Το «Ναι σε όλα» του ΣΥΡΙΖΑ

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα. Τσίπρας: «θα περάσουμε την αξιολόγηση και θα εφαρμόσουμε παράλληλο πρόγραμμα.»

protagon.import

Το «Ναι σε όλα» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά το τέλος της αντιπαράθεσης μεταξύ «μνημονιακών» και «αντιμνημονιακών». Το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε από 154 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ), ενώ καταψήφισαν οι 140 παρόντες βουλευτές της αντιπολίτευσης. Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος ψήφισε "Ναι" επί της αρχής, αλλά καταψήφισε τα άρθρα 1, 2, 5, 10, 13 και 21.

«Έχουμε στόχο να περάσουμε τον κάβο της αξιολόγησης. Δεν πρόκειται να μείνουμε εκεί. Θα προχωρήσουμε με το παράλληλο πρόγραμμά μας. Θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας στον ελληνικό λαό» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντας ότι τη Δευτέρα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. «Δώσαμε μια μάχη με εντιμότητα, φτάσαμε στα άκρα, πήραμε ό,τι μπορούσαμε. Κάναμε μία επιλογή συμβιβασμού και δεν κοροϊδέψαμε κανέναν. Ο λαός αποφάσισε ποιος θα διαχειριστεί μία δύσκολη συμφωνία.». Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην αφήσει χωρίς έλεγχο καμία υπόθεση φοροδιαφυγής ή διαφθοράς. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση φέρνει τροπολογία με την οποία δίνεται παράταση στον έλεγχο των υποθέσεων. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο προσφυγικό και στην πίεση για συνεργασία με την Τουρκία: «Είναι προφανές ότι από την τουρκική κυβέρνηση υπάρχει ένα παζάρι. Όχι μόνο οικονομικό αλλά αφορά και την ενταξιακή διαδικασία. Ζητούν υποσχέσεις ότι θα ανοίξει η συζήτηση. Οι υποσχέσεις από πλευράς καγκελαρίου Μέρκελ και προέδρου Γιούνκερ έχουν δοθεί. Αν η τουρκική κυβέρνηση κάνει βήματα ουσιαστικά για την ένταξη θα είναι θετικό και για εμάς. Αλλά σε αυτά τα βήματα θα πρέπει να είναι και η αλλαγή στάσης στο ζήτημα κατοχής στην Κύπρο.».

Ευάγγελος Μεϊμαράκης: «Εμείς παίρναμε τους φόρους και τους ρίχναμε πίσω στην αγορά. Εσείς τους απομακρύνετε από την αγορά. Μας είπατε ότι θα φέρετε μέτρα με πρόσημο αναπτυξιακό, κοινωνικό. Βλέπετε κάτι τέτοιο σήμερα; Ανοίξατε εκτάκτως τη Βουλή στις 13 Αυγούστου, στις 14 Αυγούστου ψηφίσαμε και αμέσως προκηρύξατε εκλογές ώστε ο λαός να μην έχει ενημερωθεί. Υφαρπάξατε την ψήφο του λαού. Η δεύτερη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συγκρούεται με την πρώτη κυβέρνηση, στο θέμα των 100 δόσεων και στο θέμα των υπερήλικων συντάξεων. Η κυβέρνηση πρέπει να μας εξηγήσει για την αλλαγή στάση της.».

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το πολυνομοσχέδιο έχει αντιλαϊκά προαπαιτούμενα. Τα περί διορθωτικών κινήσεων είναι παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του. Αν πιάσουν τόπο στην κοινωνική συνείδηση, θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος», προειδοποίησε και επεσήμανε πως «όσο πλησιάζει η ώρα της ψήφισης τόσο δυναμώνετε τα ντεσιμπέλ της προπαγάνδας. Προσπαθείτε να κερδίσετε χρόνο».

Σταύρος Θεοδωράκης: «Δεν θα κάνουμε την αντιπολίτευση με το εύκολο "ναι" ή "όχι" σε όλα. Δεν μπήκαμε στην πολιτική για να γίνουμε δεκανίκι ούτε του ΠΑΣΟΚ, ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση οφείλει να βρει λύσεις αξιοποιώντας και την περιουσία τού δημοσίου. Εκατοντάδες δημόσια κτήρια φθείρονται και καταρρέουν και ο κρατικός Προϋπολογισμός σπαταλά εκατομμύρια ευρώ σε ενοίκια.».

Βασίλης Λεβέντης: «Τα μέτρα είναι βαριά και η Ένωση Κεντρώων δεν μπορεί να τα ψηφίσει. Δεν δίνουν λύσεις στις συντάξεις. Γίνεται πάλι ένα πασάλειμμα, σημειώνεται έλλειψη βούλησης.».

Κάλυψη σε Σταθάκη
«Μη μας προκαλείτε» είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην υπόθεση Σταθάκη. «Έχουμε την περίπτωση ενός βουλευτή που εξελέγη το 2012, έκανε ατελή δήλωση, αλλά στη συνέχεια επανόρθωσε. Να μιλήσουμε, αν θέλετε για το εκατομμύριο του κ. Τσουκάτου από τη Siemens». Ο κ. Τσίπρας κάλυψε πλήρως τους υπουργούς του, απαντώντας στην αντιπολίτευση με εγκλήσεις για διαφθορά. 

«Τις αποφάσεις τις βγάζουν οι δικαστές και όχι η κυβέρνηση, η εκτελεστική εξουσία. Δεν θα μπουν όλα σε ένα τσουβάλι. Δεν θα γίνουν συμψηφισμοί από εμάς. Όποιος έβαλε το δάχτυλο στο μέλι να τιμωρηθεί, από όποιο κόμμα και εάν είναι» απάντησε ο Ευ. Μεϊμαράκης.  «Ο πρωθυπουργός προκαταλαμβάνει την επιτροπή για το πόθεν έσχες. Είναι μία απαράδεκτη κοινοβουλευτική συμπεριφορά», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης.

«Πρέπει να σταματήσει το αφήγημα περί ηθικής ανωτερότητας της Αριστεράς. Πρέπει να σταματήσει αυτό το παραμύθι. Και παρελθόν έχετε τώρα και ανοιχτά υπαρκτά ζητήματα. Αν θέλετε να ισορροπήσει το πολιτικό σύστημα πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί στις τοποθετήσεις σας γιατί η ανηθικότητα δεν διατρέχει μόνο μία παράταξη, διαχέεται παντού» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Έχουν, ήδη, δοθεί πλήρης εξηγήσεις και ερμηνείες για το θέμα των πόθεν έσχες. Δεν χρειάζεται να επαναφέρουμε πράγματα που θα λυθούν και θα απαντηθούν με θεσμικό τρόπο. Η λάσπη πρέπει να σταματήσει εδώ» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Μαντάς. Για να του απαντήσει ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Αμυράς: «Μα πόσα εκατομμύρια έχετε εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μαντά, και δεν ξέρετε πού τα βάζετε; Αυτή δεν είναι κυβερνώσα Αριστερά. Είναι Αριστερά των εκατομμυρίων».