Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι | ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γ.Τ Πρωθυπουργού / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρόταση για εκεχειρία 21 ημερών την οποία συνυπέγραψαν, λίγο νωρίτερα, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες
Protagon Team

Με τον λιβανέζο ομόλογό του Νατζίμπ Μικάτι συναντήθηκε την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην αραβική χώρα, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει την «ανάγκη αποκλιμάκωσης προκειμένου να μην επεκταθεί ο πόλεμος σε ολόκληρη την περιοχή διακινδυνεύοντας την περιφερειακή σταθερότητα».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρόταση για εκεχειρία 21 ημερών στα σύνορα Λιβάνου και Ισραήλ, την οποία κατέθεσαν με κοινή δήλωσή τους η Ευρωπαϊκή Ενωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η έκκληση αυτή είχε έρθει, λίγο νωρίτερα, ως αποτέλεσμα εντατικών συζητήσεων στα Ηνωμένα Εθνη την Τετάρτη, με φόντο τις αναφορές των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ σε προετοιμασία για «πιθανή στρατιωτική εισβολή» στον Λίβανο, προκειμένου να πλήξουν τη Χεζμπολάχ.

Στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη, και ανάμεσα σε σειρά άλλων επαφών, ξεχώριζε η επικείμενη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Το βράδυ αναμενόταν εξάλλου, η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.