Προφητικές ικανότητες δεν έχω, τον Παΐσιο δεν τον έχω μελετήσει, αλλά απ' όσα μπορώ να αντιληφθώ, το μοναδικό ενδιαφέρον που μπορεί να προκύψει από την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που προκάλεσε ο κ. Τσίπρας, θα έχει παραπολιτικό χαρακτήρα. Μάλλον μερικές ατάκες της προέδρου της Βουλής με τις οποίες θα υπογραμμίζει την αυταρέσκειά της και ενδεχομένως μερικές ακόμα λεκτικές αντιπαραθέσεις που θα έχει με εκπροσώπους άλλων κομμάτων. Κάτι περισσότερο, κάτι ουσιαστικό, κάτι ενδιαφέρον για όσα αφορούν τη χώρα, η τύχη της οποίας βρίσκεται σε οριακό σημείο, δεν νομίζω πως θα μάθουμε.
Προσπάθησα να καταλάβω γιατί ο πρωθυπουργός ζήτησε αυτή τη συζήτηση. Άκουσα, έμαθα και πληροφορήθηκα από σχετικούς κυβερνητικούς παράγοντες, πως αυτό έγινε για δύο λόγους. Να πληροφορήσει τη Βουλή και κατ' επέκταση όλους εμάς, για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Και να θέσει, λέει, ο κ. Τσίπρας, δικομματικού χαρακτήρα ερωτήματα στην αντιπολίτευση, όπως αν δέχεται το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση ή εκείνο για τις 100 δόσεις. Κανένας από όσους μίλησα, δεν μου είπε αν θα τους ζητήσει να συμφωνήσουν και για τη χαριστική για τον ΠΑΟΚ πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Ο πρώτος λόγος είναι αδύνατος. Όταν η διαπραγμάτευση με την τρόικα βρίσκεται σε εξέλιξη, όλες οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη απόκλιση και όλα ακόμα είναι ανοικτά, δεν βρίσκω τι νόημα έχει να ενημερώσει τη Βουλή. Να πει τι δηλαδή ο πρωθυπουργός; Ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη ή για την μεγαλειώδη πρόταση αυξημένης φορολόγησης στα λιπαρά; Ενημερώσεις τέτοιου είδους χαρακτήρα έχουν νόημα ή πριν αρχίσουν, γνωστοποιώντας προτάσεις και θέσεις, ή όταν τελειώσουν γνωστοποιώντας το αποτέλεσμα. Έχουν επίσης ουσία, αν υπάρχει η λογική συναίνεσης με ένα ή περισσότερα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά κάτι τέτοιο δεν υπάρχει.
Εξίσου αδύνατος και ο δεύτερος λόγος. Τα δυο νομοσχέδια έχουν ήδη ψηφιστεί και αν δεν υπήρχε και η πρόεδρος της Βουλής να δείχνει εμμονές με την παρουσία της Χ.Α. στις ψηφοφορίες, θα είχαν και πολύ μεγάλη συναίνεση από την αντιπολίτευση. Ιδιαίτερα το πρώτο νομοσχέδιο. Οπότε τι ακριβώς διλήμματα θα βάλει ο κ. Τσίπρας;
Ταπεινή μου άποψη, πως πρόκειται περισσότερο για μια επικοινωνιακού χαρακτήρα κίνηση. Η οποία προφανώς, όπως συμβαίνει συνήθως τις τελευταίες εβδομάδες, θα έχει γνωστούς αποδέκτες. Τους βουλευτές αλλά και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουν τις υποσχέσεις να παραμένουν υποσχέσεις (τουλάχιστον οι περισσότερες από αυτές) και στους οποίους θα μεταφέρει, με δραματοποιημένους τόνους, κλίμα μαχητικότητας και σκληρών διαπραγματεύσεων. Τα γνωστά…