| Menelaos Myrillas / SOOC

Σκιαμαχίες ΣΥΡΙΖΑ για ντιμπέιτ και δημοσκοπήσεις

Σε αντιπαράθεση επί ζητημάτων που είτε είναι ήσσονος σημασίας είτε υπάρχουν μόνο στο φαντασιακό της Κουμουνδούρου, έχει επιδοθεί, διά της εκπροσώπου του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων είναι μέσα στα SOS στο λυσάρι κάθε λαϊκιστή, ιδίως όταν χάνει» το σχόλιο του Σκέρτσου που ξεκαθάρισε πως θα γίνει μια τηλεμαχία με τη συμμετοχή όλων
Protagon Team

Σε αντιπαράθεση όχι επί των προγραμμάτων διακυβέρνησης της χώρας, αλλά για τις λεπτομέρειες της προεκλογικής διαδικασίας —αν θα γίνουν ένα ή δύο τηλεμαχίες και με ποιους— αναλώθηκαν τα κόμματα, και ενώ απομένουν πια λιγότερες από τέσσερις εβδομάδες πριν τις κάλπες της 21ης Μαΐου. Αν μάλιστα προσθέσει κανείς στο σκηνικό και τη νέα κρίση δυσανεξίας του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις όταν αυτές τον εμφανίζουν να υποαποδίδει, μπορεί να κατανοήσει την πολιτική ένδοια από τις εκλογικής μάχης.

Τη Δευτέρα, στην πρεμιέρα του στις ενημερώσεις των πολιτικών συντακτών ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος απέκλεισε τις δυο τηλεοπτικές τηλεμαχίες, ξεκαθαρίζοντας ότι αποδέχεται μόνο μία, με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών που εκπροσωπούνται στη Βουλή και όχι μόνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. Μολονότι η θέση της κυβέρνησης έχει μια λογική —σε εκλογές απλής αναλογικής που το μείζον είναι η κουλτούρα των συνεργασιών, πώς περιορίζεις την αντιπαράθεση μεταξύ δύο κομμάτων;—, η Πόπη Τσπανίδου, πορτ παρόλ του ΣΥΡΙΖΑ, έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τον Πρωθυπουργό ότι το βάζει στα πόδια. Ο κ. Σκέρτσος απάντησε κατηγορώντας την ότι «επανήλθε τραμπικά δριμύτερη».

«Πρέπει να ακουστούν οι απόψεις όλων των κομμάτων. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μας εξηγήσει την ανακολουθία της στάσης του ότι είναι υπέρ κυβερνήσεων συνεργασίας, αλλά επιθυμεί ένα ντιμπέιτ μεταξύ των δύο αρχηγών. Πρέπει στο ίδιο τραπέζι να ακουστούν όλες οι απόψεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για να φανούν και οι αντιφάσεις ως προς τις προγραμματικές ανακολουθίες οι οποίες είναι τεράστιες», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ο κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά το βάζει στα πόδια από την τηλεοπτική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης, που λέει συνεχώς ότι το δίλημμα των εκλογών είναι Μητσοτάκης ή Τσίπρας, φοβάται τη σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα. Οι πολίτες όμως έχουν βγάλει ήδη τα συμπεράσματά τους», είπε από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη έσπευσαν να δηλώσουν θετικοί στη διεξαγωγή τηλεμαχίας με τους εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

«Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνιμα προσανατολισμένοι  σε μια αυτοαναφορική μάχη για την προσωπική τους πολιτική επιβίωση. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι θετικό στη διεξαγωγή debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων, που εκπροσωπούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο, προκειμένου οι πολίτες να συγκρίνουν προγραμματικές θέσεις και προτάσεις», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Μέσα σε όλα, ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε για μία ακόμα φορά τις δημοσκοπήσεις —αυτή τη φορά στη σκιά και των αποτελεσμάτων των ερευνών της Metron Analysis που έδειξαν τη ΝΔ να ανακτά τις απώλειες που είχε υποστεί λόγω των Τεμπών. Μάλιστα, το γεγονός ότι η εν λόγω εταιρεία δημοσιοποίησε την εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος, κάτι που κάνει διαχρονικά, προκάλεσε την υπεραντίδραση της κυρίας Τσαπανίδου που έφτασε στο σημείο να θέσει ζήτημα αναξιοπιστίας των μετρήσεων. «Σε ποια επιστημονική αξιοπιστία και εγκυρότητα βασίζεται η δημοσίευση της εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος και όχι μόνο η πρόθεση ψήφου;», είπε η κυρία Τσαπανίδου, μετά την εκτίμηση ότι, με βάση τα τωρινά στοιχεία, η διαφορά της πρώτης ΝΔ από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φτάσει και το 6,9%.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας εκπλήσσει και αντιθέτως είναι προβλέψιμος. Το ίδιο έκανε και το 2019 και έπεσε έξω. Η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων είναι μέσα στα SOS στο λυσάρι κάθε λαϊκιστή, ιδίως όταν χάνει», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Σκέρτσος.

Παράλληλα ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Eρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) επεσήμανε στην εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ ότι η δημοσιοποίηση αστάθμιστων δεδομένων, που ζητάει η Κουμουνδούρου, αφενός μεν δεν προβλέπεται στον Ν 3603/2007, αφετέρου η μη δημοσιοποίησή τους αποτελεί την κρατούσα πρακτική σε ολόκληρο τον κόσμο.