Από παλαιότερη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ | Aris Oikonomou / SOOC
Επικαιρότητα

ΣΥΡΙΖΑ: Θέμα ηγεσίας έθεσε ο Πολάκης – Ο Κασσελάκης «δεν σηκώνει το γάντι»

Πολεμικό κλίμα στην Κουμουνδούρου, μερικές εβδομάδες πριν από το συνέδριο του κόμματος, καθώς ο βουλευτής Χανίων εμφανίζεται να βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με την ηγεσία. Την ίδια στιγμή οι «87» έλεγαν «όχι» στην εισήγηση Κασσελάκη για τα κομματικά ΜΜΕ αλλά και στις προσπάθειες του να εξασφαλίσει βουλευτική έδρα
Protagon Team

Θέμα ηγεσίας έθεσε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη ο Παύλος Πολάκης, αμφισβητώντας ευθέως την ικανότητα του Στέφανου Κασσελάκη «να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της περιόδου». Είχε προηγηθεί η κλιμάκωση στις σχέσεις του ανεξάρτητου βουλευτή με την ηγεσία του κόμματος λόγω της σύγκρουσης του πρώτου με την Αθηνά Λινού και η προσπάθεια της Κουμουνδούρου να την υποβαθμίσει (περισσότερα εδώ).

«Η ηγεσία αδυνατεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της περιόδου και πρέπει να αλλάξει άμεσα. Δεσμεύομαι ότι θα συμβάλω σε αυτό» φέρεται να είπε συγκεκριμένα ο Παύλος Πολάκης, σε μια κίνηση που προκαλεί νέες αναταράξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Κατά πληροφορίες, ο «αψύς Σφακιανός», ο οποίος συνδέθηκε στη συνεδρίαση διαδικτυακά, πρόσθεσε πως ο ίδιος θα «φανεί χρήσιμος» στο κόμμα, σε μια ακόμη πιθανή προαναγγελία της δικής του υποψηφιότητας.

Παρατηρητές των εξελίξεων στην Κουμουνδούρου έλεγαν πως τυχόν επισημοποίηση της υποψηφιότητας Πολάκη οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέες εκλογές ηγεσίας από τη βάση του κόμματος, είτε με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη είτε με την κίνηση των προβλέψεων του Καταστατικού για την αμφισβήτηση του προέδρου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε να «δείχνει» τον δεύτερο δρόμο, απαντώντας στον Παύλο Πολάκη πως δεν σηκώνει το γάντι. «Δεν θα σηκώσω το γάντι, δεν θα ταλαιπωρήσω άλλο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Οποιος θέλει να κάνει μομφή στην Κεντρική Επιτροπή» φέρεται να είπε ο Στέφανος Κασσελάκης. Πηγές προσκείμενες στον Κασσελάκη προσέθεσαν πως «ο πρόεδρος δεν σκοπεύει να τα βροντήξει».

Τι προβλέπει το Καταστατικό

Αξίζει να αναφερθεί πως οι καταστατικές διαδικασίες για την αμφισβήτηση της ηγεσίας απαιτούν τη σύμφωνη γνώμη του 50%+1 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο, «ο/η πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκπροσωπεί δημόσια το κόμμα και είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εάν είναι βουλευτής. Σε περίπτωση που ο/η πρόεδρος του κόμματος δεν είναι βουλευτής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέγει τον/την πρόεδρό της. Η απόφαση αυτή της Κ.Ο. χρειάζεται την επικύρωση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο».

Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος πρόκειται να συνεδριάσει στις 7-8 Σεπτεμβρίου.

Την επεισοδιακή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας –της οποίας κατά τ’άλλα βασικό θέμα συζήτησης ήταν το μέλλον των κομματικών ΜΜΕ– σημάδεψε λίγο αργότερα η αποχώρηση των στελεχών που πρόσκεινται στους «87» (Ολγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζωή Καρκούλια και η Ελένη Συμεωνίδου), τα οποία εξέφρασαν κι εκείνα σκληρή κριτική στον πρόεδρο, από τη δική τους σκοπιά.

Μεταξύ άλλων οι «οκτώ» είπαν «όχι» στην εισήγηση της ηγεσίας για τα Μέσα Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ ενώ εξέφρασαν ενστάσεις και σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες του προέδρου να εξασφαλίσει την είσοδό του στη Βουλή, μετά την παραίτηση του Οθωνα Ηλιόπουλου (περισσότερα εδώ).

Σημειώνεται πως μια πρώτη αντίδραση κύκλων του προέδρου επιχείρησε να απαντήσει στις αιτιάσεις των «87» αλλά όχι και στον Πολάκη, ενώ και η επίσημη ανακοίνωση από την Πολιτική Γραμματεία δεν κάνει ιδιαίτερη μνεία στα κακώς κείμενα στο κόμμα.

Αργότερα ο Στέφανος Κασσελάκης, με μια μακροσκελή ανάρτησή του, προκάλεσε την εσωκομματική αντιπολίτευση σε νέα αναμέτρηση ενώ επιχείρησε εκ νέου να κατευνάσει τον χανιώτη βουλευτή.

Δεδομένων των παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου το καταστατικό συνέδριο είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, έμοιαζε να μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά την Πέμπτη. Εκείνο που θεωρείτο βέβαιο είναι πως οι νέες περιπέτειες για το κόμμα καθιστούν την αξιωματική αντιπολίτευση ανίκανη να εξέλθει από έναν κύκλο παρατεταμένης εσωστρέφειας που έχει ήδη διαρκέσει πολλούς μήνες.

Η προαναγγελία της υποψηφιότητας (;) Πολάκη

Η κίνηση Πολάκη δεν ήρθε ωστόσο ως κεραυνός εν αιθρία μιας και που ο χανιώτης βουλευτής είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα κινηθεί εναντίον του Κασσελάκη (και) μέσα από το πλέον προσφιλές στον ίδιο μέσο, το Facebook.

Απαντώντας σε σχόλιο υποστηριτκή του, ο οποίος τον καλούσε να αναλάβει… επιτέλους το τιμόνι («Παύλο, ο κόμπος έφτασε στο χτένι, που λένε στο χωριό μου. Ζητάμε εκλογές και κατέβα υποψήφιος»), ο πρώην υπουργός έγραψε: «Ολα στην ώρα τους»…

Η στιχομυθία αυτή στο προσωπικό προφίλ του Παύλου Πολάκη, το βράδυ της Τετάρτης, ερμηνεύτηκε από πολλούς ως προαναγγελία της υποψηφιότητας του.

Το χρονικό της κρίσης στις σχέσεις με την ηγεσία

Η εκτίμηση ότι οι σχέσεις Πολάκη – Κασσελάκη βρίσκονται στο χειρότερο σημείο λόγω της αποπομπής του πρώτου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ως επακόλουθο του επεισοδίου με τη συνεργάτιδα του Αδωνι Γεωργιάδη και της στήριξης του προέδρου του κόμματος στην Αθηνά Λινού, επίσης έδωσε λαβές στα σενάρια –που μοιάζει να επιβεβαιώνονται– περί επικείμενης επισημοποίησης της υποψηφιότητας του «αψύ Σφακιανού».

Απολύτως ενδεικτική του κακού κλίματος η πρόσφατη ανάρτηση του πρώην υπουργού με την οποία προειδοποιούσε ότι «δεν γίνονται δεκτές» οι κινήσεις της ηγεσίας σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεσή του με τη βουλευτή.

«Την ίδια στιγμή που εμένα με έθεσαν εκτός ΚΟ με ένα στημένο και ψεύτικο κλάμα σε μισή ώρα χωρίς να με ρωτήσουν ή να με ειδοποιήσουν, χρειάζονται –λέει– έρευνα από “ανεξάρτητο τεχνοκράτη” για να βγάλουν συμπέρασμα για αυτά που αποκαλύφθηκαν για τη Λινού. Δουλευόμαστε ψιλό γαζί μού φαίνεται και προφανώς αυτά δεν γίνονται δεκτά» είχε γράψει χαρακτηριστικά.

Ομως οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές φαίνεται πως δεν ήταν «ρόδινες» εδώ και καιρό, με πολλούς να βλέπουν τη διαφωνία Πολάκη με το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την Ισότητα στον Γάμο, στις αρχές του έτους, ως ένα πρώτο ρήγμα.

Οι δυο τους είχαν μία ακόμη έντονη διαφωνία λίγο αργότερα, με τον Παύλο Πολάκη να ασκεί κριτική στον πρόεδρο για τον τρόπο που αντιπολιτεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση στο θέμα των εξοπλισμών. «Αν θες να φύγεις, φύγε» φέρεται να του είχε πει τότε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Τον Μάρτιο ο βουλευτής «καρατομήθηκε» από συντονιστής του κοινοβουλευτικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ, σε εφαρμογή, ενδεχομένως, των κυρώσεων που είχε υποσχεθεί ο Στέφανος Κασσελάκης προς όσους δεν υπερψηφίσουν τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Η τιμωρία του «αψύ Σφακιανού» θεωρήθηκε ωστόσο «μισή», καθώς επέστρεψε στον Τομέα Διαφάνειας του κόμματος. Ομοίως, η ποινή της διαγραφής του από την ΚΟ, αλλά όχι από το κόμμα, τον Ιούλιο, μετά τη φραστική επίθεση στη συνεργάτιδα του Αδωνη Γεωργιάδη στη Βουλή και τη «συγγνώμη» της Λινού, προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και από από το εσωτερικό.

Τον ίδιο μήνα, άλλωστε, ο κ. Κασσελάκης είχε αναγκαστεί να ζητήσει συγγνώμη από τη γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Συρεγγέλα, για τον τρόπο που της απευθύνθηκε ο Πολάκης σε τηλεοπτική εκπομπή.

Σε συνέχεια όλων αυτών, στελέχη της κίνησης των «87» έλεγαν πως η υπόθεση Πολάκη εγκυμονεί «κίνδυνο εκφυλισμού και γελοιοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ είχαν ζητήσει και την οριστική αποπομπή του στελέχους.

Την ίδια περίοδο η ηγεσία εμφανιζόταν να απορρίπτει τις ενστάσεις αυτές, είτε προσφέροντας στήριξη στον χανιώτη βουλευτή, είτε επιχειρώντας (αποτυχημένα;) τον κατευνασμό του.