Ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο μπροστά από το τιμητικό άγημα στην πρώην Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Στο πλευρό των αστυνομικών ο Πρωθυπουργός: «Κανένα σοβαρό έγκλημα δεν θα μείνει στο σκοτάδι»

«Η Αστυνομία είναι θεσμός που υπηρετεί τη Δημοκρατία. Η δράση της δεν προσφέρεται για μικρόψυχη, για μικροκομματική εργαλειοποίηση», η αιχμή για τις πρόσφατες επιθέσεις βουλευτών και πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Σπίρτζης, κατά της ΕΛ.ΑΣ και συγκεκριμένων τμημάτων της
Protagon Team

Πρώτη μας προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια όλων, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ασφάλεια και τη μείωση της εγκληματικότητας, στην πρώην Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και με αφορμή τις τελευταίες υποθέσεις που απασχολούν την κοινή γνώμη, διεμήνυσε ότι «κανένα σοβαρό έγκλημα δεν θα μείνει στο σκοτάδι».

Κατά την ομιλία του στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε όμως ότι αντίστοιχα δεν πρόκειται για γίνει ανεκτή καμία κατάχρηση οργάνου της τάξης σε βάρος πολίτη. «Μην αφήνετε μετρημένους στα δάχτυλα συναδέλφους σας να κηλιδώνουν το όνομα χιλιάδων άλλων αστυνομικών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας μάλιστα αναφορά στην υπόθεση του Α.Τ. Ομονοίας.

«Στο σημερινό περιβάλλον», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, «η Ελληνική Αστυνομία καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλές προκλήσεις. Το κατορθώνει, το κατορθώνετε πανάξια, εμπνέοντας στον πολίτη σιγουριά και υπερηφάνεια και προσθέτοντας πάντα νέες επιτυχίες στις παλιές.»Πρέπει να το πούμε ότι είναι πολλές οι πρόσφατες υποθέσεις οι οποίες συγκλόνισαν την κοινή γνώμη. Εξιχνιάστηκαν όμως και εξιχνιάστηκαν χάρη στον επαγγελματισμό και στην ταχύτητά σας.

»Ετσι ενδυναμώνεται η εμπιστοσύνη στο Σώμα, αλλά και η πεποίθηση που πρέπει να υπάρχει ότι κανένα, κανένα έγκλημα, κανένα σοβαρό έγκλημα δεν θα μείνει στο σκοτάδι», διεμήνυσε.Οσον αφορά τις καταγγελίες αστυνομικής βίας, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην προμήθεια σχεδόν 2,5 χιλιάδων μικρών καμερών που θα φέρουν οι αστυνομικοί στις στολές τους, η οποία όπως είπε, «θα εμπεδώσει αυτό το αίσθημα λογοδοσίας το οποίο πρέπει να διακατέχει κάθε σύγχρονη Αστυνομία, ώστε να μπορούμε να έχουμε πραγματικά ακλόνητα πειστήρια για τη συμπεριφορά της Αστυνομίας και να εξετάζονται τυχόν αυθαιρεσίες και εσείς πρέπει να είστε οι πρώτοι που θα επιδιώκετε, θα θέλετε να υπάρχουν αυτά τα πειστήρια στη διάθεσή σας».Στο σημείο αυτό επανέλαβε αυτό που ειχε πει και από το βήμα της Βουλής, ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία κατάχρηση οργάνου της τάξης εις βάρος πολίτη. «Θα τιμωρείται – και θα πρέπει να τιμωρείται- με κάθε εξάντληση της αυστηρότητας. Και στην καθημερινή αστυνόμευση και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και αναφέρομαι στο περιστατικό στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας που η δικαστική του διερεύνηση προχωρά και πρέπει να προχωρήσει με ταχύτητα».

«Οφείλετε όμως, αγαπητά στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, να είστε και εσείς σε διαρκή εγρήγορση. Μην αφήνετε, μην αφήνετε μετρημένους στα δάχτυλα συναδέλφους σας να κηλιδώνουν το καλό όνομα και τον επαγγελματισμό δεκάδων χιλιάδων αστυνομικών. Να κλονίζουν την εμπιστοσύνη του πολίτη στο πρόσωπό σας», ήταν η παραίνεσή του προς τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.Γιατί όπως είπε, αρκεί ένα μόνο λάθος, ένα μόνο ατόπημα για να επισκιάσει δεκάδες, εκατοντάδες επιτυχίες αλλά και για να τροφοδοτεί τελικά μια άδικη κριτική εις βάρος της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Η Αστυνομία είναι θεσμός που υπηρετεί τη Δημοκρατία. Η δράση της δεν προσφέρεται για μικρόψυχη, για μικροκομματική εργαλειοποίηση», ήταν η αιχμή για τις δηλώσεις επί δηλώσεων βουλευτών και πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Σπίρτζης, κατά της ΕΛ.ΑΣ και συγκεκριμένων τμημάτων της.

Οπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, «η ασφάλεια αποτελεί θεμελιώδες αγαθό του πολίτη γιατί συνδέεται άρρηκτα με τη σταθερότητα, με την κοινωνική ειρήνη, την ανάπτυξη, το δικαίωμα στην προκοπή, συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για την ανεμπόδιστη άσκηση κάθε ατομικού και κοινωνικού δικαιώματος. Την επιβάλλει όχι μόνο η οργάνωση μιας ευνομούμενης πολιτείας αλλά η ίδια η ταχύτητα με την οποία αλλάζει ο κόσμος μας καθώς και η διαφοροποίηση των απειλών κατά των κοινωνικών αγαθών της συλλογικής ευημερίας».

Στα παραλειπόμενα της παρουσίας του Πρωθυπουργού η… συνάντηση -και τα χάδια- με έναν από τους αστυνομικούς σκύλους/ΙNTIMEnews

«Η μετάλλαξη, η ίδια η εξέλιξη της παραβατικότητας περιλαμβάνεται στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της ασφάλειας. Επίσης η αξιοποίηση της τεχνολογίας από επίδοξους εγκληματίες κάθε κλίμακας και η ανάδυση νέων υβριδικών απειλών, η υπονόμευση της δημοκρατίας από εξτρεμιστικές πράξεις αλλά και από ακραία ρητορική», επεσήμανε και αναφέρθηκε επιγραμματικά σε τρεις νέες αποστολές που επωμίστηκε η ΕΛ.ΑΣ τα τρία τελευταία χρόνια: την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, τη σημαντική συμβολή της στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών αλλά και στην υπεράσπιση της εθνικής επικράτειας.

«Δεν ισχυρίζομαι σε καμία περίπτωση ότι όλα είναι τέλεια. Υπάρχουν πολλά προβλήματα ακόμα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε και πολλά βήματα προόδου τα οποία μπορεί να κάνει και πρέπει να κάνει η Ελληνική Αστυνομία», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, «ας όμως όμως όλοι λίγο φειδωλοί στην κριτική», γιατί «η Ελλάδα σήμερα είναι μία χώρα ασφαλής».

Η κυβέρνηση, τόνισε, «υπερακοντίζοντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις, έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για να σάς στηρίξει ηθικά αλλά και υλικά στην απαιτητική σας αποστολή» και στο σημείο έκανε ειδική αναφορά στην αστυνόμευση στις γειτονιές, η οποία βασίζεται πλέον στην Ομάδα ΔΡΑΣΗ και στην ενίσχυση των υπηρεσιών γραμμής της ΔΙΑΣ, της ΟΠΚΕ, της Αμεσης Δράσης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την αύξηση των νυχτερινών περιπολιών.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα στοιχεία που  δείχνουν σημαντική μείωση της μικρής και μεσαίας εγκληματικότητας, στην εξουδετέρωση της τρομοκρατικής βίας και την κατάργηση των λεγόμενων άβατων, όπως στα Εξάρχεια, τις δεκάδες καταλήψεις που εκκενώθηκαν και την πρόσφατη επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ στις φοιτητικές εστίες στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου.

Δεν έλειψε τέλος η αναφορά  στη θωράκιση των συνόρων, με τις προσλήψεις 2.000 νέων συνοριοφυλάκων, την εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος επιτήρησης του συνόρου και την επέκταση του φράχτη στον Εβρο.

«Ασφάλεια», κατέληξε ο Πρωθυπουργός, «δεν σημαίνει αυταρχισμός και καταστολή. Σημαίνει ενίσχυση της ελευθερίας και των δικαιωμάτων. Το δικαίωμα στην ασφάλεια είναι το βασικότερο για κάθε συμπολίτη μας, ειδικά για τους πιο ευάλωτους. Ασφάλεια σημαίνει πάνω απ΄ όλα και αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Αυτή είναι η διάσταση ενός σύγχρονου κράτους προστασίας, με εσάς πρώτους και πιστούς υπηρέτες.δεν μπορεί ένα κράτος να προστατεύσει τους πολίτες αδιαφορώντας για τα δικαιώματά τους. Αυτό μάς διαχωρίζει τελικά από τα αυταρχικά καθεστώτα. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχει χώρος για την καταπάτηση των δικαιωμάτων».

Και έκλεισε την ομιλία του με ένα ακόμη «ευχαριστώ» προς τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ για την προσφορά τους, λέγοντας:

«Θέλω και πάλι από καρδιάς να σάς συγχαρώ, την κάθε μία και τον κάθε έναν ξεχωριστά -στο πρόσωπό σας βλέπω την κάθε ελληνίδα και τον κάθε έλληνα αστυνομικό- για τη δουλειά την οποία κάνετε. Μη διστάσετε πάντα να βάζετε τον πήχη των προσδοκιών ακόμα πιο ψηλά. Κρατήστε το Εθνόσημο, το οποίο φοράτε στη στολή σας, μέσα στην ίδια σας την καρδιά».

Θεοδωρικάκος: Προτεραιότητα στην πράξη η ασφάλεια

«Η ασφάλεια για όλους εμάς είναι προτεραιότητα στην πράξη, δέσμευση που υλοποιείται. Είναι προϋπόθεση ελευθερίας, οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα σε κάθε οργανωμένη πολιτεία γιατί χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει Δημοκρατία», τόνισε από την πλευρά του, ο  υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Υπηρετούμε το όραμα μιας Αστυνομίας σύγχρονης και φιλικής προς τον πολίτη και παρουσία στις γειτονιές γι’ αυτό και απαλλάσσουμε την ΕΛΑΣ από πάρεργα -όπως για παράδειγμα η παράδοση δικογράφων και άλλα- που έχουν την υπογραφή της δικής σας πρωθυπουργικής θητείας. Υλοποιούμε την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ και προχωράμε στην ορθολογική αξιοποίηση των δυνάμεών της. Έτσι έχουμε πετύχει να περιπολούν καθημερινά στους δρόμους της Αττικής 3.280 αστυνομικοί. Γιατί αυτή είναι αποστολή τους διπλά στον πολίτη, υπηρετώντας την ασφάλεια και όχι την γραφειοκρατία. Αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει στη μείωση άνω του 25% στη χαμηλή και μεσαία εγκληματικότητα στα νοικοκυριά σε σχέση με το 2015-2019», επεσήμανε  ο κ. Θεοδωρικάκος.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός αναφέρθηκε στην ίδρυση 18 γραφείων ενδοοικογενειακής βίας, όπου οι περισσότερες προϊστάμενες είναι γυναίκες αξιωματικοί – πρωτοβουλία που όπως είπε, αντανακλά τη βούληση της κυβέρνησης και την απαίτηση της κοινωνίας να μπει φραγμός στα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, που στη συντριπτική πλειονότητα έχουν θύματα γυναίκες.

«Ο νόμος είναι νόμος, ισχύει για όλους -επανέλαβε ο υπουργός- και εφαρμόζεται σε όλους απαρέγκλιτα όπως συνέβη στην περίπτωση στη δολοφονία του Αλκη Καμπανού στην Θεσσαλονίκη. Η σύλληψη των φερόμενων δραστών είναι ένα στιβαρό μήνυμα ότι η πολιτεία και η κοινωνία δεν ανέχονται το χουλιγκανισμό».

Απαντώντας εξάλλου σε όσους χαρακτήρισαν ως αυταρχικές εικόνες την παρουσία των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) στα ΑΕΙ και την πρόσφατη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στις φοιτητικές εστίες στου Ζωγράφου, τόνισε ότι «αυταρχισμός και έγκλημα είναι η ελεύθερη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών μέσα σε φοιτητικές εστίες και όχι η σύλληψη των κακοποιών που διέμεναν εκεί. Αυταρχισμός δεν είναι η επιβολή του νόμου αλλά η ανοχή της ανομίας».

Στην αναφορά σε υποθέσεις όπως αυτή της 12χρονης στον Κολωνό, διεμήνυσε εκ νέου ότι «η έρευνα σε όλες τις υποθέσεις θα φτάσει μέχρι τέλους μέχρι και να συλληφθεί ο τελευταίος δράστης, είναι ζήτημα ήθους, πολιτισμού και ανθρώπινής αξιοπρέπειας», ενώ τόνισε ότι αυτά αφορούν κάθε υπόθεση που χειρίζεται η ΕΛΑΣ.

Οσον αφορά τις προσβλητικές συμπεριφορες στελεχών της ΕΛ.ΑΣ, ξεκαθάρισε ότι αυτοί οι αστυνομικοί δεν έχουν θέση στο Σώμα, σημειώνοντας παράλληλα ότι «τα τελευταία δύο χρόνια 34 αστυνομικοί έχουν αποταχθεί γιατί διέπραξαν σοβαρά αδικήματα. Η αυτοκάθαρση είναι προϋπόθεση αξιοπιστίας, κύρους και αποτελεσματικότητας για την ΕΛΑΣ».

«Η Αστυνομία δεν κάνει διακρίσεις υπηρετεί την ασφάλεια κάθε πολίτη που βρίσκεται στην Ελλάδα ανεξαρτήτως ιθαγένειας και καθιστά την Ελλάδα ασφαλή τουριστικό προορισμό για όλους» δήλωσε ο υπουργός προσθέτοντας ότι φέτος στα σημεία εισόδου και στους τουριστικούς προορισμούς βρίσκονταν 50% περισσότεροι αστυνομικοί σε σχέση με πέρυσι.

Αναφορά έκανε τέλος και στην προστασία των ζώων τονίζοντας ότι αποτελεί ζήτημα παιδείας και πολιτισμού σε μία χώρα και «γι’ αυτό ενισχύουμε την εφαρμογή του Νόμου και θέσαμε σε εφαρμογή τον πενταψήφιο αριθμό 10410, για την άμεση επικοινωνία με το τμήμα προστασίας ζώων της ΕΛΑΣ».

«Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον έλληνα και την ελληνίδα αστυνομικό επιλύοντας χρόνια προβλήματα και δίκαια αιτήματα των αστυνομικών μας. Κάνουμε τα πάντα για να τους ενισχύσουμε, σας το οφείλουμε και το αποδεικνύουμε με πράξεις. Προχωράμε μπροστά με πυξίδα το Σύνταγμα και τους νόμους. Δεν εφησυχάζουμε, δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις, υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τους πολίτες να νιώθουν πιο ασφαλείς σε μια πολύ δύσκολη εποχή» κατέληξε ο Τάκης Θεοδωρικάκος ευχαριστώντας τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και για την υποστήριξή του στο έργο της ΕΛΑΣ.