Αρκετοί αναλυτές θεωρούν πως η συμφωνία που έκλεισε τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες βάζει τη χώρα κάτω από τον διαρκή, ασφυκτικό έλεγχο των δανειστών μας, καταλύει εν μέρει την εθνική κυριαρχία και μας θέτει υπό επιτροπεία. Από τη πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός θεωρεί τη Συμφωνία της Συνόδου Κορυφής μια μεγάλη εθνική επιτυχία, μία συμφωνία αναμφίβολα θετική για τον τόπο, ένα «επίτευγμα όλων των Ελλήνων» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Είναι δυνατόν να ισχύουν και τα δύο; Για τον Γιώργο Παπανδρέου νομίζω πως ναι. Για να καταλάβουμε τι ήθελε να πετύχει και τι «πέτυχε», νομίζω πως θα ήταν χρήσιμο να προσπαθήσουμε να δούμε τα πράγματα από τη δική του οπτική, να μπούμε στο μυαλό του.
Ο Γιώργος Παπανδρέου καταρχήν δεν είναι Ελλαδίτης. Γεννημένος στο St Paul της Μινεσότα, με μητρική γλώσσα τα αγγλικά και με διπλή, αμερικανική υπηκοότητα, μεγάλωσε και σπούδασε κατά κύριο λόγο στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Σουηδία. Όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως, είναι ένας Έλληνας της διασποράς. Θέλει να μας μπολιάσει με τα καλά των Δυτικών. Στα πρότυπα των ξένων που έζησε ( «Δανία του Νότου»). Να μας «διορθώσει» και να μας αλλάξει ( «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε»)
Όλα τα παραπάνω είναι μέσες άκρες γνωστά. Εξηγούν όμως γιατί ο Παπανδρέου δεν είναι αρνητικός στο να ζητήσει βοήθεια από τους ξένους. Το αντίθετο. Αν οι ξένοι, το ΔΝΤ, η Ευρώπη κι η Αμερική, οι Γερμανοί κι οι Γάλλοι δηλώνουν πως θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα να αλλάξει, το ίδιο θέλει κι ο Παπανδρέου. Κατ’ εικόνα τους θέλουν να γίνουμε αυτοί, καθ’ομοίωση τους θέλει κι ο Γιώργος. Η οπτική ενός Έλληνα της διασποράς που θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα και η οπτική ξένων που θέλουν (αν θέλουν βέβαια) να βοηθήσουν την Ελλάδα είναι σχεδόν ίδια.
Οπότε; Οπότε η επιτροπεία για τον πρωθυπουργό δεν είναι κάτι κακό. Στις αλλαγές που ζητείται να γίνουν, ο Γιώργος με τους ξένους βασικά είναι, όχι με τους Ελλαδίτες. Ούτε με τα συνδικάτα, ούτε με τα ΜΜΕ, ούτε με τα κομματικά στελέχη, ούτε με τους δημόσιους υπαλλήλους-ρουσφέτια ούτε με τους φοροφυγάδες. Μας κοιτάει από έξω προς τα μέσα και κρατάει τη μύτη του από τη μπόχα. Σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα, ο δυτικοθρεμμένος αυτός Έλληνας της διασποράς δεν έχει μόνος του τη δύναμη να αναγκάσει τους Ελλαδίτες να αλλάξουν. Ξέρει πως οι πολλοί στην Ελλάδα είναι απέναντι του. Γι αυτό και ζητά και επιδιώκει την παρουσία των ξένων. Τον μπαμπούλα των ξένων. «The mechanism for the monitoring of the implementation of the Greek programme must be strengthened, as requested by the Greek government” γράφει στη σελίδα 4 το επίσημο κείμενο που διανεμήθηκε το πρωί. Η κυβέρνηση Παπανδρέου το ζήτησε λοιπόν ρητά. Να είναι εδώ μόνιμα οι ξένοι ελεγκτές για να πνίγονται οι αντιδράσεις στα μέτρα καθημερινά, εν τη γενέσει τους. Έτσι θα αποφευχθεί το «σόου» των αντιδράσεων στα μέτρα που ζούμε κάθε τρεις μήνες, όπως με ειλικρίνεια δήλωσε το πρωί ο πρωθυπουργός.
Στο μυαλό του πρωθυπουργού, η νέα συμφωνία ερμηνεύεται πιο εύκολα. Ναι, πράγματι μιλάμε και για κηδεμονία και για επιτροπεία και για μερική εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Είναι εθελοντική όμως. Την επεδίωξε ο εκλεγμένος εκπρόσωπος του ελληνικού λαού. Για το καλό μας.
Δεν είμαι βέβαιος ότι πρόκειται για μία συμφωνία -εθνική καταστροφή ούτε για εθνικό θρίαμβο. Έχει και θετικά κι αρνητικά. Εκτιμώ τον Παπανδρέου προσωπικά (αν και όχι το κόμμα του) και πιστεύω πως οι προθέσεις του ήταν ειλικρινείς. Θέλει όντως να βοηθήσει τους Ελλαδίτες. Να μας αλλάξει. Ωστόσο, επιβάλλοντας μας τη λύση, δεσμεύοντας μας για δέκα χρόνια και πλέον, σώνει και καλά να αλλάξει ο Έλληνας και να μοιάσει στους δυτικούς παρά τη θέληση του, είναι σαν μας κοροϊδεύει. Ε, αυτό μπορεί να δείχνει μεν έναν μεγάλο ηγέτη και μπορεί να έχει και καλό σκοπό. Είναι όμως προβληματικό, γιατί είναι βαθιά αντιδημοκρατικό. Αν οι Έλληνες δεν θέλουν να αλλάξουν; Με το ζόρι;
ΥΓ Στη σελίδα 5, σημείο 13 του κειμένου σημειώνεται πως η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει «μέχρι 15 δισεκατομμύρια ευρώ» από το Σχέδιο Ήλιος ή άλλες ιδιωτικοποιήσεις. Κι αυτό, επιπλέον των 50 δις που έχει ήδη δεσμευτεί πως θα καταβάλει. «Όλοι ξέρουμε πως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας είναι ελαττωματικό στην εφαρμογή του», δήλωσε ήδη ο πρωθυπουργός του Βελγίου Λετέρμ, αμφιβάλλοντας πως θα πληρώσουμε τελικά. Σκοπεύει να προσπαθήσει να κοροϊδέψει και τους ξένους μη πετυχαίνοντας τους στόχους αυτούς ο Παπανδρέου ή ιδέα μου;