Τελευταίες κινήσεις στη σκακιέρα

Οι πολιτικοί αρχηγοί ρίχνουν τα τελευταία χαρτιά τους στο προεκλογικό παιχνίδι. Ρελάνς φαίνεται να κάνει ο πρόεδρος της ΝΔ.

protagon.import

Αν το Σάββατο θεωρείται μία «νεκρή» προεκλογικά ημέρα, τότε έμειναν μόλις τρεις μέρες για να κριθούν τα πάντα σε μία από τις πιο αμφίρροπες εκλογικές μάχες των τελευταίων δεκαετιών. Και, εκ των πραγμάτων, οι πολιτικοί αρχηγοί θα επιχειρήσουν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους, να προσελκύσουν αναποφάσιστους και να θέσουν τα διλήμματα της τελευταίας στιγμής. Όμως πόσα διλήμματα μπορούν να χωρέσουν σε μία πολιτική που είναι ήδη προαποφασισμένη; Παράλληλα τα κόμματα βγάζουν τα τελευταία χαρτιά από τα μανίκια τους. Να, για παράδειγμα στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί λίστας Λαγκάρντ, η ΝΔ απαντά με το θόρυβο που προκαλεί η ανάθεση κατασκευαστικού έργου στην εταιρία του Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος έχει πάρει από το πρωί σβάρνα τα μέσα ενημέρωσης για να δώσει εξηγήσεις.

Ισχυρή εντολή διακυβέρνησης με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ζήτησε σε προεκλογική του ομιλία στη Λάρισα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Ο λαός μας δεν θέλει να δώσει τη δυνατότητα στους εκπροσώπους των δανειστών, της ντόπιας και ξένης ολιγαρχίας, να βάζουν ξανά τρικλοποδιές στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσίπρας μιλάει απόψε στην Πάτρα ενώ μέσω συνέντευξής του στο περιφερειακό SBC προειδοποιεί τους παραδοσιακούς μιντιάρχες για την επόμενη μέρα.

«Ο Τσίπρας ψάχνει δικαιολογίες για να μη συνεργαστούμε. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν θέλει να συνεργαστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στο εσωτερικό του τους 53 που δεν θα ψηφίσουν εφαρμοστικούς νόμους. Αναγκαστικά θα απευθυνθεί σε εμάς» προέβλεψε από την πλευρά του χθες στο Mega ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος και σήμερα στον ΑΝΤ1 ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον κ. Τσίπρα. Ο  πρόεδρος της ΝΔ συμμετέχει σε διάλογο με νέους στο χώρο Πολιτισμού Gazarte.

Κι όλα αυτά ενώ ο Κώστας Καραμανλής σε μια από τις σπάνιες δημόσιες παρεμβάσεις του κάνει δήλωση υπέρ του κ. Μεϊμαράκη.


21:30 «Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να έχει ευρύτατη λαϊκή υποστήριξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε το επαχθέστερο Μνημόνιο και πρέπει να το υλοποιήσει. Πέρασε η εποχή που η ΝΔ πετροβολούσε με τα Ζάππεια και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Θεσσαλονίκη», είπε στον ΣΚΑΪ η Φώφη Γενηματά. «Ο ΣΥΡΙΖΑ φάσκει και αντιφάσκει. Δεν ήταν παρά φύση η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; Το ΠΑΟΚ δεν πρόκειται να ξαναγίνει δεκανίκι κανενός. Όταν έχεις καταστρέψει τη χώρα δεν μπορείς να θέτεις όρους συνεργασίας», σχολίασε σε ερώτηση σχετική με τις συνεργασίες. 

«Ο Λαλιώτης σηματοδοτεί την εμπειρία, την ιδεολογική σφραγίδα, το μέλλον. Είναι αστειότητες όσα λέγονται περί βέτο του Βενιζέλου για την επιστροφή του Παπανδρέου», απάντησε σχετικά με τις επιστροφές παλαιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ. 

21:10 «Από την πόλη των αγώνων της νεολαίας καλώ τη νεολαία να μπει μπροστά για να πάει ο τόπος μπροστά. Να πάει στην κάλπη την Κυριακή. Ο αγώνας για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη, είναι ένας αγώνας διαρκής και δύσκολος. Είναι ένας πόλεμος που θέλει αντοχή, επιμονή και πείσμα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Πάτρα. 

20:28 Ευκλείδης Τσακαλώτος στο MEGA «Δεν συμφωνούμε με τη ΝΔ στην εφαρμογή του Μνημονίου. Άλλα πράγματα θα διαπραγματευθώ εγώ για τις εργασιακές σχέσεις, άλλα ο κύριος Χατζηδάκης και η ΝΔ. Ο λαός για εμάς είναι μέρος της διαπραγμάτευσης». «Αυτό θα το απαντήσουν τα συλλογικά μας όργανα», απάντησε, ερωτηθείς για τις συνεργασίες. «Το πρώτο εξάμηνο το Μνημόνιο δεν έχει το δικό μας στίγμα. Προχωρώντας παρακάτω θα έχει το δικό μας στίγμα. Αναζητούμε ισοδύναμα για να διορθώσουμε το Μνημόνιο». 

20:10 Δημήτρης Κουτσούμπας στην κεντρική προεκλογική Συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα: «Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ είναι το ίδιο υπεύθυνοι για την αντιλαϊκή πολιτική. (…) Με δυνατό ΚΚΕ παντού κάτι μπορεί να αλλάξει. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι λιθαράκι στο δρόμο της ανατροπής».


(photo: Nikos Libertas / SOOC)

19:35 Τη σκέψη του για δημιουργία υπουργείου Νέας Γενιάς, που θα συγκεντρώνει όλα τα θέματα που αφορούν τη νεολαία της χώρας και τώρα «είναι διάσπαρτα σε πολλά υπουργεία» αποκάλυψε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος συμμετέχει σε ανοιχτή συζήτηση με νέους στο Gazarte στο Γκάζι. «Υπουργός θα είναι ένας νέος άνθρωπος. Εμένα δεν με νοιάζει το μέγεθος του Υπουργικού Συμβουλίου, αν θα είναι μικρό ή μεγάλο, με νοιάζει να γίνεται η δουλειά», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις νέων ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας που θέλει να προκύψει μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, θα βασίζεται σε μια συμφωνία επί «τριών προγραμμάτων»: «Ενα πρόγραμμα εξαμήνου, ένα πρόγραμμα έτους και ένα πρόγραμμα τριετίας». Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να υπάρξει μια κυβέρνηση τριετίας, ενώ παράλληλα είπε ότι τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των τριών δισ. ευρώ «που θα πέσουν στην αγορά για την επανεκίνηση της οικονομίας».

«Το Πάσχα του 2016 είναι η ημερομηνία ορόσημο για την επιστροφή στην ανάκαμψη» είπε ο κ. Μεϊμαράκης. 

19:28 Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για «μαύρη προπαγάνδα» και επιχείρηση λάσπης κατά της ΝΔ, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Τσίπρας αντί να απολογείται για τα έργα και τις ημέρες του ίδιου και των στενών συνεργατών του, επιχειρεί να ρίξει λάσπη στη Νέα Δημοκρατία. Όλοι αυτοί καθημερινά συμπληρώνουν μια νέα λίστα, τη λίστα Τσίπρα. Τις τελευταίες ημέρες μεγαλώνει επικίνδυνα η απελπισία και ο πανικός τους. Τα υπόγεια της Κουμουνδούρου υιοθετούν άθλιες μεθόδους μαύρης προπαγάνδας.  Αν αυτό είναι το δήθεν νέο που προσπαθούν να πλασάρουν, τότε κρίμα για την κατάντια τους. Ευτυχώς για την Ελλάδα, ο λαός τους έχει ξεπεράσει». 

19:15 Την πεποίθησή του ότι σε αυτές τις εκλογές είναι ανάγκη «να ξεμπερδέψουμε με όλο αυτό το σύστημα που κρατάει όμηρο την πολιτική ζωή του τόπου» και ότι «θα ανασάνει η πολιτική ζωή συνολικά», εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει στα ΜΜΕ και στην αντιμετώπιση της διαπλοκής.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό SBC τόνισε ότι θα διασφαλίσει ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον για τη χώρα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με κριτική που δέχεται από ΜΜΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «δεν ασχολούμαι με τα συγκροτήματα της παραδημοσιογραφίας που έχουν οργιάσει το τελευταίο διάστημα».

«Ασχολούμαι με τα μεγάλα προβλήματα που έχει ανάγκη ο τόπος», είπε ο κ. Τσίπρας «δηλαδή με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και τομές που έχει ανάγκη ο τόπος, και είμαι αποφασισμένος να τις προχωρήσω κι εγώ και οι συνεργάτες μου. Διότι», σημείωσε, «εάν χάσουμε και αυτή την ευκαιρία και γυρίσουμε ξανά πίσω, θα μείνουμε για πάρα πολλά χρόνια καθηλωμένοι».

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι ειδικότερα όσον αφορά την πολιτική του ως προς τα ΜΜΕ δεν σκέφτεται καθόλου να κάνει εκπτώσεις λέγοντας ότι αν ήθελε να κάνει εκπτώσεις, θα τις έκανε και στην πρώτη περίοδο, στο πρώτο επτάμηνο.

«Δεν έκανα τις εκπτώσεις την περίοδο εκείνη, που η σύγκρουση με την Ευρώπη ήταν σκληρή και που δεν είχα σταθερό έδαφος να πατήσω», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε : «Τώρα που θα έχω σταθερό έδαφος, θα φοβηθώ να κάνω πίσω και να μην σπάσουμε το απόστημα που βαραίνει την πολιτική ζωή του τόπου εδώ και δεκαετίες;» διερωτήθηκε. 

Ο ίδιος στρέφοντας σταθερά τα βέλη του προς το πλέγμα των ΜΜΕ είπε ότι «εκτός έδρας παίξαμε σε όλες τις αναμετρήσεις. Και σ’ αυτή παίζουμε εκτός έδρας με την έννοια ότι ο διαιτητής δεν παίζει 50-50… εάν θεωρήσουμε ότι διαιτητής είναι το σύστημα των μέσων ενημέρωσης το οποίο ενημερώνει τον κόσμο. Αλλά, ξέρετε,  καμιά φορά υπάρχουν ομάδες, που πεισμώνουν και παίζουν καλύτερα όταν ο διαιτητής δεν σφυρίζει 50 – 50. Εμείς ανήκουμε σε αυτές τις ομάδες» προσέθεσε χαρακτηριστικά.

18:50 Σε μια νέα προσπάθεια να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση της κατασκευαστικής εταιρείας, της οποίας εμφανίζεται ως μεγαλομέτοχος, και είχε συνάψει σύμβαση με 3,9 εκατ. ευρώ με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Αλέκος Φλαμπουράρης εξέδωσε γραπτή δήλωση, στην οποία επισύναψε όλα τα σχετικά έγγραφα (9 συνολικά) αποκαλώντας παράλληλα «ψευδή και συκοφαντικά» τα δημοσιεύματα που τον εμπλέκουν.

Αποκρούοντας τις αιτιάσεις του δημοσιεύματος του protothema.gr, ο κ. Φλαμπουράρης επισημαίνει, μεταξύ άλλων ότι: α) παραιτήθηκε από το ΔΣ της εταιρείας «Διάτμηση» στις 26.01.2015, β) μεταβίβασε τις μετοχές της εταιρείας που κατείχε (όπως προκύπτει από το από 26.01. 2015 Ιδιωτικό Συμφωνητικό αλλά και από το μετοχολόγιο της εταιρείας) και γ) στις 26.01.2015 προέβη στη διακοπή εργασιών (όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο του Τμήματος Μητρώου της αρμόδιας φορολογικής αρχής), κατέθεσε το πτυχίο του και αίτηση συνταξιοδότησης.

Διαμηνύει ότι εάν μετά από τις διευκρινίσεις που δίνει και που συνοδεύονται από όλα τα σχετικά δημόσια έγγραφα δεν σταματήσει άμεσα «η συκοφαντική επίθεση του Πρώτου Θέματος» και δοθεί «συνέχεια στα ψεύδη», «την απάντηση θα δώσει η ελληνική δικαιοσύνη».

Ο κ. Φλαμπουράρης σημειώνει ότι «η αήθης χθεσινή επίθεση εναντίον μου από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης είναι πολιτικά καθοδηγούμενη και συκοφαντική στοχεύει δε στην προσωπική και πολιτική μου εξόντωση καθώς και στην αποδόμηση του αναμφισβήτητου ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ξεπλυθούν οι τέσσερις δεκαετίες διαφθοράς και διαπλοκής του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος».

18:40 Με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Σταύρο Θεοδωράκη βγήκε στον αέρα το νέο σποτ του Ποταμιού με κύριο μήνυμα τον στόχο του 10% στις εκλογές της Κυριακής. «Τους πληρώσαμε ακριβά, έχασες 7 μήνες τον ύπνο σου. Εσύ που θέλεις δουλειά, εσύ που βαρέθηκες τα σκάνδαλα, δώσε στο Ποτάμι 10%.Είναι τόσο απλό. Για να μην κάνουν πάλι ό,τι θέλουν, για να κυβερνήσουν επιτέλους ικανοί άνθρωποι. Αν θες Ποτάμι στην κυβέρνηση ψήφισε Ποτάμι» λέει ο κ. Θεοδωράκης κοιτάζοντας ευθεία στην κάμερα. 

17:53 Τους λόγους των υψηλών ποσοστών τα οποία καταγράφει η Χρυσή Αυγή στις δημοσκοπήσεις επιχειρεί να αναλύσει σε αναλυτικό ρεπορτάζ του ο βρετανικός Guardian, επισημαίνοντας ότι την 21η Σεπτεμβρίου μπορεί να είναι στη θέση του τρίτου κόμματος ή ακόμα και της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαμορφώσουν κυβερνητικό συνασπισμό.

«Η Χρυσή Αυγή είναι η πιο επικίνδυνη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη καθώς έχει αναπτύξει αντιμνημονιακό λόγο σε μία χώρα που δοκιμάζεται σκληρά από την κρίση τα τελευταία χρόνια και εκμεταλλεύεται την προσφυγική κρίση προκειμένου να αναπτύξει τα ρατσιστικά επιχειρήματά της» επισημαίνεται στο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας. «Με το σύνθημα ότι είναι "η μόνο εθνικιστική λύση" οι ακροδεξιοί καταγράφουν ποσοστό από 5,5% έως 7%, την ώρα που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δίνουν μάχη στήθος με στήθος» σχολιάζει η αρθρογράφος του Guardian, Ελενα Σμιθ.

17:45 «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα επιβάλει τις συνεργασίες την επόμενη των εκλογών, έτσι ώστε να υπάρχει μία αποτελεσματική κυβέρνηση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Κέρκυρα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος που βρίσκεται στην Κέρκυρα ως βασικός ομιλητής στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η παράταξή του θα είναι την επόμενη μέρα των εκλογών η τρίτη πολιτική δύναμη.

17:13 Με ανάρτησή του στο Twitter ο Άδωνις Γωργιάδης καταγγέλει 14 διορισμούς σε υπουργεία, από Πάνο Καμμένο και Έλενα Κουντουρά. Όλως τυχαίως, σύμφωνα με τον υποψήφιο της ΝΔ οι διορισθέντες και διορισθείσες είναι υποψήφιοι στις επικείμενες εκλογές με τους ΑΝΕΛ.

17:33 «Η χώρα έχει ανάγκη από μία κυβέρνηση τετραετίας», τόνισε από τα Χανιά -πρώτο σταθμό της επίσκεψής της στην Κρήτη- η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά η οποία υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη της συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του τόπου και κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν το κόμμα της και να το αναδείξουν στις κάλπες τρίτη πολιτική δύναμη του τόπου.

Η κυρία Γεννηματά αμέσως μετά την άφιξή της στα Χανιά κατέθεσε στέφανο στους τάφους των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι από όπου και δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Θέλω να στείλω από εδώ, από τα Χανιά, από την Κρήτη, από τη γη των Βενιζέλων, ένα μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Χιλιάδες άνθρωποι επιστρέφουν στο "σπίτι τους", ανταποκρίνονται στο κάλεσμα μας».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε «τη στήριξη των Ελλήνων πολιτών για να είμαστε εμείς, η τρίτη δύναμη, να πάρουμε την τρίτη εντολή για να είμαστε ο καταλύτης της συνεργασίας, ο εγγυητής της σταθερότητας. Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση τετραετίας. Μία κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν οι περισσότερες, αν είναι δυνατόν όλες, οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις Μέχρι το 2019 η Ελλάδα πρέπει να αφήσει οριστικά πίσω της την κρίση. Τώρα χρειάζεται δράση και αποτελεσματικότητα. Εμείς έχουμε σχέδιο, έχουμε πρόταση, έχουμε εμπειρία, έχουμε ομάδα».

17:03 Θα ήταν τραγικό να πάμε σε μία κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας, υποστήριξε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM». Μία τέτοια κυβέρνηση, εξήγησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε παράλληλα, την πεποίθηση ότι θα ήταν επίσης λάθος και ανιστόρητο να απαλλαγεί το δεύτερο κόμμα της ευθύνης για την πορεία της χώρας.

«Χρειαζόμαστε μία κυβέρνηση στην οποία θα μετέχουν όλα τα κόμματα τα οποία αποδέχονται το ευρωπαϊκό πλαίσιο» τόνισε χαρακτηριστικά. Σχετικά με την απόφαση για την επίσπευση των πρόωρων εκλογών, ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι ο κ. Τσίπρας «βιάστηκε τώρα να κάνει εκλογές για να μην εμπεδωθεί η εικόνα των μεγάλων φορολογικών βαρών, διότι το προηγούμενο μνημόνιο είχε μία κατανομή βαρών 50% φορολογικά, 50% μείωση δαπανών».

Αναφερθείς στο ζήτημα του χρέους, κατήγγειλε ότι ο κ. Τσίπρας αλλοιώνει τον τρόπο σκέψης της κοινωνίας, γιατί λέει το εξής  τώρα κολοσσιαίο ψέμα, ότι «το θέμα μας είναι το χρέος». «Μα αυτό είναι ψέμα, το θέμα μας δεν είναι το χρέος, το χρέος είναι ένα θέμα το οποίο το έχουμε αντιμετωπίσει από το 2012 και τώρα, όποια και να ήταν η κυβέρνηση» εξήγησε.

16:40 Το… πολυαναμενόμενο νέο σποτ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με πρωταγωνιστή τον Πάνο Καμμένο και το… «χαρτί που ξέχασε ο Βαγγέλης» δόθηκε στη δημοσιότητα. Τίτλος του «Εμείς, δεν ξεχνάμε την Ελλάδα».

16:27 «Το δίλημμα Τσίπρας ή Μεϊμαράκης είναι το μεγάλο δράμα αυτής της χώρας» σημείωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου της Λαϊκής Ενότητας που δόθηκε πριν από λίγη ώρα. «Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Δείχνουν το αδιέξοδο ενός κυρίαρχου παλαιού πολιτικού συστήματος που δεν προσφέρει καμία απάντηση ή πρόταση για την προοπτική της χώρας. Αυτό είναι το δράμα των εκλογών. Το δίλημμα που θα έπρεπε να έχουμε είναι αν θα υπομείνουμε στη λεηλασία του τρίτου μνημονίου» υποστήριξε.

«Το δικό μας ποσοστό θα μετρήσει περισσότερο από το ποσοστό των μνημονιακών κομμάτων. Αν έχουμε δύναμη μετεκλογικά και αντιπροσωπευθούμε ισχυρά στη Βουλή η ΛΑΕ θα καθορίσει τις μετεκλογικές εξελίξεις» σημείωσε. Ο κ. Λαφαζάνης σχολίασε ότι «ο λαός δεν φοβάται, άλλοι προσπαθούν να τον τρομάξουν. Άλλοι παρουσιάζουν τις λύσεις ενάντια στα μνημόνια σαν κόλαση σημείωσε ερωτηθείς αν «η εναλλακτική του εθνικού νομίσματος μας οδηγήσει από το μνημόνιο του ευρώ, στο μνημόνιο της δραχμής».

Σχετικά με το μεταναστευτικό ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι «αν έχουμε εκατομμύρια πρόσφυγες στα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα αυτό οφείλεται στους πολέμους, στη στρατοκρατία όπως συνέβη στη Συρία. Βεβαίως ο Άσαντ δεν είναι δημοκράτης»

Και πρόσθεσε: «Αυτά τα εγκλήματα δεν τα έκανε η ελληνική αριστερά, η ΛΑΕ, αλλά αυτοί που μας κουνάνε το δάχτυλο και μας οδηγούν σ ' ένα δρόμο καταστροφής όχι με βόμβες αλλά με μνημόνια. Τους πρόσφυγες που τους έδιωξε ο πόλεμος δεν είναι δυνατόν να τους αντιμετωπίσουμε με στρατιωτικά μέσα, με οπλοπολυβόλα, με το χακί. Το πρώτο πράγμα που χρειάζονται είναι να υπάρξει ισχυρότατη χρηματοδότηση για την στήριξή τους και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταβάλλει επαρκή κονδύλια -ειδικά στην Ελλάδα- για να παίξουμε σημαντικό ρόλο. Για να μην έχουμε μνημόνια, πρόσφυγες που έρχονται και Έλληνες πρόσφυγες που φεύγουν. Και βεβαίως χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση με σχέδιο για την ανακούφιση των προσφύγων».

Ερωτηθείς σχετικά για τη μετάβαση από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα και τις δυσκολίες ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ότι μπορεί να είναι πρωτότυπος αλλά δεν έχει όμως μόνο προβλήματα, αλλά και θετικά για μια κοινωνία, για μια οικονομία.

Αναφορικά με τους άξονες του προγράμματός του ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε ότι η ΛΑΕ έχει μια σοσιαλιστική προοπτική για το μέλλον, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου. «Έχουμε σχέδιο για την ανάπτυξη και την αναπτυξιακή προοπτική. Στόχος μας να αποκτήσουμε πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων -ισχυρό και παραγωγικό, γιατί χωρίς αυτό δεν μπορούμε να έχουμε καμία ανάπτυξη».

Στη συνέντευξη πήρε το λόγο η Ζωή Κωνσταντοπούλου και έκανε εκτενή αναφορά στις γυναίκες λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι γυναίκες είναι αποφασισμένες. Ξέρουν ότι έχουν υπάρξει τα πρώτα θύματα του μνημονίου. Στις μάχες της αντιμνημονιακής αντίστασης οι γυναίκες υπήρχαν στην πρωτοπορία. Αυτό που πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι ότι η ΛΑΕ βάζει τις γυναίκες στο προσκήνιο. Το ψηφοδέλτιο της Α' Αθήνας ξεκινά με τρεις γυναίκες, και συνολικά έχει πλειοψηφία γυναικών»

15:50 Με ένα tweet του Πάνου Καμμένου άρχισε η… αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη που δηλώνει πως θα κάνει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

15:49 Την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές της Κυριακής εξέφρασε η εκπρόσωπος του κόμματος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στο Ράδιο Κρήτη.

Αναφερόμενη στη συμφωνία που σύναψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σημείωσε ότι με αυτή «έκλεισε ένας πρώτος κύκλος για να αποφύγουμε το Grexit και την άτακτη χρεοκοπία» και ότι υπάρχουν ανοικτά πεδία διαπραγμάτευσης, κάτι, που, όπως είπε, έχει σημασία ποια κυβέρνηση θα τα διαπραγματευτεί.

«Έχουμε μπροστά μας το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, τη συζήτηση για το χρέος, τα κόκκινα δάνεια, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την πρώτη κατοικία» πρόσθεσε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκτίμησε ότι τα διλήμματα των εκλογών είναι σκληρά, υπογραμμίζοντας πως «διαμορφώνεται ένα ισχυρό δίλημμα, το οποίο έχει και βαθμό πόλωσης», και πρόσθεσε πως «βλέπουμε ότι είναι έτοιμο να ορμήσει στον ελληνικό λαό ένα σύστημα 40 ετών, αυτοί δηλαδή που έφεραν τη χώρα εδώ και που σήμερα έχουν στεναχωρηθεί πολύ που είναι έξω από την διακυβέρνηση».

15:42 Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι υπάρχει «αντικειμενική βάση» για τον σχηματισμό κυβερνητικού «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ  ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Σε συνέντευξή του στον Real FM ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι αυτή η σύμπραξη «θα εδράζεται στα προγράμματα των δύο κομμάτων και στην προγραμματική διακήρυξη που θα φέρει η νέα κυβέρνηση στη Βουλή, και η οποία θα είναι η υλοποίηση του 3ου Μνημονίου».

Ωστόσο προσέθεσε ότι, στην παρούσα συγκυρία, λόγω των διαφορετικών ιστορικών καταβολών των δύο κομμάτων και λόγω διαφορών χειρισμού ορισμένων θεμάτων, πολιτικά φαίνεται ρεαλιστικότερο ο ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξει κυβερνητική συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Σε ό,τι αφορά το «παράλληλο πρόγραμμα» για το οποίο κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι ήδη αυτό εμπεριέχεται στο Μνημόνιο που προβλέπει κάποια διορθωτικά μέτρα, υπό την αίρεση όμως της επίτευξης των στόχων του που περιγράφονται σαφώς και της πορείας εξέλιξης της καπιταλιστικής κρίσης.

15:33 Οτι διαστρεβλώθηκαν τα λεγόμενά του στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Corriere della Serra» (βλέπε παρακάτω) υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος μάλιστα χαρακτηρίζει τον τίτλο που επέλεξε να βάλει η ιταλική εφημερίδα στο σχετικό άρθρο «φρικτό»! 

15:30 «Οι πολίτες κατάλαβαν ότι με ψήφο διαμαρτυρίας δεν βγαίνουν από τα μνημόνια», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 και τη Μαρία Χούκλη. Επιτέθηκε ακόμη στην πολιτική ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «ο πιο αριστερός μύθος από όσους προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι βελτιώθηκε η ζωή του πολίτη κατά το επτάμηνο που κυβερνά». «Κάναμε συμπαθή ξανά τη ΝΔ», είπε για την συσπείρωση που δείχνει το κόμμα, και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ΝΔ θα κόψει πρώτη το νήμα και θα σχηματίσει κυβέρνηση.

Ανεβάζοντας τους τόνους στην αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο ίδιος αποφεύγει να σηκώνει θέματα όπως αυτό του Αλέκου Φλαμπουράρη ή του Γιώργου Κατρούγκαλου. «Δεν  θα ποινικοποιήσω τη ζωή του τόπου», είπε και άφησε να εννοηθεί ότι υπήρξε χειραγώγηση του Χρηματιστηρίου διερωτώμενος: «Κάποιοι δεν κάνανε λεφτά με το Χρηματιστήριο και τις δηλώσεις του που το έφερναν πάνω-κάτω; Δεν τα θέτω στο τραπέζι γιατί ήταν εύκολο και τυχοδιωκτικό, τους εγκαλώ όμως γιατί πρώτοι άρχισαν να ξεφεύγουν».

Για την κυβέρνηση της επόμενης ημέρας, επανέλαβε ότι «αν είμαστε πρώτοι, είναι σαφές ότι θα υπάρξει κυβέρνηση. Άρχισα, μάλιστα, τις τελευταίες μέρες να σκέφτομαι το θέμα της κυβέρνησης για να μην βρεθώ προ απροόπτου». Αλλά επισήμανε τις δυσκολίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το νέο σχήμα: «Αν είμαστε πρώτοι θα πω "δοξα τω θεώ" και μετά "βοήθα Παναγιά", γιατί έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε». Σε ερώτηση για το αν η θέση του για μια ευρείας σύνθεσης κυβέρνησης συμπίπτει κατά κάποιο τρόπο με τη θέση των δανειστών απάντησε ότι «όσο πιο ενωμένοι πάμε τόσο πιο δυνατοί θα πάμε στις συνομιλίες. Δεν είναι θέμα ποιος θα τα προτείνει και τι όνομα έχουν. Αν πάμε όλα τα κόμματα που είμαστε στην ευρωπαϊκή πορεία, θα πιέσουμε περισσότερο. Γιατί τα αρνείται αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί αν πει ‘ναι’ θα χάσει υποστήριξη από ομάδες στο εσωτερικό του όπως οι 53 που δεν κρύβονται και τα λένε ευθέως».

Επισήμανε ότι η ΝΔ από την αρχή επισήμανε στον ΣΥΡΙΖΑ για τις συνέπειες της πολιτικής του «και δεν μας άκουγε. Φτάσαμε στα capital controls και στα ήδη σοβαρά προβλήματα προστέθηκαν νέα». Επανέλαβε δε τη θέση του ότι με συνεννόηση και μεταρρυθμιστικές κινήσεις θα μπορούσε από το επόμενο Πάσχα να γίνει μια προσπάθεια να λειανθούν κάποιες γωνίες του μνημονίου.

Για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σημείωσε ότι αυτή έχει πολλούς τρόπους, όπως τη παραχώρηση ή το ενοίκιο. Ακόμη, σε ό,τι αφορά τα ανοιχτά επαγγέλματα, υπογράμμισε ότι «δεν είμαι υπέρ του ανοίγματος όλων των επαγγελμάτων,  πρέπει να γίνει συζήτηση και να το δούμε σταδιακά», φέρνοντας το παράδειγμα των φαρμακείων όπου «πρέπει να εφαρμοστεί το γερμανικό μοντέλο με το 51% του φαρμακείου να ανήκει στον φαρμακοποιό».

Όπως τόνισε σε άλλο σημείο: «Θέλω οι πολίτες να με εμπιστευτούν ακόμα και αν δεν με ψηφίσουν θεωρώ πολύ σημαντικό να ξαναχτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης. Πρέπει να ομονοήσουμε και ανακτήσουμε την ανοχή πολιτών».

«Πιστεύω πολύ στην συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Είναι το μήνυμα που δίνεις στο λαό, άσε το χαβαλέ –που χρειάζεται και αυτό- αλλά πρέπει να περάσει ένα μήνυμα για δουλειά και εργασία», είπε ακόμη.

«Δεν πιστεύω στο μικρό σχήμα, με νοιάζει η αποτελεσματική λειτουργία της κυβέρνησης», είπε ακόμη ο κ.Μεϊμαράκης. Ερωτηθείς για το μπόνους των 50 εδρών που καρπώνεται το πρώτο κόμμα, ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε ότι το «θεωρεί υπερβολικό, και ότι το μπόνους θα πρέπει να υπάρχει στο πλαίσιο μια ενισχυμένης αναλογικής, αλλά θα πρέπει να κλιμακώνεται στα κόμματα». Ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει συνέχεια στη λειτουργία του κράτους ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, τονίζοντας ότι τα «τελευταία έξι χρόνια αλλάξαμε επτά πρωθυπουργούς».

Τέλος, για το σποτάκι του Πάνου Καμμένου και το χαρτάκι, ο κ.Μεϊμαράκης απάντησε με χιούμορ ότι «μόλις φύγω από δω να πάω στα γραφεία του να δω τι λέει αυτό το χαρτάκι».

14:25 Η ΝΔ μετά την ήττα του Ιανουαρίου θα έπρεπε να είχε πάει σε συνέδριο εκτιμά σε συνέντευξή του στο The Press Project ο Νίκος Δένδιας. Με τον νυν πρόεδρο Βαγγέλη Μεϊμαράκη θεωρεί ότι ανήκει «σε μια κοινή φιλελεύθερη οικογένεια» και προσθέτει ότι με την νέα ηγεσία «προσεγγίζουμε τον μέσο άνθρωπο».

Σε ό,τι αφορά την πολιτική για το μεταναστευτικό και προσφυγικό, που χειριζόταν ως τον Ιανουάριο, ο κ.Δένδιας εξήγησε ότι ο Ξένιος Δίας δεν ήταν επιχείρηση-σκούπα και ότι η Αμυγδαλέζα επί των ημερών του λειτουργούσε υποδειγματικά. Ωστόσο χαρακτήρισε κακή λύση τον φράχτη στον Έβρο για να προσθέσει ότι «αν ήμουν αρμόδιος, δεν θα το έκανα». Για το θέμα της μήνυσης κατά του Guardian που είχε προαναγγείλει ανέφερε ότι δεν προχώρησε σε αυτή γιατί θα έβλαπτε τα συμφέροντα της χώρας, αλλά και ότι δεν αποδείχτηκαν οι καταγγελίες της βρετανικής εφημερίδας (βασανισμοί προσφύγων με τσιγάρα).

13:40 Βαρουφάκης: «Δεν λέω αντίο στην πολιτική». Προαναγγέλλει επιστροφή στην πολιτική, δηλώνει ανακουφισμένος που δεν δεσμεύεται από τη θέση του υπουργού και «λυπάται» τους διαδόχους του για την «ήττα» που καλούνται να διαχειριστούν. Ο Γιάνης Βαρουφάκης «ξαναχτυπά» με συνέντευξη στην Corriere della Sera επαναλαμβάνοντας ότι καταλαβαίνει τον Τσίπρα που επέλεξε το Μνημόνιο πιστεύοντας ότι είναι η μοναδική εναλλακτική στο σχέδιο Grexit του Σόιμπλε αλλά ότι διαφωνεί.

Χωρίς να κάνει συγκεκριμένη αναφορά στη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα μιλά για «πραγματικές φιλίες και αγάπες που επιβιώνουν και ψεύτικες που εξατμίζονται». Τον «καρφώνει» όμως ότι ενώ ο ίδιος «κατάλαβε» το 62% του «όχι» στο δημοψήφισμα ως στήριξη για έντιμη συμφωνία χωρίς υποχωρήσεις, ο Τσίπρας το «κατάλαβε αλλιώς».

Εξαπολύει νέα επίθεση στην μη εκλεγμένη τεχνοκρατική ηγεσία της ΕΕ κάνοντας λόγο για θανάσιμο τραυματισμό της δημοκρατίας. Και προαναγγέλλει ότι επίκειται η δημιουργία μια πανευρωπαϊκής αριστεράς ως «φως απέναντι στο σκοτάδι της λιτότητας» διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί απόψεις τύπου Λαϊκής Ενότητας καθώς η λύση δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή.

13:32 Σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου, το Ποτάμι παρουσιάζει τα άτομα που αποτελούν την ομάδα των οικονομικών εμπειρογνωμόνων και δίνει στη δημοσιότητα προτάσεις και στοιχεία που θα βοηθήσουν στην πορεία προς την ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, το Ποτάμι προτείνει:

Μάλιστα, ο Στάυρος Θεοδωράκης εξαπέλυσε επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως «ήταν ενήμερος για την υπόθεση Χαϊκάλη» και τον κάλεσε να δώσει στη δημοσιότητα τη συμβολαιογραφική πράξη με την οποία ο Αλέκος Φλαμπουράρης παρέδωσε τις μετοχές του στην κατασκευαστική εταιρεία που φέρεται να πήρε έργο από το ελληνικό Δημόσιο. «Σε τέτοια ζητήματα διαφθοράς όλοι καλοί είμαστε, οι απαντήσεις που πρέπει να δίνονται είναι συγκεκριμένες. Το χαρτί στη δημοσιότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία -όπως είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού- για «χρόνια υπερασπιζόταν βιαστές και τώρα μιλά για ακεραιότητα».

Μάλιστα, ο κ. Θεοδωράκης έθεσε το δίλημμα των εκλογών στους πολίτες: να επιστρέψει στο παρελθόν ή να φύγει μπροστά με το Ποτάμι. Ο ίδιος πάντως παραδέχτηκε πως αν το Ποτάμι δεν αυξήσει τα ποσοστά του σε σύγκριση με τις εκλογές του Ιανουαρίου, «θα υπάρχει πρόβλημα».

13:10 «Δεν είμαστε imitation εμείς, εμείς είμαστε original», είπε ο Πάνος Καμμένος στον ΣΚΑΪ, απατώντας σε ερώτηση που του έγινε γιατί κάποιος που δεν πιστεύει στα Μνημόνια να επιλέξει τους Ανεξάρτητους Έλληνες. «Υπερασπιζόμαστε τη χαμηλή φορολογία, την ιδιωτική οικονομία, την επιστροφή των χρημάτων που είναι στο εξωτερικό, την παράδοση και την ορθοδοξία», προσέθεσε.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έκανε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας πως ο ίδιος τόλμησε κι άφησε «εκτός λίστας τον Παύλο Χαϊκάλη», ενώ η ΝΔ δεν τόλμησε να κάνει κάτι αντίστοιχο με δικά της στελέχη που έχουν ανοιχτές υποθέσεις με τη δικαιοσύνη.

Όσον αφορά το θέμα Φλαμπουράρη, τόνισε πως δεν έχει παρακολουθήσει λεπτομερώς το θέμα κι έμεινε στο ότι ο πρώην υπουργός Επικρατείας είναι συνταξιούχος. «Και στο κάτω-κάτω, ο κ. Φλαμπουράρης είναι ένας μικρός εργολάβος σε σχέση με τους μεγάλους καρχαρίες στη χώρα», κατέληξε για το θέμα. Για τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Καμμένος είπε πως «πάντα υπήρχαν διαφωνίες» ανάμεσά τους. «Προκάλεσε με το στιλ του, πάθανε σοκ στην Ευρώπη όταν τον είδαν, δεν βοήθησε με τον τρόπο του», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο Πάνος Καμμένος αποκάλυψε πως το δεύτερο σποτ των ΑΝΕΛ για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη θα βγει στον αέρα σε 28 ώρες, το απόγευμα της Πέμπτης, λέγοντας πως «θα είναι κάτι σημαντικό αυτό που θα δείχνει».

12:50 Πρωτιά για τη ΝΔ αλλά όχι αυτοδυναμία βλέπει ο πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Επισήμανε ότι είναι έτοιμος και ώριμος για πρωθυπουργός, πράγμα που, όπως είπε, είναι απάντησή του στο ερώτημα «Τσίπρας ή Μεϊμαράκης».

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση και ανοιχτά ζητήματα που την αφορούν (εργασιακά, απολύσεις, κόκκινα δάνεια, συντάξεις και αγροτικό),δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να λειάνει τις γωνίες, με μεταρρυθμίσεις χωρίς κοινωνικό κόστος.

Ορίζοντα μιας αποκατάστασης των σχέσεων με τους εταίρους και τους πολίτες έθεσε το Πάσχα του 2016 ώστε, όπως επισήμανε, να προχωρήσει η ανάπτυξη και η δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης.

12:00 Νέα πολιτική κίνηση αμέσως μετά τις εκλογές θα δημιουργήσει ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος –όμως- τόνισε και πάλι πως την Κυριακή οι πολίτες πρέπει να εμπιστευτούν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σε συνέντευξή του στο Press Publica τάχθηκε ευθέως κατά της προώθησης του λεγόμενου μεγάλου συνασπισμού, τον οποίο θεωρεί ισοπεδωτικό και επικίνδυνο. «Η πίεση που υφίσταται ο ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού εκφράζει την ανάγκη διαφόρων κέντρων, ξένων και ευρωπαϊκών, να εντάξουν όλα τα κόμματα, άρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια γραμμή με τις μικρότερες δυνατές αποκλίσεις», τόνισε χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη νέα πολιτική κίνηση που ο ίδιος σκοπεύει να δημιουργήσει, αποκάλυψε πως «υπάρχουν στελέχη που αποχώρησαν από τη ΔΗΜΑΡ τα οποία κι αυτά όπως» κι ο ίδιος «επιθυμούν τη δημιουργία μίας κίνησης με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και τη διαμόρφωση πολιτικών αποτυπωμάτων». Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως αυτό το βήμα δεν θα μετατραπεί σε ξεχωριστό κόμμα.

11:34 Δήλωση για τις εκλογές της Κυριακής έκανε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας πως στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. «Οι εκλογές της 20ης  Σεπτεμβρίου είναι ένα κρίσιμο ορόσημο για τον τόπο. Δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί κι άλλος χρόνος και είναι αδιανόητο να πάνε χαμένες οι μεγάλες θυσίες των Ελλήνων. Πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και να προχωρήσουν τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Μόνο έτσι θα βγούμε επιτέλους από την κρίση και θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης. Απαραίτητη προϋπόθεση γι αυτό είναι η πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα. Στις 21 Σεπτεμβρίου η χώρα χρειάζεται αποτελεσματική κυβέρνηση, με ευρεία κοινωνική αποδοχή. Αυτή την προοπτική διασφαλίζει μια όσο το δυνατόν ισχυρότερη Νέα Δημοκρατία. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τη νίκη της παράταξής μας».

11:24 «Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν πως θα σκίσει τα Μνημόνια ο Τσίπρας ήταν άσχετος ή ψεύτης;». Έτσι απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Νίκο Παρασκευόπουλο, με τον πρώην υπουργό της Νέας Δημοκρατίας να τονίζει πως για «πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έκλεισαν οι τράπεζες, κάτι που δείχνει την καταστροφική πορεία της χώρας με τον ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι της Ελλάδας».

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκλεισε τη διαπραγμάτευση τον Φεβρουάριο γιατί «δεν ήθελε να τεθεί αντιμέτωπος με το εσωτερικό του κόμματός του».

11:19 Νίκος Παρασκευόπουλος στον ΣΚΑΪ: «Υπάρχουν ανοιχτά θέματα στη συμφωνία που πρέπει να κλείσουν κι εμείς τα βλέπουμε ως στοιχήματα. Θέλουμε να τα κερδίσουμε και να το κάνουμε με προοδευτικό τρόπο κι όχι με τον τρόπο που θέλει να το κάνει η Νέα Δημοκρατία».

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίστηκε «σίγουρος πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους», αφού όσοι δεν καλύπτονται από τη συμφωνία αποχώρησαν από το κόμμα. «Δεν φοβόντουσαν το Grexit και επιθυμούν την επιστροφή στη δραχμή», τόνισε χαρακτηριστικά για τα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας.

10:55 Η ΕΡΤ είναι ένας ακόμη τηλεοπτικός σταθμός στον οποίο μιλά ο πρώην υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης για να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση της κατασκευαστικής εταιρείας και της σύμβασης με το Δημόσιο: «Δεν έχω καμία μα καμία σχέση με τις μετοχές της εταιρείας. Είχα μέχρι τις 25 Γενάρη. Μετά μεταβιβάστηκαν όλα, ουσιαστικά εγώ αποχώρησα και από την εταιρεία και από την ενεργή επαγγελματική ζωή. Αυτό που συζητάμε, είναι αν εγώ έχω τις μετοχές της εταιρείας. Υπουργοί μπορεί να έχουν μετοχές και είναι υπουργοί που έχουν μετοχές, στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην ATTICA Bank… Όσον αφορά το δικό μου θέμα, το δημοσίευμα και η συνέχιση των δημοσιευμάτων είναι μία προσπάθεια σπίλωσης δικής μου και του ΣΥΡΙΖΑ κι αν δεν ανακαλέσουν μέχρι αύριο, θα αναγκαστώ να προβώ στα νόμιμα μέσα. Δεν υπάρχει πίσω ή μπροστά στην εταιρεία. Όταν έγινε ο διαγωνισμός ήταν το 2014. Η εταιρεία να έκλεινε; Από τη στιγμή που αποχώρησα και δεν είχα σχέση με την εταιρεία, τι έπρεπε να γίνει; Να κλείσει; Να απολυθούν οι εργαζόμενοι; Το θέμα δεν είναι πότε υπογράφηκε η σύμβαση, αλλά πότε κατοχυρώθηκε η δουλειά. Δεν υπάρχει ηθικό θέμα, ειδάλλως θα έπρεπε κάθε υπουργός να κλείνει την εταιρεία που έχει και να απολύει τους εργαζόμενους».

10:50 «Δεν λέω ότι ξαναέχουμε γερμανική κατοχή, αλλά έχουμε γερμανική αυτοκρατορία με μεταμφιεσμένο μάρκο που οδηγεί σε διάλυση δικαιωμάτων και προσφυγοποίηση της νεολαίας μας», τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης στην ΕΡΤ.

Όπως είπε, «οι εκλογές εξπρές έγιναν για να αιφνιδιαστεί το Όχι, και να πάμε σε μία Βουλή που θα έχει εκκαθαριστεί από τα αντιμνημονιακά στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ».

Σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, ο κ.Λαφαζάνης είπε ότι «η  έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σημαίνει ότι την επόμενη ημέρα δεν υπάρχει ευρωζώνη», μιλώντας για μια δύσκολη επιλογή. «Η μετάβαση στη δραχμή δεν θα έχει ανθόσπαρτο δρόμο, ωστόσο εάν πάμε σε εθνικό νόμισμα με ισοτιμία 1 προς 1 θα αποκτήσουμε νομισματική κυριαρχία με Κεντρική Τράπεζα που δεν θα φύγει από το ευρωπαϊκό σύστημα αλλά θα λειτουργεί αυτόνομα κι έτσι η οικονομία μας θα αποκτήσει με δικούς μας όρους ρευστότητα», επισήμανε.

10:42  «Δουλειές, σύγκρουση με τη διαφθορά και μια επανάσταση στην παιδεία» είναι οι τρεις θέσεις που «συγκροτούν τη νέα μεγάλη ιδέα», υπογραμμίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης σε άρθρο του στο ΑΠΕ. Επανέρχεται δε στην ανάγκη μετεκλογικών συνεργασιών με ισχυρή παρουσία του Ποταμιού, βάζοντας σαν στόχο το 10%.

Ο κ.Θεοδωράκης εκτιμά ότι «αυτοδυναμία δεν θα έχει κανένα κόμμα» και ότι «αναγκαστικά θα πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας και έτσι πρέπει». Βλέπει ακόμη την συνεργασία του πρώτου κόμματος με ένα ισχυρό κόμμα του 10%, και πιθανόν και με άλλα μικρότερα κόμματα, σαν το πιο επιθυμητό μετεκλογικό σενάριο γιατί θα στερήσει από το πρώτο κόμμα τη δυνατότητα να είναι απόλυτα ανεξέλεγκτο.

Το Ποτάμι «βάζει μπροστά τους ικανούς, όχι τους έμπιστους ή τους κολλητούς. Γιατί μπορεί το πρόβλημα να είναι δικό τους – των κομμάτων που κυβέρνησαν – οι λύσεις όμως πρέπει να είναι δικές μας. Και οι λύσεις στην Ελλάδα είναι οι άνθρωποι», καταλήγει.

10:21 Προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία δίνει δημοσκόπηση της Pulse, η οποία έγινε για λογαριασμό του Action24.

Η ΝΔ συγκεντρώνει 27,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 27%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή και το ΠΑΣΟΚ με 6,5% αντίστοιχα, το Ποτάμι και το ΚΚΕ με 5% αντίστοιχα, η Λαϊκή Ενότητα με 3,5%, η Ένωση Κεντρώων με 2,5% και οι ΑΝΕΛ με 2%. Στο 7% η αδιευκρίνιστη ψήφος.

10:16 «Όσοι  κρύβουν και κουκουλώνουν» καταστάσεις διαφθοράς και διαπλοκής, είναι οι ίδιοι «που κατασκευάζουν άλλες», δήλωσε ο Θοδωρής Δρίτσας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και προσέθεσε πως τα «χτυπήματα κάτω από τη μέση είναι στο DNA των αντιδραστικών μηχανισμών». Όλα αυτά, με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το θέμα Φλαμπουράρη.

Μάλιστα, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, παραδεχόμενος πως δεν περίμενε μια τόσο σκληρή κι «εχθρική κριτική σε βάρος της Κουμουνδούρου».  «Δεν μπορούμε να λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε μνημονιακός, επειδή εξαναγκάστηκε σε συνθηκολόγηση – κι εγώ δεν θα κρυφτώ, ήταν συνθηκολόγηση. Γίναμε σε ένα βράδυ μνημονιακοί; Μεταλλαχθήκαμε; Όχι φυσικά», τόνισε κλείνοντας.

09:49 Φώφη Γεννηματά στον ΑΝΤ1: «Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, κανείς δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του. Το δοκιμάσαμε τον Αύγουστο, είδαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε να τα βρούμε. Και εκεί που είχαμε 220 βουλευτές, τώρα αναζητούμε 151 με ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το κόμμα της να μην ψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους και τόνισε πως «υπάρχουν θέματα που το Μνημόνιο δεν έχει κλείσει» κι αποκάλυψε πως αυτά είναι το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό κι ότι αυτά πρέπει να εξειδικευτούν μέσα στον Οκτώβριο. «Εμείς δεν λέμε να μην πληρώσουν οι αγρότες, όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη. Αλλά αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να διαλύει την πρωτογενή παραγωγή που την χρειάζεται η χώρα», προσέθεσε η κυρία Γεννηματά.

Όσον αφορά τα εργασιακά, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως «η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε δεχθεί αρκετές πιέσεις να δεχθεί τα πάντα από τους δανειστές, αλλά την τελευταία στιγμή πάγωσε τα πάντα», με αποτέλεσμα –ωστόσο- να μην ολοκληρωθεί ποτέ η αξιολόγηση.

«Πάθαμε και μάθαμε» είπε κλείνοντας η κυρία Γεννηματά σε αυτοκριτική που έκανε, προσθέτοντας πως ήταν λάθος του ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσει την στρατηγική «του παρακολουθήματος της Δεξιάς».

09:31 Νέα ανακοίνωση από τον Αλέξη Μητρόπουλο, ο οποίος «αποκαλύπτει στον ελληνικό λαό τα σκληρά μέτρα που αφορούν στους μισθούς στον πολύπαθου ιδιωτικού τομέα». Αυτά περιλαμβάνουν δέσμη ρυθμίσεων, η οποία καλύπτει εφτά τομείς μεταξύ των οποίων οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η μετενέργεια κι ο κατώτατος μισθός. «Οι πολίτες, ιδιαίτερα οι νέοι και οι γυναίκες, πρέπει να ενημερωθούν για την γενικευμένη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργατοϋπαλλήλων που έχουν αποφασίσει οι Δανειστές και οι Μνημονιακές Πολιτικές δυνάμεις», καταλήγει η ανακοίνωση. 

09:27 Στο Σύνταγμα αντί για την Ομόνοια η κεντρική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει απόψε στην Πάτρα, αύριο στο Ηράκλειο, ενώ την Παρασκευή θα κλείσει την προεκλογική εκστρατεία επιχειρώντας να στείλει μήνυμα νίκης, με μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, αντί της πλατείας Ομόνοιας που κάνει συνήθως ο ΣΥΡΙΖΑ τις συγκεντρώσεις του. 

09:23 «Τη Δευτέρα πρέπει να έχουμε κυβέρνηση. Αν αυτή είναι η ΝΔ, θα έχουμε σταθερότητα, με πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ ξαναμπαίνουμε σε περιπέτειες», υπογράμμισε η Ντόρα Μπακογιάννη στο Mega που πρόσθεσε ότι ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι στο νήμα με ένα ελαφρύ προβάδισμα  της ΝΔ.

Για τη συμφωνία: «Τη συμφωνία τη διαπραγματεύτηκε μια κακή ομάδα επί επτά μήνες. Τώρα έχουμε  από τη μία μια συμφωνία που πρέπει να εφαρμοστεί και από την άλλη χρειάζεται σταθερότητα. Δεν υπάρχουν επτά μήνες άνοιξη που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε επτά μήνες κόλαση».

08:40 «Βεβαίως θα το έχουμε αυτό κι ακόμα πολύ περισσότερο γιατί έχουμε πιο ριζοσπαστικούς τρόπους από τους μετριοπαθέστερους που είχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» απάντησε ο Δημήτρης Στρατούλης στον ΣΚΑΙ, ερωτηθείς αν θα έχουμε capital controls στην περίπτωση που θα ήταν κυβέρνηση η Λαϊκή Ενότητα. 

08:25 «Αυτός που συζητιέται την επόμενη μέρα, αυτός κερδίζει σε ένα debate», είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης στο MEGA. 

08:15 Η Θεανώ Φωτίου στον ΣΚΑΙ και σε πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση Φλαμπουράρη: «Εμείς δουλεύαμε 41 χρόνια. Ήμουν στην πολιτική όπως οι γνωστές οικογένειες; Το 30-35% της κοινοβουλευτικής μας ομάδας ήταν άνεργοι…»

08:00 Μιλώντας στο Mega, έναν ακόμη σταθμό της πρωινής τηλεοπτικής περιοδείας του για να δώσει εξηγήσεις για το θέμα της εταιρείας της οποίας είναι/ήταν μεγαλομέτοχος και ανέλαβε έργο εκατομμυρίων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Αλέκος Φλαμπουράρης επανέλαβε ότι «νομίζω ότι υπάρχει προσπάθεια σπίλωσης σε εμένα και εμμέσως και του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή 50 χρόνια στην Αριστερά ανιδιοτελώς όπως γνωρίζουν όλοι, 40 χρόνια στο επάγγελμα, χωρίς να υπάρχει το παραμικρό και βγαίνει το "Πρώτο Θέμα" με στοιχεία του 2011 και 2012 προσπαθεί να αποδείξει ότι εγώ είμαι μέτοχος στην εταιρεία Διάτμηση που ήμουν μέτοχος το 2012 και το 2013 και το 2014, γιατί ήταν η δουλειά μου, από αυτή ζούσα. Εγώ την είχα ιδρύσει το 2002».

07:50 Ο Αλέκος Φλαμπουράρης σε τηλεφωνική επικοινωνία στον ΣΚΑΪ απάντησε για τις εναντίον του καταγγελίες για την κατασκευαστική που ανέλαβε έργο 3,9 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου: «Όσα λέγονται είναι ψευδή και στόχο έχουν να σπιλώσουν συνειδήσεις. Δεν είμαι μέτοχος, δεν εισπράττω μερίσματα. Ήμουν μέτοχος μέχρι τις 26 Ιανουαρίου».

Διαβάστε εδώ για τις προεκλογικές συγκεντρώσεις και τις δηλώσεις των αρχηγών.