| In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

ΣΥΡΙΖΑ: Στις 24 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου οι εκλογές, συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου

Σε συμβιβαστική λύση κατέληξε η Πολιτική Γραμματεία, καθώς Πολάκης και κασσελακικοί ζητούσαν κάλπες σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα – Συνεχίζεται η αφωνία Κασσελάκη – Νέος εκπρόσωπος Τύπου ο Παυσανίας Παπαγεωργίου
Protagon Team

Τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου στις 1-3 Νοεμβρίου και εσωκομματική κάλπη για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ στις 24 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου (εφόσον χρειαστεί β’ γύρος) εισηγήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως έγινε γνωστό μετά το πέρας της συνεδρίασης του οργάνου την Τρίτη, με φόντο την «καθαίρεση» Κασσελάκη και τις καταιγιστικές εξελίξεις που ακολούθησαν.

Θα προηγηθούν ο προσυνεδριακός διάλογος και η εκλογή συνέδρων (19-20 Οκτωβρίου), ενώ παράλληλα με την εκλογή νέου προέδρου θα γίνει και η εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Εκείνο για το οποίο δεν υπήρξε απόφαση είναι αν το έκτακτο συνέδριο θα είναι και καταστατικό συνέδριο, ζήτημα που παραπέμπεται σε επόμενη συνεδρίαση των οργάνων.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως η ΠΓ συνεδρίασε «με αντικείμενο την υλοποίηση των δημοκρατικά ειλημμένων και με βάση το καταστατικό του κόμματος αποφάσεων της τελευταίας Κ.Ε.», σε μια έμμεση αποδοκιμασία του πρώην προέδρου, ο οποίος επέκρινε τη διαδικασία της πρότασης μομφής σε βάρος του.

Διχασμένη η Πολιτική Γραμματεία

Στελέχη που μειοψήφησαν εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την εισήγηση αυτή, ζητώντας ουσιαστικά ταχύτερες διαδικασίες.

Μάλιστα, ο Παύλος Πολάκης, που έχει ήδη δηλώσει υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και η Θεοδώρα Τζάκρη, εκ μέρους του στρατοπέδου του Στέφανου Κασσελάκη, φέρονται να πρότειναν τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου-εξπρές για τις αρχές Οκτωβρίου, χωρίς εκλογή νέων συνέδρων και στήσιμο κάλπης για την ηγεσία νωρίτερα τον Νοέμβριο.

Ο οδικός χάρτης στον οποίο κατέληξε τελικά η ΠΓ θεωρήθηκε ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις (τουλάχιστον) δύο διαφορετικές προσεγγίσεις, καθώς οι «87» φέρονται να είχαν προσέλθει στη συνεδρίαση προτείνοντας διαδικασίες που απλώνονταν χρονικά σε περισσότερες εβδομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, η Κεντρική Επιτροπή, που θα συνεδριάσει εκ νέου σε δύο εβδομάδες, είναι εκείνη που καλείται να εγκρίνει τον παραπάνω σχεδιασμό και να ορίσει όλες τις λεπτομέρειες για τα επόμενα βήματα.

Τι θα αποφασίσει ο Κασσελάκης;

Υπενθυμίζεται πως πλην του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, υποψηφιότητα για την αρχηγία έσπευσε να θέσει και ο Απόστολος Γκλέτσος. Τις προηγούμενες ημέρες ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης άφηνε να εννοηθεί ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να κατέλθει και εκείνος υποψήφιος στην εσωκομματική κούρσα, ενώ το ρεπορτάζ έλεγε πως αντίστοιχες σκέψεις κάνουν η Ρένα Δούρου και ο Σωκράτης Φάμελλος. Ακουγόταν ακόμη ότι στελέχη εισηγούνταν στην Ολγα Γεροβασίλη να δηλώσει παρούσα.

Το μεγάλο ερώτημα, βέβαια, αφορά στη στάση του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς ο πρώην πρόεδρος είχε διαμηνύσει στο τέλος της εκρηκτικής Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου ότι θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματά του «στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», καθώς εκεί λογοδοτεί.

Tο βράδυ της Τρίτης η τοποθέτηση αυτή παρέμενε η τελευταία δημόσια δήλωση του κ. Κασσελάκη, ο οποίος φέρεται να έχει αποσυρθεί στο εξοχικό του στις Σπέτσες μετά την «έξωση» από την Κουμουνδούρου.

Τη Δευτέρα κυκλοφόρησαν πληροφορίες που τον ήθελαν να αποσύρεται από την πολιτική, ενώ ορισμένα δημοσιεύματα αναφέρθηκαν σε σενάρια περί ίδρυσης νέου φορέα. Οι συνεργάτες του πρώην προέδρου αρνούνταν να διαρρεύσουν το οτιδήποτε, ωστόσο διέψευδαν τα περί «αποστρατείας» Κασσελάκη.

Νέος εκπρόσωπος Τύπου

Ανάμεσα σε άλλα διαδικαστικά, και λόγω των παραιτήσεων στο γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, η Πολιτική Γραμματεία όρισε και νέο εκπρόσωπο του κόμματος για το διάστημα μέχρι και την εκλογή νέου προέδρου. Το πόστο ανακοινώθηκε ότι ανέλαβε ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παυσανίας Παπαγεωργίου.

Είχε προηγηθεί νωρίτερα την Τρίτη η παραίτηση της Βούλας Κεχαγιά από τη θέση αυτή, εν μέσω των αλυσιδωτών εξελίξεων που δρομολόγησε η υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Η δημοσιογράφος είχε αναλάβει χρέη εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στις 3 Μαρτίου 2024.