Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης έκανε ολική επαναφορά στην πολιτική με την ένταξή του στη Νέα Αριστερά, την οποία ακολούθησε και η επανεμφάνισή του στα ΜΜΕ, καθώς καλείται να προβάλει το έργο και τις στοχεύσεις του νέου φορέα, έχοντας αναλάβει ο ίδιος το πόστο του υπεύθυνου Πολιτικού Σχεδιασμού.
Στην τελευταία του συνέντευξη, μάλιστα, ο πρώην βουλευτής και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα δεν δίστασε να ασκήσει κριτική στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον ίδιο, όπως θα παραδεχθεί. Παράλληλα, εξαπέλυσε εκ νέου πυρά προς τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη, τον οποίο περιέγραψε ως μια «μαύρη τρύπα» για την Αριστερά.
Μιλώντας στο in.gr, συγκεκριμένα, ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε τα εξής για τον Αλέξη Τσίπρα:
«Μας συνδέουν πολλά με τον Αλέξη Τσίπρα, ακόμη και σήμερα. Προφανώς, μετά και τα τελευταία τεκταινόμενα, μπορεί να διαφωνώ σε σημεία ή να ασκώ μεγαλύτερη κριτική σε κομμάτια της πορείας από το 2015 και μετά. Παρ’ όλα αυτά, όμως, είναι άλλο πράγμα, σε κάποιο βαθμό, οι προσωπικές σχέσεις. Ομως αυτό που θεωρώ σημαντικό για μένα είναι ότι ένιωσα πραγματικά καλά να μπω στην Αριστερά, γιατί μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν ένιωθα».
Το στέλεχος της Νέας Αριστεράς εξέφρασε τη διαφωνία του και με την κριτική που άσκησε στους «11» ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του πριν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδοντας ευθύνες σε όσους έφυγαν για τον κατακερματισμό του πολιτικού χώρου, ο οποίος λειτουργεί προς όφελος των πολιτικών αντιπάλων:
«Για μένα είναι λανθασμένο αυτό που λέει ο Αλέξης Τσίπρας και η κρίση του αυτή. Γιατί έχει κάνει μια ολόκληρη ανάγνωση της πραγματικότητας στην επιστολή του, που αναγνωρίζει όλα τα δομικά προβλήματα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς τα είχαμε πει αυτά εγκαίρως και συμφωνούμε ως προς αυτή την κριτική που κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο δια ταύτα διαφωνούμε με τον Αλέξη Τσίπρα. Γιατί έτσι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, με το να μείνεις μέσα σε αυτόν τον χώρο, στην πραγματικότητα δεν έχεις τη δυνατότητα να παράξεις κάτι θετικό, να νιώσεις αξιοπρέπεια, να παράξεις πολιτική, να δώσεις μάχη για τις ιδέες σου. Οπότε είναι προφανής ο λόγος κατ’ εμέ.
»Εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία για το αν έπρεπε να φύγουν ή όχι. Ξέρετε, πολλοί μου λένε “εσύ έδωσες την έδρα σου οι άλλοι δεν την έδωσαν”. Οι “11” εκλέχθηκαν με ένα πλαίσιο και το υπηρέτησαν. Ομως στην πορεία άλλαξε το πλαίσιο, εν κινήσει. Ηρθε ο Κασσελάκης και έγινε πρόεδρος. Αυτό δεν είναι ζήτημα του απλώς δεν έγινε η Εφη Αχτσιόγλου πρόεδρος, “μας πήραν την καρέκλα”. Αλλαξε όλο το κόμμα. Δεν είναι το ίδιο κόμμα. Στην ουσία, οι “11” που κράτησαν τις έδρες ανταποκρίνονται και σε μια ανάγκη του εκλογικού σώματος».
Eρωτηθείς, εξάλλου, τι είναι αυτό με το οποίο η Νέα Αριστερά διαφωνεί κάθετα με τη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε:
«Με τον κύριο Κασσελάκη. Με τη βαθιά αποπολιτικοποίηση η οποία υπήρχε μέσα στο κόμμα, με ζητήματα που έχουν να κάνουν με το πολιτικό ύφος και τη ρητορική. Με ζητήματα που είχαν να κάνουν προφανώς και με πολιτική κατεύθυνση σε συγκεκριμένα θέματα. Νομίζω όμως πως η περίοδος της προεδρίας του κυρίου Κασσελάκη πλέον είναι μια τελείως διαφορετική κατάσταση, η οποία δυστυχώς λειτουργεί ως “μαύρη τρύπα”.
»Θεωρώ περιττό να κάνω κριτική στον κ. Κασσελάκη, γιατί είναι τόσο προφανή ζητήματα. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να προσβλέπει κανείς ότι μέσα από αυτό το σχήμα, με τον κ. Κασσελάκη και τη νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να υπάρξει ελπίδα, όχι για την Αριστερά, αλλά για τη χώρα. Οτι μπορεί με τον κύριο Κασσελάκη στην πραγματικότητα να αλλάξει κάτι πρακτικά».
«Να φτιάξουμε κυριολεκτικά μια Νέα Αριστερά»
Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Σακελλαρίδης δήλωσε ότι συμφωνεί με την παρατήρηση ότι είναι «παγίδα» για τη Νέα Αριστερά να φτιάξει την εικόνα ή να προσπαθήσει να καταρτίσει μια στρατηγική στη βάση του «εγώ είμαι ο σοβαρός ΣΥΡΙΖΑ»:
«Αυτό είναι πραγματικά παγίδα. Και υπάρχει όντως ο κίνδυνος να γίνεις αντιληπτός ως “καλός ΣΥΡΙΖΑ”. Κατά την άποψή μου, πρέπει να τραβήξουμε διαχωριστική γραμμή, γιατί έχουμε αλλάξει σελίδα ιστορικά, έχει κλείσει ένα κεφάλαιο. Να το πάρουμε απόφαση. Από τις εκλογές του 2023 και μετά έχουμε μπει σε νέα συνθήκη. Να μιλήσουμε σε αυτόν τον κόσμο από τη θέση την οποία μας έχει αποδώσει.
»Ποια είναι αυτή; Πρώτον, να γίνει κριτική για τα τεκταινόμενα, να γίνει απολογισμός. Τι δεν πήγε καλά; Είναι κάτι το οποίο τα στελέχη της Νέας Αριστεράς το έβαζαν και το 2019 και το 2023. Να γίνει απολογισμός της κυβερνητικής περιόδου και της αντιπολιτευτικής περιόδου του 2015-19, 2019-2023. Αυτό είναι χρήσιμο για μας και για να δούμε πραγματικά τι δεν πήγε καλά. Γιατί αποσυνδέθηκε η Αριστερά από τα λαϊκά στρώματα;
»Το δεύτερο είναι να μπορέσουμε να φύγουμε μπροστά και να φτιάξουμε κυριολεκτικά μια Νέα Αριστερά».
Πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή είναι η συνδιάσκεψη που διοργανώνει ο φορέας στο ΣΕΦ το τριήμερο 1-3 Μαρτίου, σύμφωνα με τον ίδιο.
Οπως τόνισε στην ίδια συνέντευξή του, «έχουμε την ιδρυτική συνδιάσκεψή μας το Σαββατοκύριακο, η οποία θα είναι η πρώτη κρίσιμη εσωτερική συζήτηση. Προσκαλούμε όλον τον κόσμο να έρθει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή για να μας ακούσει, να μας γνωρίσει, και ενδεχομένως να ενεργοποιηθεί μέσα από τις τάξεις της Νέας Αριστεράς. Εγώ είμαι πολύ αισιόδοξος και πιστεύω ότι η Νέα Αριστερά μπορεί να βγάλει δύο ευρωβουλευτές».