H χειραψία Δένδια - Πάιατ στο υπουργείο Εξωτερικών | Τwitter/@GreeceMFA

Στο υπουργείο Εξωτερικών ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ – τι είπαν με Δένδια

Συνάντηση εν όψει της έναρξης του β' γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος - ΗΠΑ και της υπογραφής της νέας επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCA)
Protagon Team

Το πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, υποδέχθηκε την Τρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών, ο υπουργός Νίκος Δένδιας, σε μία συνάντηση εν όψει της έναρξης του β’ γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος – ΗΠΑ τον Οκτώβριο (με επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας τον ίδιο τον αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο).

Η συνάντηση στο ΥΠΕΞ (κάτω το σχετικό tweet του επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα) έρχεται μία εβδομάδα πριν από την πρώτη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στις 24/9 στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ελλάδα και ΗΠΑ διεξάγουν το τελευταίο διάστημα εντατικές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA) η οποία θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα που χρονολογείται από το 1990 και θεωρείται παρωχημένη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής»,  κομβικά σημεία στα αμερικανικά αιτήματα αποτελούν: α) η ανάγκη ευελιξίας ώστε να καθίσταται δυνατή η ταχύτερη εκταμίευση πιστώσεων από τον αμερικανικό αμυντικό προϋπολογισμό και β) η επέκταση της χρονικής διάρκειας ισχύος της MDCA αρχικά σε οκτώ ή και 10 χρόνια, ακολούθως δε επ΄ αόριστον.

Εκτός από τη βάση της Σούδας, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με την παρουσία αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου MQ -9 Reaper στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, καθως και με την αξιοποίηση του λιμένος Αλεξανδρούπολης.

«Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για το λιμάνι. Μπορεί να χρησιμοποιήσουν ένα κομμάτι του, όχι όλο, αλλά ένα κομμάτι του, για δικούς τους σκοπούς. Φυσικά και όλο αυτό υλοποιείται στο πλαίσιο μίας σχέσης η οποία έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις. Αλλά το να “δέσουμε”, αυτήν τη στιγμή, να ενισχύσουμε και να “απογειώσουμε” τη στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ, μόνο οφέλη θα μπορούσε να προσπορίσει στη χώρα, ιδίως σε αυτήν τη συγκεκριμένη γεωπολιτική συγκυρία. Και πάνω σε αυτό δουλεύουμε, πιο εντατικά απ’ ό,τι προηγουμένως, προκειμένου να πείσουμε τους Αμερικανούς ότι η Ελλάδα είναι ο αξιόπιστος και σταθερός εταίρος στην περιοχή (…) Αυτό το έχουν κατανοήσει και πάνω σε αυτό δουλεύουμε τώρα και χτίζουμε ακόμα παραπάνω», είχε δηλώσει προ εβδομάδων στα «Παραπολιτικά» ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως υπογράμμισε, ο επόμενος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ «θα καταλήξει στην επικαιροποίηση της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Θα είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος, μια πολύ ενδιαφέρουσα περίσταση και γι’ αυτό εργαζόμαστε αυτές τις μέρες, πάντα, βέβαια, σε συνεργασία με την πλευρά των Αμερικανών».