δεύτερες εκλογές», για να επαναλάβει πάντως πως ο ίδιος δεν πιστεύει ότι θα πάμε σε δεύτερες εκλογές, αφού η κάλπη της 21ης Μαΐου «θα βγάλει κυβέρνηση».
Κατά τα άλλα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι οι τελευταίες εξαγγελίες Μητσοτάκη είναι ενδεικτικές του πανικού που τον διακατέχει, ενώ επέμεινε –επιλέγοντας μία λιγότερο επιθετική διατύπωση για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων– ότι «υπάρχει μια διαχρονική στέρηση, υποτίμηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ».
«Οι ψηφοφόρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκονται στις δημοσκοπήσεις -πέντε στους επτά ερωτηθέντες δεν απαντούν. Είμαστε στην εποχή του Ρredator και όλος ο κόσμος φοβάται ότι όταν θα απαντήσει ότι δεν θα ψηφίσει Μητσοτάκη, κάποιος θα τον καταγράψει», ήταν το επιχείρημα που επιστράτευσε για να εξηγήσει την εικόνα που παρουσιάζει το κόμμα του σε όλες τις έρευνες και τη διαφορά που εξακολουθεί να διατηρεί -και σε ορισμένες περιπτώσεις να διευρύνει- η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
«Την ημέρα της ήττας πήραμε 32%. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να πάρει λιγότερο;» διερωτήθηκε.
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες από την Ελευσίνα, «με 150αρια κανείς δεν σώθηκε πριν την κάλπη και νομίζω πως τέτοιου είδους εξαγγελίες γυρνάνε και μπούμερανγκ. Διότι η χθεσινή απόφαση του κ. Μητσοτάκη 10 μέρες μετά την δημόσια εξαγγελία του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ και δύο βδομάδες πριν τις εκλογές να λέει “παιδιά, συγγνώμη, ξέχασα να σας πω και κάτι παραλειπόμενα’’…
»Πρώτα από όλα δεν δείχνει σοβαρότητα αλλά ερασιτεχνισμό. Κατηγορεί εμάς “πού είναι κοστολόγηση;’’ και αυτό το κυβερνητικό κόμμα φέρνει 10 ημέρες μετά την επίσημη παρουσίαση του προγράμματος νέες εξαγγελίες. Το δεύτερο είναι πως δείχνει πανικό. Δεν δείχνει την εικόνα ενός κόμματος που καλπάζει, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις πως κερδίζει. Και το τρίτο δείχνει και μια αντίληψη για το πώς μπορούν οι ψηφοφόροι να θέλγονται από τέτοιου είδους παροχές της τελευταίας στιγμής».
Από τη συνέντευξη Τσίπρα στο Οpen δεν θα μπορούσε να λείπει η «εύκολη»-ανέξοδη υποσχεσιολογία, όπως για παράδειγμα για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια («Γιατί να κόψουμε 20.000 παιδιά από το Πανεπιστήμιο;» – «Υπάρχουν Σχολές που μαραζώνουν», μερικά από τα επιχειρήματά του) και τους πλειστηριασμούς:
«Πραγματικά μπορούν να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας», αναφώνησε, «με έναν νόμο που βάζει σε πλαίσιο τα funds, που εξαναγκάζει σε ρυθμίσεις τα funds με τους δανειολήπτες».
Οχι, για «έναν νόμο και ένα άρθρο», δεν μίλησε…