Με ψήφους 229 υπέρ, 64 κατα και 6 παρών, η Βουλή ψήφισε τα προαπαιτούμενα μέτρα για να προωθηθεί η συμφωνία που οδηγεί στο τρίτο μνημόνιο. Και ήταν μία ψηφοφορία που επιβεβαίωσε την αλλαγή στον πολιτικό χάρτη της χώρας, καθώς μία νέα, πρωτόγνωρη κατάσταση τείνει να διαμορφθωθεί. Στη συγκεκριμένη ψηφοφορία η κυβέρνηση έχασε τη Δεδηλωμένη, έχοντας 39 απώλειες, από τους 149 βουλευτές. Ανάμεσα τους οι Ζ. Κωνσταντοπούλου, Γ. Βαρουφάκης, Ν. Βαλαβάνη, Δ. Στρατούλης, Κ. Ήσυχος, Δ. Κοδέλας, Αγλ. Κυρίτση, Κ. Λαπαβίτσας, Π. Λαφαζάνης, Στ. Λεουτσάκος. Οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας και των αριστερών συνιστωσών επέλεξαν το «Όχι». Ο Π. Λαφαζάνης δήλωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση και, αν του ζητηθεί, θέτει την παραίτηση του στη διάθεση του πρωθυπουργού.
Ο πρωθυπουργός απέσπασε την καθολική συναίνεση της αντιπολίτευσης του ευρωπαϊκού μετώπου, η οποία δεν προτίθεται να τον αμφισβητήσει. Εκ των πραγμάτων, ο κ. Τσίπρας, καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες. Το βέβαιον είναι ότι την Πέμπτη θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό, καθώς οφείλει να αντικαταστήσει τους υπουργούς που στάθηκαν απέναντι στις επιλογές του. Παράλληλα είναι υποχρεωμένος να αξιολογήσει και να «απαντήσει» στη στάση των βουλευτών που δεν τον στήριξαν στη ψηφοφορία, πλην όμως δηλώνουν ότι διατηρούν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση. Έτσι, δημιουργείται στη Βουλή μία άτυπη ομάδα (αν ήταν κοινοβουλευτική, θα ήταν η τρίτη σε μέγεθος) που, από τη μία στηρίζει την κυβέρνηση και, από την άλλη, στοιχειοθετεί το «προνόμιο» να δηλώνει ότι δεν ψήφισε μνημόνιο.
Ειδικός χειρισμός πρέπει στην πρόεδρο της Βουλής η οποία εκφώνησε μία φορτισμένη ομιλία με εκφράσεις ακραίου χαρακτήρα, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός αυτοκαστρέφεται πολιτικά, υπογράφοντας μία συμφωνία που αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Νωρίτερα η κ. Κωνσταντοπούλου ουσιαστικά αποδοκιμάστηκε από το σώμα που απέρριψε την πρόταση της για εκκίνηση της συνεδρίασης το πρωί της Πέμπτης, ενώ κατέβηκε από το προεδρείο υπό τον ήχο αποδοκιμασιών. «Μη ξεχάσεις να παραιτηθείς» φώναξε ο Ευ. Βενιζέλος.
«Δεν πιστεύουμε στην πλειοψηφία των μέτρων, αλλά αυτό είναι το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η μία επιλογή ήταν η αποδοχή της συμφωνίας. Η δεύτερη επιλογή ήταν η άτακτη χρεοκοπία. Η τρίτη επιλογή είναι το σχέδιο Σόιμπλε, έχουμε χρόνο να την ζητήσουμε. Έκανα την επιλογή της ευθύνης για να μην οδηγηθεί σε χειρότερη θέση η κοινωνία» είπε ο πρωθυπουργός. «Σας καλώ να μοιραστούμε την ευθύνη. Και είμαι ο τελευταίος που θα προσχωρήσω στο σχέδιο για να απομακρυνθεί αυτή η κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις πέφτουν όταν χάνουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Δεν υπάρχουν αυτόχειρες βουλευτές να ρίξουν την κυβέρνηση της αριστεράς.»
«Δώσατε ψεύτικες υποσχέσεις, υφαρπάξατε την ψήφο του λαού και είστε υπόλογοι. Η Ν.Δ στηρίζει σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Μην παρεξηγείτε την αστική ευγένεια, δεν θα μας πιάσετε κορόιδα.» είπε ο Ευ. Μεϊμαράκης.
Για συνωμότες της δραχμής και πραξικοπηματίες των τελευταίων ωρών έκανε λόγο ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Κάποιοι δεν μας είπαν ποτέ ανοιχτά, ότι ήθελαν τη δραχμή, αλλά συνωμοτούσαν μεθοδικά γι’ αυτήν. Κρύφτηκαν πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα. Διεκδίκησαν και κάποιοι από αυτούς πήραν τις μεγάλες καρέκλες της εξουσίας.»
Η Φώφη Γεννηματά είπε ότι η συμφωνία είναι δύσκολη, αλλά κρατάει όρθια την Ελλάδα, και πρέπει να εφαρμοστεί ως βάση για μία βιώσιμη λύση. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από το πρωθυπουργό να εγκαταλείψει σκέψεις και να διαψεύσει σενάρια για πρόωρες εκλογές οι οποίες «θα είναι καταστροφικές όπως και τα όσα λέγονται για κυβέρνηση ειδικού σκοπού».
«Αν πέσει αυτή η κυβέρνηση δεν θα υπάρχει ελπίδα ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Ευρώπη. Θέλουν με τη ψήφο της κυβέρνησης να κλείσουν τις τράπεζες. Αν δεν επικυρωθεί η συμφωνία από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, δεν θα υπάρχει ελπίδα» είπε ο Π. Καμμένος.
Η Ιστορία επαναλαμβάνεται όχι ως φάρσα, αλλά ως τραγωδία επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας , ενώ χαρακτήρισε «παραμύθια» τα περί περήφανης διαπραγμάτευσης.