Ο Στέφανος Κασσελάκης αποχώρησε από την Κ.Ε. λέγοντας πως θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του «στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ» | InTime News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

Ηττα Κασσελάκη: Πέρασε η πρόταση μομφής

Υπέρ της πρότασης άρσης της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του τάχθηκαν 163 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και κατά 120 σε σύνολο 286 ψηφισάντων. «Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ πάντα, δηλαδή στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ» αντέδρασε ο «έκπτωτος» πρόεδρος
Protagon Team

Με βαριά ήττα για τον Στέφανο Κασσελάκη και τους υποστηρικτές του ολοκληρώθηκε το διήμερο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με το κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο να αποφασίζει υπέρ της πρότασης μομφής που κατατέθηκε από την ομάδα των «87» (και υποστήριξε η πλευρά Πολάκη).

Υπέρ της πρότασης άρσης της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του τάχθηκαν 163 μέλη και κατά 120 σε σύνολο 286 ψηφισάντων, ενώ βρέθηκαν επίσης δύο λευκά και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο. Aπό αυτούς οι 210 ψήφισαν δια ζώσης στη μυστική ψηφοφορία και οι 76 τηλεφωνικά.

Για να περάσει η πρόταση μομφής απαιτούνταν θετική ψήφος από το 50%+1 του συνόλου των μελών της Κ.Ε. (όχι των παρόντων), δηλαδή 148 «ναι».

Προηγήθηκαν εντάσεις και αντεγκλήσεις με το κλίμα στην Κ.Ε. να θυμίζει τις συνεδριάσεις του οργάνου λίγο πριν τη διάσπαση που οδήγησε στην ίδρυση της «Νέας Αριστεράς».

Νωρίς το απόγευμα της Κυριακής η Πολιτική Απόφαση του οργάνου δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η υπερψήφιση της πρότασης μομφής συνεπάγεται έκτακτο συνέδριο για το σπαρασσόμενο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αποκλειστικό αντικείμενο το ζήτημα της ηγεσίας.

Ηδη, με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Παύλος Πολάκης έσπευσε να επαναλάβει πως θα είναι υποψήφιος για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το συνέδριο, ωστόσο, ως ανώτατο κομματικο όργανο, έχει τη δυνατότητα ακόμη και να ακυρώσει την προσφυγή στις κάλπες, όπως υποστηρίζεται από ορισμένους. Εφόσον αυτή η ερμηνεία του Καταστατικού είναι ορθή, τότε οι ισορροπίες στο έκτακτο συνέδριο διαμορφώνουν ένα επόμενο πεδίο «μάχης» ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα (και τούτο εφόσον αυτά δεν αποχωρήσουν νωρίτερα από την ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου).

Πρώτη δήλωση Κασσελάκη: Νιώθω λυτρωμένος

Η πρώτη αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη στην αρνητική για τον ίδιο ετυμηγορία ήταν μέσω μιας σύντομης δήλωσης στο βήμα της Κ.Ε.. Δήλωσε «λυτρωμένος» διότι είδαν όλοι τη μομφή που όπως είπε ζει από την πρώτη ημέρα που εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι πρωτοφανές», πρόσθεσε, «η κομματική γραφειοκρατία, η νομενκλατούρα και διάφορες φράξιες, να ξεφτιλίζουν τα αξιότιμα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής φορώντας τους κουκούλα και να μην αποδέχεται την ψήφο των μελών του κόμματος».

Καταλόγισε στους αντιπάλους του ότι «κατέφυγαν σε πρακτικές που δεν ταιριάζουν στις παραδόσεις της Αριστεράς» και κατέληξε: «Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ και θα λογοδοτώ πάντα, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ».

Αμέσως μετά αποχώρησε από την αίθουσα, αν και οι εργασίες της Κ.Ε. συνεχίστηκαν, προκειμένου να καταρτιστεί ο οδικός χάρτης για το έκτακτο συνέδριο.

Διαβάστε σχετικά: Παππάς αντί Κασσελάκη στη ΔΕΘ

Τι αναφέρει το Καταστατικό

Σε σχέση με τις άνευ προηγουμένου εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση, και συγκεκριμένα για τη διαδικασία της «καθαίρεσης» του προέδρου που ακολουθήθηκε, το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

-Ο/Η πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκπροσωπεί δημόσια το κόμμα και είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εάν είναι βουλευτής. Σε περίπτωση που ο/η πρόεδρος του κόμματος δεν είναι βουλευτής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέγει τον/την πρόεδρό της. Η απόφαση αυτή της Κ.Ο. χρειάζεται την επικύρωση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο.

-Η προκήρυξη του συνεδρίου, η οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, τα προσυνεδριακά κείμενα και το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής.

Για το Εκτακτο Συνέδριο προβλέπονται τα παρακάτω:

-Ανάμεσα στα τακτικά συνέδρια του κόμματος μπορεί να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο με όλες τις αρμοδιότητες του τακτικού.

-Τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου μπορεί να ζητήσει η Κεντρική Επιτροπή ή Οργανώσεις Μελών που αντιπροσωπεύουν το 1/4 των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ή απευθείας το 15% των μελών του.

-Η σύγκληση του εκτάκτου συνεδρίου πραγματοποιείται το πολύ μέσα σε 3 μήνες από τη στιγμή που διατυπώνεται το σχετικό αίτημα.