Μία εξαιρετικά σημαντική συνάντηση είχε στο Μόναχο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο περιθώριο της συμμετοχής του στην 56η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και των ευρύτερων διπλωματικών επαφών του εκεί.
Το απόγευμα της Παρασκευής ο κ. Δένδιας συζήτησε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ θέματα κοινού ενδιαφέροντος, σε χρονική στιγμή πολύ καίρια για τα συμφέροντα και της Ελλάδος και της Ρωσίας σε ό,τι έχει να κάνει με την Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα η συνάντηση των δύο ανδρών επιβεβαίωσε ότι η αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων αποτελεί γεγονός έπειτα από μία περίοδο ψυχρότητας λόγω των εντάσεων που είχαν υπάρξει επί Νίκου Κοτζιά με τις απελάσεις ρώσων διπλωματών (εδώ).
Οπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο έλληνας υπουργός στο Twitter, οι δύο άνδρες συζήτησαν «για τις διμερείς σχέσεις» των δύο κρατών, «όπως επίσης και για την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή».
Ο διπλωματικός οργασμός
Με προσωπική δήλωσή του, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι η πρώτη ημέρα του διπλωματικού μίτινγκ του Μονάχου αποτέλεσε εξαιρετική ευκαιρία για την Ελλάδα να προβάλει τις θέσεις της στα μείζονα ζητήματα ασφαλείας που ταλαιπωρούν την Ανατολική Μεσόγειο με ευθύνη της Τουρκίας. Οι επαφές του κ. Δένδια ήταν πολυμερείς, και για αυτόν ακριβώς τον λόγο εξαιρετικά σημαντικές.
Η πλήρης δήλωση του κ. Δένδια έχει ως εξής:
«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα, στο πλαίσιο της Διάσκεψης, να συζητήσουμε για την πολυμέρεια στη διεθνή ασφάλεια, κάτι το ιδιαίτερα ενδιαφέρον, και μάλιστα εν όψει των νέων παγκόσμιων προκλήσεων. Και, θα πρέπει να σας πω, ότι το ‘εναρκτήριο λάκτισμα’ ήταν μία εξαιρετικά εμπνευσμένη ομιλία του Γερμανού προέδρου, του κ. Στάινμαϊερ.
»Από εκεί και πέρα υπήρξε μία πολύ μεγάλη σειρά διμερών επαφών, καταρχάς με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, τον κ. Λαβρόφ, με τον κ. Ντιμιτρόφ, με τον υπουργό Εξωτερικών της Μογγολίας, με τον οποίο υπεγράφησαν και δύο συμφωνίες, με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας, με τον αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU στη γερμανική Βουλή, καθώς επίσης και με τον υπουργό Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και με την συναρχηγό του κόμματος των Πρασίνων στη Γερμανία, όπως επίσης και με τον υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ.
»Νομίζω ήταν μία μακρά ημέρα, αλλά νομίζω μία ημέρα που μας έδωσε την ευκαιρία να εξηγήσουμε σε μία πολύ μεγάλη σειρά συνομιλητών μας την ιδιαίτερη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στη Μεσόγειο και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η τουρκική στάση τόσο στη Λιβύη, όσο και γενικά στο πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου».