Το μνημόνιο φέρνει εξελίξεις

 Με 222 «Ναι», 64 «Οχι» και 11 «Παρών» πέρασε από τη Βουλή το νέο μνημόνιο. Στις 32 οι απώλειες από τον ΣΥΡΙΖΑ που από την κοινοβουλευτική του ομάδα έλαβε 118 θετικές ψήφους. Το Μέγαρο Μαξίμου παραδέχεται ότι χάθηκε το «ψυχολογικό όριο» των 120 εδρών. 

protagon.import

 Με 222 «Ναι», 64 «Οχι» και 11 «Παρών» πέρασε από τη Βουλή το νέο μνημόνιο. Στις 32 οι απώλειες από τον ΣΥΡΙΖΑ που από την κοινοβουλευτική του ομάδα έλαβε 118 θετικές ψήφους. Το Μέγαρο Μαξίμου παραδέχεται ότι χάθηκε το «ψυχολογικό όριο» των 120 εδρών. Μετά την συμφωνία με τους εταίρους, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, με το ενδεχόμενο των εκλογών να παραμένει κυρίαρχο. 

«Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης και ρευστότητας και βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα ξεκάθαρο δίλημμα: μνημόνιο με ευρώ ή με δραχμή. Άλλη λύση δεν υπάρχει. Η κυβέρνηση δεν πήρε εντολή να βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη, ούτε αυτό ετέθη στο δημοψήφισμα» είπε ο πρωθυπουργός. «Κάναμε ένα βήμα πίσω και βγήκαμε όρθιοι από τον λάκκο των λεόντων. Αμφισβητήσαμε την πολιτική της λιτότητας, αλλά δεν μπορούμε να αποδράσουμε, ούτε να έχουμε φαντασιώσεις. Μετά θα λέγαμε στα διεθνή φόρα ότι αυτοκτονήσαμε. Δεν μετανοιώνω που αποφάσισα συμβιβασμό, έναντι του χορού του Ζαλόγγου. Δεν θριαμβολογούμε, αλλά ούτε και θρηνούμε. Ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να πάρουμε δεδομένων των συνθηκών. Αν κάποιος πιστεύει ότι θα μπορούσε να φέρει κάτι καλύτερο, ας έρθει να μας πει, πώς.» Ο πρωθυπουργός, αφού απέρριψε τα περί δανείου-γέφυρα, υπεραμύνθηκε της συμφωνίας, λέγοντας ότι δεν προβλέπει οριζόντιες περικοπές, απαιτεί χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και προστατεύει τα δικαιώματα της χώρας, ενώ περιέχει αναπτυξιακά κονδύλια. «Υπάρχει πολιτικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη που προβλέπει σύγκρουση με μικρά και μεγάλα συμφέροντα. Σύντομα στη Βουλή ο νόμος για τα κανάλια. Τελείωσε και το πάρτι στα δημόσια έργα.» Ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τις αναφορές του Ευ. Μεϊμαράκη στα περί εκλογών, του είπε ότι «ενίοτε τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά». Και πρόσθεσε ότι «θα έχετε για πολλά χρόνια μπροστά σας την Αριστερά να ανοίγει δρόμους.» Απευθυνόμενος προς τους διαφωνούντες, υιοθέτησε ήπιους τόνους και τους κάλεσε να μην ταυτιστούν με όσους θέλουν τη χώρα εκτός Ευρώπης.

Η συζήτηση ξεκίνησε στις 03.43 το πρωί της Παρασκευής, μετά από μία διαδικασία πρωτοφανή ως προς την έκταση και ως προς αυτά που διατυπώθηκαν. Πρωταγωνίστρια ήταν, ασφαλώς, η πρόεδρος της Βουλής, η οποία επιδόθηκε σε θεσμικό αντάρτικό, προκειμένου να καθυστερήσει η διαδικασία. Αρχικά με παρεμβάσεις στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών, στη συνέχεια με μία «προβληματική» διάσκεψη των προέδρων και στο τέλος με την προβολή διαδικαστικών θεμάτων στην ολομέλεια. Το σώμα δεν δέχθηκε την πρόταση της κ. Κωνσταντοπούλου για συνεδρίαση δέκα ωρών. Αποδέχθηκε πρόταση του Ν. Φίλη για συνεδρίαση ως τις 07.00 το πρωί. «Είναι η πρώτη φορά που η Βουλή αφαιρεί τον λόγο από τους βουλευτές» είπε η πρόεδρος της Βουλής. Και μερικές ώρες μετά είπε: «Δεν θα υπερασπιστώ τον πρωθυπουργό, ο ίδιος δεν είχε το δικαίωμα να εξανεμίσει το πολιτικό του κεφάλαιο. Με πληγώνει και με στενοχωρεί η επιλογή του να ενταχθεί στους πρωθυπουργούς των μνημονίων και να πετάει στα σκυλιά τους συντρόφους που διαφωνούν μαζί του» 

Κεντρικό θέμα αντιπαράθεσης ήταν και η κατάθεση των τροπολογιών που επιφέρουν  μειώσεις σε συντάξεις του δημοσίου και των ενόπλων δυνάμεων. Διαπιστώθηκε σαφές πρόβλημα συμβατότητας με το Σύνταγμα που ξεπεράστηκε μετά από πρόταση του Ευ. Βενιζέλου που υιοθέτησε η κυβέρνηση: άλλαξε το όνομα του νομοσχεδίου… Όλα αυτά, συνοδεύτηκαν από αντεγκλήσεις και ένταση. Ειδικά η αντιπαράθεση μεταξύ Ν. Φίλη και Χρυσής Αυγής έφυγε πέρα από κάθε όριο, με τις ύβρεις των χρυσαυγιτών. Πάνω από όλα, όμως, οι εξελίξεις στη Βουλή επενδύθηκαν από το εσωκομματικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξαν στιγμές που η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών έμοιαζε με συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν υφίσταται δημοκρατία στη χώρα, αλλά δικτατορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και κάποιοι θα γκρεμίσουν αυτή τη δικτατορία» είπε σε παρέμβαση του ο Π. Λαφαζάνης. Αντίστοιχα και οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης διατήρησαν υψηλούς τόνους. Ο Ευ. Μεϊμαράκης ζήτησε σε αυστηρό ύφος από τον Ευ. Τσακαλώτο «να μην προκαλεί αν θέλει η Ν.Δ να ψηφίσει το νομοσχέδιο». Και ο Ευ. Βενιζέλος του είπε ότι οφείλει ο ίδιος και ο πρωθυπουργός να ζητήσουν συγγνώμη για τις επιθέσεις που έκαναν κατά της κυβέρνησης, όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

«Είναι μία πολύ δύσκολη συμφωνία με πολλά αγκάθια. Και θα την εφαρμόσει αυτός που θα έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και θα καταθέσει αναπτυξιακό σχέδιο» είπε ο Ευ. Τσακαλώτος. Ο υπουργός υποστήριξε τη συμφωνία, λέγοντας πώς το πλαίσιο του νέου μνημονίου είναι καλύτερο από το αντίστοιχο των προηγούμενων. Επιφυλάχθηκε δε για αλλαγές και βελτιώσεις.

Οι πολιτικοί αρχηγοί

«Εάν θεωρείτε ότι οι εκλογές είναι λύση, εμείς εδώ είμαστε να σας βοηθήσουμε να δραπετεύσετε. Είναι πρώτη και τελευταία φορά Αριστερά» είπε ο Ευ. Μεϊμαράκης προς τον πρωθυπουργό που τον κάλεσε να δώσει λύση στο πρόβλημα διακυβέρνησης της χώρας. «Δικό σας θέμα να αποφασίσετε εκλογές, αλλά θα μας πάνε αρκετά πίσω. Θα χάσουμε δύο με 2,5 μήνες σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.  Αν γίνουν εκλογές θα χρειαστούμε χειρότερο Μνημόνιο.» «Είστε πρώτοι μνημονιακοί» είπε προς τον Π. Καμμένο, λέγοντας ότι δεν υπάρχει πλέον ο διαχωρισμός μνημονιακών-αντιμνημονιακών. Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι η Ν.Δ δημιουργεί επιτροπές που θα επεξεργαστούν προτάσεις διαπραγμάτευσης εντός εθνικού πλαισίου. «Αν τολμήσετε να φέρετε τον Οκτώβριο αυτά τα μέτρα χωρίς να τα έχετε διαπραγματευτεί, τότε θα μας βρείτε απέναντι.»

«Ήρθε ο λογαριασμός για τα ψέματα σας κ. Τσίπρα» είπε ο Στ. Θεοδωράκης. «Η Ελλάδα έχει ανάγκη από κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά για αυτό θα πρέπει να γίνει αλλαγή του εκλογικού νόμου. Να περιορίσουμε τις εξουσίες των κομμάτων, να συγκρουστούμε με συντεχνίες και συμφέροντα, να δημιουργήσουμε παραγωγή και εξαγωγές. Να στρέψουμε την προσοχή μας στον ιδιωτικό τομέα, να ακούσουμε τη φωνή των ανέργων. Η συμφωνία που φέρατε έχει λάθη και αδικίες, αλλά και ευκαιρίες για να χτίσουμε μία νέα πατρίδα.»

«Αυτή η συμφωνία αποτελεί το τέλος των μνημονίων» είπε ο Π. Καμμένος, σε μία ομιλία που σήκωσε κύμα αντιδράσεων. Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ είπε ότι πρόκειται για μία καλή συμφωνία που θα οδηγήσει σε απομείωση του χρέους τον Νοέμβριο.

«Πραξικοπηματική» χαρακτήρισε τη διαδικασία ο Ν. Μιχαλολιάκος που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για ασυνέπεια έναντι των προεκλογικών του λόγων. «Το μνημόνιο δεν θα βγει σε καμία περίπτωση. Το επόμενο βήμα θα είναι το Grexit με συμφωνία. Τα μέτρα είναι σκληρά και αυστηρά και δεν καλύπτονται με κανέναν τρόπο τα κόμματα που θα ψηφίσουν αυτή τη συμφωνία. O μόνος τρόπος για την επιστροφή στην ανάπτυξη, είναι η επιστροφή στην εθνική παραγωγή.»

«Ο στόχος είναι να αλυσοδέσουν τον λαό για τα επόμενα πενήντα χρόνια. Η συγκυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν τη βάση τους στο εντευκτήριο της αστικής διαχείρισης, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και γδέρνουν τον λαό σύριζα» είπε ο Δ. Κουτσούμπας. Ο γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση για εξαπάτηση του λαού με την εισαγωγή μνημονίου και μέτρων που εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα και εξοντώνουν τους οικονομικά ασθενέστερους. «Το μνημόνιο που φέρνετε είναι η προδοσία των λαϊκών συμφερόντων.»

«Κάθε ευρώ που χάνεται σήμερα έχει την υπογραφή και τη φωτογραφία του κ Τσίπρα. Κάθε κάρτα ανεργίας έχει τη φωτογραφία Τσίπρα. Eιδικός φόρος Τσίπρα οι απώλειες για μισθωτούς και συνταξιούχους» είπε η Φώφη Γεννηματά. « Η νέα πολιτική συμφωνία δεν μπορεί παρά να είναι εθνική. Ο πρωθυπουργός να απομακρύνει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, να επαναδιαπραγματευτεί μέτρα που είναι επώδυνα, να συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, να αποφευχθεί κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που βοηθά τις στρεβλώσεις που οδήγησαν τη χώρα σε αυτό το σημείο.»

Σκωπτικό ήταν το ύφος που υιοθέτησε ο εισηγητής της Ν.Δ, Κ. Χατζηδάκης. Ειρωνεύτηκε τον πρωθυπουργό για τη «συνέπεια» των λόγων του και για το «λεβέντικο, αντιμνημονιακό μνημόνιο». Υποστήριξε ότι το νέο πλαίσιο μας κάνει να νοσταλγούμε το mail Χαρδούβελη αφού η νέα κυβέρνηση φέρνει σκληρά μέτρα και φόρους που λειτουργούν υφεσιακά. «Αποτύχατε με δραματικό τρόπο και δεν ψελίζετε μία συγγνώμη. Ψηφίζουμε για την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη, αλλά δεν δίνουμε συγχωροχάρτι προς μία κυβέρνηση που έβλαψε τη χώρα. Προτείνουμε να κάνετε κτήμα σας τη συμφωνία, να δημιουργήσετε νέο εισόδημα με ιδιωτικές επενδύσεις, να δουλέψουμε όλοι μαζί για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και να δώσουμε χρόνο στη συμφωνία για να φέρει αποτελέσματα. Να ζητήσουμε λύσεις μέσα από αυτή τη Βουλή.»