Δύο 24ωρα προτού υποδεχθεί τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, στο Μέγαρο Μαξίμου, για να σφραγίσουν μαζί την επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA) Ελλάδος – ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετέβη στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά -στο πεδίο βολής Αετού- την εθνική διακλαδική στρατιωτική άσκηση «Παρμενίων 2019».
Η επιλογή της Αλεξάνδρούπολης από τον Πρωθυπουργό μόνο τυχαία δεν είναι, δεδομένου του αυξημένου αμερικανικού ενδιαφέροντος για την επέκταση της συνεργασίας και της αξιοποίησης του λιμένα.
Πέρα από θέματα που αφορούν τη βάση της Σούδας, στη νέα MDCA προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η μερική χρήση των εγκαταστάσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η από κοινού εκπαίδευση χειριστών ελικοπτέρων στην Ελλάδα και η χρήση από τις Ενοπλες Δυνάμεις αμερικανικών μην επανδρωμένων αεροσκαφών (τύπου MQ -9 Reaper στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα).
Το σκέλος της συμφωνίας που αφορά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προβλέπει τον εκσυγχρονισμό των υποδομών με αμερικανική χρηματοδότηση (που θα εγκρίνεται πλέον από το Κογκρέσο), με απώτερο στόχο τη μετατροπή του σε στρατηγικό για τους Αμερικανούς κόμβο, μεταφορικό και ενεργειακό, σπάζοντας έτσι το «μονοπώλιο» του Στενών του Βοσπόρου.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι συχνές τον τελευταίο καιρό επισκέψεις του αμερικανού πρεσβευτή, Τζέφρι Πάιατ, στην Αλεξανδρούπολη (η τελευταία στις 13 Σεπτεμβρίου, μαζί με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και το γραμματέα Ναυτιλιας και Λιμενικών Υποδομών Ευάγγελο Κυριαζόπουλο στο λιμάνι της πόλης).
Κάνοντας ειδική αναφορά στις προοπτικές που ανοίγονται για τον λιμένα Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακό κόμβο (μέσα από τους αγωγούς IGB και τον LNG), αλλά στη γεωστρατηγική σημασία που αποκτά λόγω της επέκτασης της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ, ο κ. Πάιατ είχε δηλώσει με νόημα πως κανείς άλλος πρέσβης στην Ελλάδα δεν έχει επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη τόσες φορές όσο εκείνος.