«Πηγαδάκι» του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια της παράταξης | Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

Σημίτης στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια ΠΑΣΟΚ: «Εχουμε ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουμε»

Ο Γιώργος Παπανδρέου συμφώνησε πως «η Ιστορία καλεί –και προκαλεί– ξανά τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ να αναμετρηθούν μαζί της», ενώ και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο η παράταξη «πρέπει να εμφανιστεί ξανά, προτείνοντας ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο». Μήνυμα ενότητας από τον Νίκο Ανδρουλάκη
Protagon Team

Με το μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη ότι το κόμμα έχει «μια ευκαιρία» να πρωταγωνιστήσει «στην ανασυγκρότηση της χώρας προς μια προοδευτική κατεύθυνση» ξεκίνησε η εορταστική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του Κινήματος στο Ζάππειο το βράδυ της Τρίτης.

«Κυρίες και κύριοι, αγωνιστές του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξα συνιδρυτής του ΠΑΣΟΚ την 3η του Σεπτέμβρη του 1974. Στην πορεία αυτή των 50 ετών, αντιμετωπίσαμε αντιξοότητες και προκλήσεις, αλλά καταφέραμε να βάλουμε τα θεμέλια για μια πιο δημοκρατική Ελλάδα, με μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή και με ισχυρή παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, ο προοδευτικός κόσμος ζητάει απαντήσεις και κυρίως μια διέξοδο για να μπορέσει να ελπίσει ξανά. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις αυτές, προσφέροντας το όραμα και το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας προς μια προοδευτική κατεύθυνση. Είναι μια ευκαιρία. Οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες. Εδώ και τώρα, λοιπόν, προχωράμε μπροστά, με γνώση, δύναμη και τόλμη. Θα πετύχουμε» ανέφερε στον σύντομο χαιρετισμό του ο Κώστας Σημίτης.

SOOC

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος συμφώνησε πως «η Ιστορία καλεί –και προκαλεί– ξανά τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ να αναμετρηθούν μαζί της. Δυνάμεις προοδευτικές, εντός και εκτός του κόμματος μας, σε μια νέα επαναστατική και απελευθερωτική διαδικασία. Σε μια νέα εγερτήρια διαδικασία ειρηνικής πράσινης επανάστασης, ενότητας δυναμικής, ανοίγοντας προοπτικές για τις προοδευτικές δυνάμεις και την Ελλάδα».

Υπογράμμισε τη σημασία της Ιδρυτικής Διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ της 3ης Σεπτέμβρη του 1974, με τη γνώριμη φωτογραφία του Ανδρέα Παπανδρέου να τη σηκώνει. Αν και «οι δυνάμεις του κατεστημένου επεδίωκαν την απαξίωση του ΠΑΣΟΚ», το Κίνημα «έδωσε στον λαό φτερά, δημοκρατικά, για να σηκώσει το κεφάλι ψηλά, να απαιτήσει δικαιώματα, να διεκδικήσει συμμετοχικά ένα καλύτερο αύριο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Ηρθε η ώρα ξανά. Να συναντηθούμε με τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά που μας καθιστούν διαφορετικούς από τη συντήρηση και για αυτό αναγκαίους και χρήσιμους για τη χώρα. Με μια σύγχρονη πολιτική, καινοτόμα, αντισυστημική και ριζοσπαστική» πρόσθεσε.

SOOC

Ο κύκλος των χαιρετισμών των πρώην προέδρων του κόμματος έκλεισε με την τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Οπως υπογράμμισε «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπερασπιστεί και να προβάλει όλες τις ιστορικές συμβολές του, αναγνωρίζοντας αυτοκριτικά και όλες τις ευθύνες του, αρχίζοντας από το τέλος, από τον αγώνα του για τη διάσωση της χώρας, από τον κίνδυνο της ασύντακτης οικονομικής, κοινωνικής και θεσμικής χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ, την Ευρώπη και τη φιλελεύθερη δημοκρατία».

Συμπλήρωσε δε ότι «η καμπύλη του ΠΑΣΟΚ είναι η καμπύλη της Μεταπολίτευσης. Γιορτάζοντας τα 50 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, γιορτάζουμε τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης ως περιόδου. Τα γιορτάζουμε με δίκαιη αποτίμηση των θετικών και των αρνητικών, με αναστοχασμό, με το βλέμμα στο μέλλον».

Για τις σημερινές προκλήσεις υπογράμμισε πως η παράταξη «πρέπει να εμφανιστεί ξανά, προτείνοντας ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Προτείνοντας ενός ολοκληρωμένο σχέδιο για τη χώρα. Πείθοντας ότι μπορεί να το συλλάβει προγραμματικά και να το εφαρμόσει κυβερνητικά. Χωρίς φοβίες για επιμέρους αντιδράσεις, χωρίς ετεροπροσδιορισμούς, συμψηφιστικές ουδετερότητες και ίσες αποστάσεις».

SOOC
Ανδρουλάκης: Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανοίξει την πόρτα της εξόδου στον Μητσοτάκη

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος απηύθυνε μια ομιλία σε ενωτικό πνεύμα. «Είμαστε εδώ όχι μόνο για να τιμήσουμε αυτή τη μεγάλη επέτειο, αλλά και για να στείλουμε ένα σαφές και αδιαπραγμάτευτο μήνυμα: Σε αυτή τη νέα περίοδο το ΠΑΣΟΚ θα είναι ενωμένο, θα είναι δυνατό και έτοιμο για τους μεγάλους και δύσκολους αγώνες που έχουμε μπροστά μας!» διεμήνυσε, προσδιορίζοντας ως διαχρονικό αντίπαλο της παράταξης τη Νέα Δημοκρατία και τις συντηρητικές πολιτικές.

«Μη ρωτάτε ποιος είναι ο αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ: Πολιτικός μας αντίπαλος είναι η ΝΔ, που οι πολιτικές της βυθίζουν σε απόγνωση τους πολίτες. Μόνο το χέρι του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανοίξει διάπλατα την πόρτα της εξόδου στον κ. Μητσοτάκη και την παρέα του» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ανδρουλάκης εκθείασε τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, μνημόνευσε στελέχη όπως η Μελίνα Μερκούρη, ο Γιώργος Γεννηματάς, ο Κάρολος Παπούλιας και ο Αναστάσιος Πεπονής, τους πρώην προέδρους που προηγήθηκαν στο βήμα, καθώς και την εκλιπούσα Φώφη Γεννηματά, «για τις γενναίες και αποφασιστικές της προσπάθειες να στηθεί ξανά στα πόδια του» το κόμμα.

Ο ίδιος δήλωσε μάλιστα χαρούμενος που παρευρέθηκαν στο Ζάππειο «όλες οι γενιές» της παράταξης, δείχνοντας, όπως είπε, τη συνοχή της. Τώρα έχει έρθει η ώρα για «το επόμενο βήμα», συνέχισε.

«Από την πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ, ήρθε η ώρα να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την αυτονομία της ίδιας της πολιτικής στη χώρα. Να το πούμε ξεκάθαρα: Μαζί θα βάλουμε τέλος στο δόγμα η οικονομία αποφασίζει, η πολιτική εκτελεί και η κοινωνία υποτάσσεται. Με το ΠΑΣΟΚ θα ενώσουμε τις προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις του τόπου. Σήμερα η ενότητα, η πολιτική αυτονομία και η ανανέωση του κινήματος μας δεν είναι πια ζητούμενο. Το πετύχαμε μαζί σε τρεις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο και δυνατότερο από κάθε άλλη στιγμή τα τελευταία δέκα χρόνια» κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

SOOC

Ακολούθησε συναυλία-αφιέρωμα στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, που έφυγε από τη ζωή πριν από έναν χρόνο και το έργο του ταυτίστηκε με τον αγώνα κατά της χούντας και με τα χρόνια της Μεταπολίτευσης.